Łatwe Liczba porcji: 2 duże Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy. Potrawa jest tyleż prosta co niezwykle smaczna i aromatyczna. Shawarma to świetny wstęp do zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie
Niedzielny kucharzmleka – przepis GOFRY Łatwe gofry bezglutenowe – przepis i film BUŁKI Słodkie bułeczki – przepis MUFFINKI Muffinki czekoladowe – przepis SAŁATKI Fit sałatka jarzynowa – post dr Dąbrowskiej Sałatka w słoiku z kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z awokado i ogórkiem kiszonym Sałatka z awokado i serem camembert TARTY Tarta z białym serem Dietetyczna tarta z łososiem i brokułami PIZZA Pizza ze szpinakiem KOKTAJLE
Dorota Smakujesmażenia. PRZEPIS NA KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy z kaszą i rzodkiewkami, dodajemy wytopiony tłuszcz z kaczki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem KACZKA - 2 filety
SMYKWKUCHNIświetnie sprawdza się w roli panierki, zarówno w wersji zmielonej, jak i całych ziarenek. SKŁADNIKI: - 300 g mielonego mięsa wołowego - 300 g mielonego mięsa wieprzowego - 200 g ugotowanej kaszy jaglanej lub kuskus - 2 jajka - łyżka przyprawy do szaszłyków - 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego - sól, piperz - 3 (lub więcej) łyżki wody panierka: siemię lniane W/w składniki umieść w misce
SMYKWKUCHNInawet przygotować tak na 3/4, schłodzić schować do lodówki a w dniu podania wstawić na 20 minut do piekarnika i gotowe! Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus Składniki na 4 porcje: 200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu około 300 g kawałek dyni 2-3 gałązki selera naciowego 3 średnie ziemniaki 2- 3 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu
greenscarfpól. Następnie wlewamy sos i pokrywamy nim całość, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30min, w połowie czasu przykrywamy folią aluminiową. Podajemy z kaszą, u mnie kuskus
Mamuśka wraca do formyObsmażamy warzywa, ąż będą al dente. Dodajemy pomidory z puszki i suszone oregano. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z bulgurem, kuskusem lub inną kaszą Idealnie smakuje na ciepło i na zimno. Duszone warzywa śródziemnomorskie można zamrozić
Moja smaczna kuchniaWybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie. Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką. Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek świeżego koperku skórka z połowy cytryny sól, pierz Wykonanie: Rybę opłukać
kolorowotorcikowoLubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką. Przyznaję, że bardzo mi smakował
O kuchni z uczuciemcząstki pomidory. W trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem
Maślane ciasteczkotego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki z koperkiem lub kasza jaglana lub kuskus
Milion SmakówTruskawki z czekoladą i miętą to idealne połączenie. Każdy ze składników tego trio pasuje do innego. Aby danie było bardziej pożywne, proponuję połączyć je z kaszą. Jeśli wykorzystamy kuskus, mamy dodatkowy atut tej potrawy - wykonanie w mgnieniu oka :) Składniki : pół szklanki kuskusu pół szklanki wrzątku kilka truskawek (+ 3 do dekoracji) łyżka cukru trzcinowego 4-5 liści mięty (u mnie bardzo
Weekendy w domu i ogrodzieponiższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie roztopił. Całość podajemy z kaszą jaglaną lub kuskus. Taki obiad przygotujecie w 20 minut a jest naprawdę pyszny
Milion Smakówkilkoma łyżkami sosu. Wlać na patelnię i podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać odrobinę maggi, ewentualnie doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z pitą, chlebkiem naan, kaszą bulgur lub kuskusem
W poszukiwaniu inspiracjiKaszka kuskus - zalewamy osolonym wrzątkiem i gotowe, podajemy z mięsem i warzywami.
prawdziwe jedzenie