pewnością powtórzę w domu kilka przepisów. Takich jak: pierogi z kaszą gryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej :) I tym razem towarzyszyła mi Ania
Kuchnia w opałachochoty na gotowanie miałam niewiele. Do wyboru miałam przygotowanie fasolki z puszki albo coś, czego na stole nie gościłam od wakacji czyli kuskus! Czym jest kuskus? Kuskus to nic innego jak kasza z pszenicy durum w postaci semoliny (drobne ziarenka). Wywodzi się z północnej Afryki gdzie stanowi podstawę codziennej diety. W Europie sprzedaje się kuskus w wersji instant(...)konserwowych, 4 łyżki niesłodzonej kukurydzy z puszki, garść rukoli, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki do smaku. Przygotowanie: Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zazwyczaj na opakowaniu napisane jest, że stosunek kaszy do ilości wody powinien być jak 1:1, ale z praktyki wiem, że wody zazwyczaj potrzeba więcej, bo inaczej kuskus jest twardy. Przyprawiamy
Pełna Lodówkadodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę z pierwszego tłoczenia(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałów. Podobne przepisy: Sałatka z burakami, kuskusem i fetą Ciecierzyca z pieczonymi burakami i rukolą Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Kasza bulgur z pieczonymi burakami i serem korycińskim pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyroztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze menu
Niedzielny kucharzKasza bulgur - polecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Bulgur jest to rodzaj kaszy wyglądem przypominającej kuskus. Sporządzona jest z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren pszenicy durum. Kasza ta wyróżnia się dużą zawartością błonnika, który reguluje trawienie i może zapobiegać zaparciom, a także nowotworom okrężnicy. Jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków. Zawiera ona bowiem dużo białka
Przepisy i porady kulinarnegranatem Sałatka z pęczakiem i fetą Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Sałatka z kuskusem i mozzarellą Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakie m Sałatka z kuskusem i granatem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki
Kulinarne przygody Gatitykwas foliowy i błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Zawiera potas, fosfor, żelazo i magnez, którego ma najwięcej z tej grupy kasz - manny i kuskus. Bulgur zawiera także witaminy A, z grupy B, E i K. To niskokaloryczna kasza - 100 g to 83 kalorie
My Chcemy JeśćZakupiłam pudełko kuskusu marokańskiego i dzięki temu powstała ta cudna i smakowita sałatka. Kuskus jest z dodatkiem przyprawy marokańskiej i jeśli nie uda się zakupić tego marokańskiego kuskusu wystarczy mocniej przyprawić normalną kaszę - skład przyprawy podaję w składnikach. Z kurczakiem smakuje wybornie, polecam. Marokańska sałatka z kuskusem i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepush({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami 11. Pomidorowa kasza orkiszowa z bobem 12. Pudding z kaszy manny 13. Sałatka z kuskusem i zielonym ogórkiem 14. Sałatka z kuskusem i tuńczykiem 15. Zapiekana kasza jaglana z twarogiem i malinami 16. Bulgur z warzywami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchnialekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii
cool and mintysmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć porcję kuskusu z warzywami oraz usmażone tofu. Rada: Danie sprawdzi się także w wersji bezglutenowej, wystarczy wtedy użyć kaszy jaglanej zamiast kuskusu, a do marynaty tofu dodać sos sojowy bezglutenowy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrozpadać. Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy, podlewam jeszcze wodą ( tylko tyle aby pokryła danie) dodaję śmietanę i mieszam. Ściągam z palnika. Teraz wsypuję kuskus, mieszam i odstawiam aby kasza napęczniała
Takie tam pichcenieKasza pęczak Tą kaszę odkryłam zupełnie niedawno. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, ale muszę przyznać, że mi posmakowała. Byłam nastawiona do niej tak samo jak wcześniej do kaszy jaglanej czy kuskusa czyli sceptycznie. Smak mnie zaskoczył pozytywnie i będę ją częściej stosować w naszym domu zamiast ziemniaków. Zakupy: - opakowanie kaszy pęczak Przygotowanie: Kasza jest porcjowana w woreczkach. Na pierwszy
Tanio smacznie i prostopoprzedniego przesadziłam w ilości ugotowanej kaszy, a nie wyrzucam jedzenia, postanowiłam resztkę kaszy zagospodarować w jakimś smacznym daniu. Powiem Wam szczerze, że sama byłam zaskoczona efektem. Polska kasza perłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule . Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie. Perła w pomidorku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej 6 pomidorów 1 zielony ogórek
Gotuj Sam!nietuzinkowego! W ramach nagrody od Lubelli otrzymałam m.in. kaszę pszenna, której nigdy wcześniej nie jadałam. Postanowiłam stworzyć smaczne i ciekawe danie z jej wykorzystaniem. Jest pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - kasza pszenna (lub kuskus) - 6 łyżek ugotowanego bobu - szynka wiejska - 2 grube plastry - 2 ząbki czosnku - zioła toskańskie (ewentualnie prowansalskie) - garść natki pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę gotujemy zgodnie
SMYKWKUCHNI