kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:55/103)

Obiad na lato - kurczak z groszkiem i marchewką 229

kostkę. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 3-5 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia.  Podawać np. z kaszą kuskus

Pasja Smaku
Co to jest: MAFTOUL? 177

Maftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur. Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów

Przepisy Aleksandry
Roladki z indyka ze szpinakiem 143

strony, a następnie układać je w żaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C przez 20 minut. Podawać na 2-3 łyżkach szpinaku z kaszą kuskus

Pasja Smaku
Kluski ziemniaczano-serowe 374

pokazywałam Wam przepis na pyszne Kluski szpinakowo-serowe polecam je też. Inne przepisy na kluski: Szare kluski z zasmażaną kapustą kiszoną Kluski kładzione Jak zrobić kluski śląskie Kluski z kaszy kuskus Kluski z sałaty i buraka 30 dag ziemniaków pieczonych z rozmarynem 150 g serka kanapkowego 1 jajko 5 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pieczone ziemniaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym 203

potem w zależności od tego co mam w domu robie sos . Na to jaki on będzie wpływa też co mam na surówkę lub z czym mam podać ( ziemniaki, kasza, kuskus, kluski). Taka średnia wypadkowa :).O tym sosie zadecydowała połówka żółtej papryki , pomidory i rozmaryn na parapecie :) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz wieprzowy z pieca 200

pieca na 1 godzinę. Pieczemy w  temperaturze 180°C. Po tym czasie dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja użyłam kaszy kuskus i kiełki brokuła. Smacznego

Delicious Titbits
Tang Zhong i kasza jaglana 172

Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak będzie miał chleb. Bo kasza z łuskanego ziarna prosa jest zdrowa i smaczna. Bo chleb jest kolejną ciekawą propozycją. Bo poprzedni chleb już został zjedzony.Właściciwe przepis jest identyczny, jak ostatnio pieczony chleb(...)kuskusem, dodałem jednak trochę więcej mąki, aby ciasto było zwarte. Kaszka nie była zbyt miękko ugotowana, i wyraźnie można było ją wyczuć w ustach jedząc chleb.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na jedną foremkę a 23 cm): 100 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i wody210 g mąki pszennej chlebowej125 g mąki

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka kuskus z warzywami 67

Dziś na blogu kolejna odsłona dania z moją ulubioną kaszą, czyli z kuskusem. Lubię ją nie tylko za jej smak, który pasuje do wielu dań, ale także za to, że bardzo szybko można ją przygotować. Tym razem jest to sałatka kuskus z warzywami, czyli ze świeżym zielonym ogórkiem, czerwoną papryką i cebulą. Jest pysznie, lekko, zdrowo i kolorowo. Sałatka kuskus

Kulinarne przygody Gatity
Pomidory faszerowane kaszą 90

kaszą bulgur. Uwielbiam bulgur, zarówno w sałatkach jaki farszach. Tutaj jest wszystko czerwone i pomidory i kasza. To pyszne faszerowane pomidory, które zachwycą wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Farsz to kasza bulgur, natka pietruszki, ostra pasta paprykowa, Pikantne bulgur i pomidory to idealne połączenie smakowe. Lubię drobną kaszę bulgur, gdyż nie trzeba jej gotować podobnie jak kuskus, wystarczy(...)suchej drobnej kaszy bulgur, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki pasta paprykowa- 2 łyżki Przygotowanie kaszy do faszerowania: Drobną kaszę bulgur wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą, ciut powyżej powierzchni kaszy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut aby kasza wchłonęła wodę (podobnie przygotowujemy kuskus). Grubą kaszę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuskus z bazylią 123

już pisałam ostatnio - wzięło mnie na kaszę. Kasza ma wiele twarzy, wiemy to nie od dzisiaj. Jedną z nich jest kuskus (po arabsku znaczy tłuc, rozbijać), czyli kasza wyprodukowana z pszenicy twardej. Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu(...)wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie ! Kuskus z bazylią Czas wykonania: 30 minut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu (przygotowany na bazie  domowego bulionu ) 2 łyżki posiekanej bazylii 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej

Kulinarne przygody Gatity
Pomidor malinowy faszerowany bobem 112

Uwielbiam pomidory malinowe. Wczoraj kupiłam też bób i jakoś to chciałam połączyć:) Pomidor malinowy faszerowany bobem SKŁADNIKI: 4 pomidory malinowe 500g bobu kilka plasterków wędzonego boczku kasza bulgur lub kuskus koperek, mięta, sól, pieprz, chilli, oliwa, ser żółty Bób oczyścić gotować do miękkości z solą i szczyptą cukru. Boczek należy pokroić w kosteczkę i uprażyć a suchej patelni z dodatkiem(...)chilli. Umyć pomidory. Odciąć kapelusze i wydłubać miąższ. Kaszę bulgur lub kuskus ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja użyłam bulguru, gotując go 15 minut  w osobnej wodzie do odparowania a następnie z miąższem pomidorów. Do kaszy dodać ugotowany bób, uprażony boczek, posiekany koperek i kilka listków mięty, wymieszać. Nafaszerować pomidory i umieścić w naczyniach żaroodpornych z dodatkiem oliwy

MarciochaKucharzy
Sałatka ze smoczym owocem 208

Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tabbouleh 154

kuskusem, który ma neutralny smak. Ma też niezaprzeczalną zaletę, jaką jest szybkość przygotowania. Wydawać by się mogło, że sałatka jakich wiele - pomidor, ogórek, papryka, cebula, sok z cytryny. W wielu krajach spotykamy takie połączenie. Tabbouleh różni się jednak od sałatki greckiej czy szopskiej bardzo dużą zawartością mięty tak charakterystycznej dla krajów arabskich. Składniki : 150 ml kuskusu lub ugotowanej kaszy bulgur(...)połowy cytryny 4 łyżki oliwy sól pieprz Kuskus lub bulgur przygotować według etykiety na opakowaniu. Ogórki obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę podobną do ogórkowej. Do kuskusu lub bulguru dodać warzywa. Miętę i natkę pietruszki rozdrobnić. Kaszę z warzywami dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, zieleniną i oliwą

Weekendy w domu i ogrodzie
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 94

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw(...)zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości  komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus  natka pietruszki lub świeża mięta  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango

Cztery Fajery
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 142

zwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową,  kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie(...)dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości  komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus  natka pietruszki lub świeża mięta  zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka  oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata