kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:70/103)

Kasza jaglana z rodzynkami, jabłkiem, miodem i cynamonem (+ wersja wegańska) 180

minut. Nie mieszamy. Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć. Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy nie będzie sypka a' la kuskus a raczej stanie się "ciapata". 3. W czasie gdy kasza się gotuje, obieramy jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy rodzynki. 4. Po około 15 minutach gotowania kasza jest już gotowa, jest lekko

Kawa z mlekiem
Kasza jaglana z dynią, batatem i łososiem 108

które można świetnie modyfikować według własnych potrzeb. Jagody goji możesz zamienić na żurawinę lub rodzynki. Czarny sezam na prażone migdały lub pestki dyni. Jeżeli nie lubisz kaszy jaglanej zamień ją na bulgur lub kuskus. Sam widzisz, że to danie jest genialne. Niemal wszystko w nim można powymieniać i stworzyć nową wersję, zupełnie dostosowaną do Twoich kubków smakowych. Baw się, próbuj

Mango Papaja
Kurczak z kuskusem i warzywami chińskimi 64

myśli. Składniki: 1 szklanka suchej kasy kuskus 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej 1 cebula łyżeczka sezamu (ja użyłam czarnego) pół łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy talerzem. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ją solą, pieprzem i kurkumą

Kardamonovy
Pyszny ryż z jabłkami 200

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajin- kuchnia marokańska 83

godzinę, podlewając bulionem co jakiś czas, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypać prażonymi migdałami i od razu można podawać. Tradycyjnie Marokańczycy podają tajin z kuskusem, ale spokojnie można wybrać inną kaszę. 1 porcja (bez kaszy) zawiera ok.: 584 kcal 43,4 g białka 31 g tłuszczu 42,6 g węglowodanów Smacznego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Łopatka wieprzowa z papryką 109

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki

O kuchni z uczuciem
Chleb fasolowy z rozmarynem 192

zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był

Grahamka, weka i kajzerka
Kawa w miseczce 137

Kawowy kuskus z malinami i chałwą  Coś prostego i szybkiego na początek tygodnia ^^

More food, love and dreams
Kotlety mielone z kaparami 164

dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską. Smacznego

pieprzny smaczek
667. Kuskus w budyniu? 145

Kaszka kuskus z waniliowym budyniem, bananem, jagodami i miodemPomysł kiedyś gdzieś podpatrzony. Stwierdzam, że zdecydowanie częściej muszę jeść kuskusa na słodko

More food, love and dreams
Kremowy kuskus z kurkami i groszkiem 138

kurki, podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie co kurki

Moniki Smakołyki
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 194

Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również

Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest: MOGHRABIEH? 180

Moghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii. Moghrabieh znaczy "marokanski", co moze sugerowac, iz produkt pochodzi z Maroka. "Kasze" mozna kupic w dobrych arabskich sklepach na calym swiecie, w Libanie wiele osob przyrzadza ja samemu. Mograbieh smakuje podobnie, jak kuskus

Przepisy Aleksandry
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 144

kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona cieciorka z wołowiną 111

kulinarnych książek z USA. Nieco podkręciliśmy przepis dodając więcej korzennych przypraw orientalnych, dzięki czemu danie jest niezwykle aromatyczne. Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi(...)rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane ząbki czosnku 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 szalotka drobno posiekana Szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 łyżki soli Pieprz do smaku Pół pęczka posiekanej kolendry lub pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Cieciorkę odcedź (zachowaj

Niedzielny kucharz