kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:70/103)

Łopatka wieprzowa z papryką 118

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki

O kuchni z uczuciem
Chleb fasolowy z rozmarynem 200

zarówno unikalny smak, jak i specyficzną teksturę. Dodajemy też ziemniaki , zarówno gotowane jak i pieczone. Jeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był

Grahamka, weka i kajzerka
Kawa w miseczce 146

Kawowy kuskus z malinami i chałwą  Coś prostego i szybkiego na początek tygodnia ^^

More food, love and dreams
Kotlety mielone z kaparami 171

dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską. Smacznego

pieprzny smaczek
667. Kuskus w budyniu? 152

Kaszka kuskus z waniliowym budyniem, bananem, jagodami i miodemPomysł kiedyś gdzieś podpatrzony. Stwierdzam, że zdecydowanie częściej muszę jeść kuskusa na słodko

More food, love and dreams
Kremowy kuskus z kurkami i groszkiem 145

kurki, podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie co kurki

Moniki Smakołyki
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 203

Dzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również

Chilli Czosnek i Oliwa
Co to jest: MOGHRABIEH? 187

Moghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii. Moghrabieh znaczy "marokanski", co moze sugerowac, iz produkt pochodzi z Maroka. "Kasze" mozna kupic w dobrych arabskich sklepach na calym swiecie, w Libanie wiele osob przyrzadza ja samemu. Mograbieh smakuje podobnie, jak kuskus

Przepisy Aleksandry
Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 152

kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona cieciorka z wołowiną 118

kulinarnych książek z USA. Nieco podkręciliśmy przepis dodając więcej korzennych przypraw orientalnych, dzięki czemu danie jest niezwykle aromatyczne. Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi(...)rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane ząbki czosnku 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 szalotka drobno posiekana Szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 łyżki soli Pieprz do smaku Pół pęczka posiekanej kolendry lub pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Cieciorkę odcedź (zachowaj

Niedzielny kucharz
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 150

stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych misek wybieram komosę ryżową, którą uwielbiam. JAK GOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ / QUINOA? Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa – czytamy(...)jest. Nazywana jest często „złotem Inków” – to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i związków mineralnych.   Gotujemy ją podobnie do tego jak szykujemy inne kasze. Przed gotowaniem nasiona komosy ryżowej koniecznie należy dokładnie wypłukać na gęstym sitku, aby pozbyć się z nich saponin czyli gorzkawych w smaku związków mydlanych, będących połączeniem glikozydów i cukrów. Przy

Karo in the Kitchen
lunch time - sałatka kuskus z cukinią i papryką 130

papryki czerwonej malutka cukinia (lub 1/2 niedużej) 2-3 pomidorki koktajlowe olej do smażenia - ja używam oleju z pomidorów suszonych - dodatkowy walor smakowy Przygotowanie: kuskus zalewamy gorącą wodą do wysokości ok 1 cm nad poziom kaszy paprykę i cukinię kroimy w paseczki na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy paprykę z cukinią  kuskus rozgrzebujemy widelcem, dodajemy do niego paprykę

Gotowanie z pasją
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem 223

masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy   Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia   1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Bulion drobiowy 400ml Masło 1 łyżka

Malinowe Pocałunki
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiąca szynką szwarcwaldzką 179

gillowanej wersji, chrupiącej szynki szwarcwaldzkiej oraz miętowego dressingu- a wszystko to pod postacią sałatki. Kuskus został przygotowany na esencjonalnym koncentracie bulionu drobiowego firmy Krakus, który- oprócz tego, że pozbawiony jest konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków- przede wszystkim dodaje kaszy smaku i aromatu, a w efekcie końcowym cała sałatka zyskuje na niepowtarzalnym charakterze! 😋 Smakuje wyśmienicie zarówno

Kraina Miodem Płynąca
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 175

papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania