kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:61/103)

Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 197

rozgniatam je w ręce) i całość gotujemy już bez przykrycia, około 15-30 minut, aż odparuje 1/4 płynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszny podany z kaszką kuskus, bulgurem, kaszą jaglaną lub grillowanymi chlebkami naan. Ten gulasz jest bardzo lekki i orzeźwiający. Lekko słodki i korzenny. Każdy widelec wciąga, a kasza lub pieczywo idealnie wchłaniają sos. SKŁADNIKI 500g wołowiny

Karo in the Kitchen
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 182

Wegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki

Moja Galeria Smaku
Ziołowa polędwica wieprzowa w sosie własnym 229

górze, nie na dole. Ja będzie na dole jest ryzyko, że sos wycieknie Polędwica po 30 minutach wygląda tak... Mięso pieczemy ok. 1,5 godziny Podajemy z ziemniakami, kaszą jaglaną, kuskus lub gryczaną Mniam, mniam :) Smacznego! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka słoikowa 1172

chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy  pamiętać:– o kolejności wkładania składników: jako pierwsze na dno, wkładamy najtwardsze i najcięższe składniki (np. pomidory, ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny 238

Trudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto

Buniabaje w kuchni
Seler w sosie grzybowym 189

Selerowe kotlety w sosie grzybowym, a do tego ryż, kuskus lub kasza!, samo zdrowie :)Składniki: 1-2 selery jajko bułka tarta sól oliwa do smażenia Sos: 3 dag suszonych grzybów cebula po łyżce mąki i masła pół szklanki jogurtu naturalnego sól pieprz 1.Seler umyć i ugotować w łupinie. Gdy przestygnie, obrać,  pokroić w dość grube plastry. Każdy plaster posolić

Apetyczna babeczka
Kotlety Schabowe Inaczej 6060

kminem rzymskim, papryką wędzoną słodką, papryką chili w proszku, przykrywamy i dusimy jeszcze jakiś czas. Jeśli sos wyjdzie nam zbyt wodnisty, wystarczy odparować trochę płynu. Podajemy z ziemniakami, kuskusem, ulubioną kaszą lub ryżem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Kuskus z cukinią i krewetkami 126

Błyskawiczny pomysł na niecodzienne danie. Kuskus, do tego lekko podgrillowana cukinia oraz krewetki smażone na masełku czosnkowo-pietruszkowym. Proste, a jednocześnie smaczne, jeśli oczywiście lubicie takie smaki. Krewetki uwielbiam, ale zazwyczaj nie przygotowuję ich sama, tylko zajadam się nimi poza domem. Tym razem odważyłam się je przygotować i… nie żałuję około 250 g kuskusu (1 i 1/2 szkl(...)pomocą małego, ostrego nożyka usuwamy jelitko). Osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał on 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem, aż kuskus wchłonie cały płyn. Następnie „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy do niego grillowaną cukinię. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki). Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i pilnujemy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z tuńczyka z ananasem i quinoą 224

niespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do miski wrzucamy odsączone z zalewy składniki: czyli kukurydza, fasola, ananas i tuńczyk. Następnie dokładamy

IMPRESJA SMAKU
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 166

również nazwa potrawy pochodzącej z północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych(...)szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych   Do dużej miski odmierzamy potrzebną ilość kuskusu, solimy, zalewamy wrzącą wodą (woda ma sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy). Przykywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 8 – 10 minut. Kroimy dymkę ze szczypiorkiem, w drobną kostkę kroimy ząbki czosnku. Cytrynę dokłanie szorujemy, wyparzamy

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 141

smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus.   Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki

Moja smaczna kuchnia
ŚWIADOME ŻYWIENIE - KASZE... CZYLI WARSZTATY KULINARNE Z ADRIANEM FELIKSEM 138

pewnością powtórzę w domu kilka przepisów. Takich jak: pierogi z kaszą gryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym   A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej :) I tym razem towarzyszyła mi Ania

Kuchnia w opałach
Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim 90

dodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 122

roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze menu

Niedzielny kucharz
Kasza bulgur - polecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. 171

Kasza bulgur - polecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Bulgur jest to rodzaj kaszy wyglądem przypominającej kuskus. Sporządzona jest z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a także nowotworom okrężnicy. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków. Zawiera ona bowiem dużo białka

Przepisy i porady kulinarne