lekkim posiłkiem, dlatego staraj się nie przejadać. Pyszny kotlecik możesz przekąsić z kromką pełnoziarnistego pieczywa albo porcją sałatki. Jeżeli masz ochotę na ciepłą kolację, podaj kotleciki z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub warzywami gotowanymi na parze. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania kotlecików z dorsza z dodatkami, znajdziesz w sklepach sieci Biedronka . Robiąc zakupy, możesz rozejrzeć się także za rybnymi daniami
Tradycyjna Kuchniaczasie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie dodaj puszkę pomidorów i wyciśnij czosnek - gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Podawaj z ulubionym pieczywem, makaronem lub z kaszą np. kuskus :) * Zamiast kiełbasek sojowych można użyć pieczarek, kotletów sojowych, tofu czy ciecierzycy lub po prostu zrobić pyszne leczo warzywne :) Smacznego
wegujemyPowinęła mi się noga i zawaliłam. Niejeden z Was czekał na dzisiejszy obiecany przepis na domowe lody, a tu nie pojawia się rano żaden wpis. Już
Anioszek w kuchniszynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę
Marta Gotujerozgniatam je w ręce) i całość gotujemy już bez przykrycia, około 15-30 minut, aż odparuje 1/4 płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszny podany z kaszką kuskus, bulgurem, kaszą jaglaną lub grillowanymi chlebkami naan. Ten gulasz jest bardzo lekki i orzeźwiający. Lekko słodki i korzenny. Każdy widelec wciąga, a kasza lub pieczywo idealnie wchłaniają sos. SKŁADNIKI 500g wołowiny
Karo in the KitchenWegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki
Moja Galeria Smakugórze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie Polędwica po 30 minutach wygląda tak... Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną Mniam, mniam :) Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto
Buniabaje w kuchniSelerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać, pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić
Apetyczna babeczkakminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeBłyskawiczny pomysł na niecodzienne danie. Kuskus, do tego lekko podgrillowana cukinia oraz krewetki smażone na masełku czosnkowo-pietruszkowym. Proste, a jednocześnie smaczne, jeśli oczywiście lubicie takie smaki. Krewetki uwielbiam, ale zazwyczaj nie przygotowuję ich sama, tylko zajadam się nimi poza domem. Tym razem odważyłam się je przygotować i… nie żałuję około 250 g kuskusu (1 i 1/2 szkl(...)pomocą małego, ostrego nożyka usuwamy jelitko). Osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał on 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem, aż kuskus wchłonie cały płyn. Następnie „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy do niego grillowaną cukinię. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki). Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i pilnujemy
Smaki Na Talerzuniespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski wrzucamy odsączone z zalewy składniki: czyli kukurydza, fasola, ananas i tuńczyk. Następnie dokładamy
IMPRESJA SMAKUrównież nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych(...)szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych Do dużej miski odmierzamy potrzebną ilość kuskusu, solimy, zalewamy wrzącą wodą (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 8 – 10 minut. Kroimy dymkę ze szczypiorkiem, w drobną kostkę kroimy ząbki czosnku. Cytrynę dokłanie szorujemy, wyparzamy
mojewypiekiinietylkosmaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Moja smaczna kuchnia