Jeśli lubicie kuskus to mam dla Was bardzo fajną propozycję obiadową. W 30 minut obiad gotowy, a nawet szybciej. Lubię te małe ziarenka kuskusa ze względu
O kuchni z uczuciemKuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również
Moniki SmakołykiNigdy wcześniej nie jadłam kuskusu. Podchodziłam do niego jak przysłowiowy pies do jeża. Na szczęście w końcu przekonałam się i ... jest super! Kolejne opakowanie już zakupione
Pasja SmakuBardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa
Przepisy Aleksandryostatnim czasie stałyśmy się wielkimi fankami kasz. Kasza pęczak, jaglana, gryczana, czy kuskus gości na naszych stołach kilka razy w tygodniu. Niestety przez całkowity brak czasu nie mamy kiedy podzielić się z Wami przepisami, które udało nam się zgromadzić. Obiecamy wkrótce to nadrobić :) Pierwszy przepis jaki Wam prezentujemy to pyszne, szybkie pęczotto z kurczakiem i jarmużem. Doskonale smakuje zaraz(...)drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Oprószamy
Kolizje Smakówtrudny, ale padł tym razem na jęczmienną perłową. Inne kasze w najbliższym czasie na pewno też będą :) Ciągle ryż i ziemniaki robiłem ostatnio, a o kaszy trochę zapomniałem :) A jak już robiłem, to głównie kuskus i jaglaną, a są tez inne ciekawe rodzaje :) Dziś kasza jęczmienna perłowa z białą kiełbasą :) Jednym z pierwszych przepisów na blogu, jest właśnie biała kiełbasa
Parowar Facetaswojego pomysłu bardzo kreatywnie, tworząc wszelakie mieszanki zbóż, ale także wykorzystując zboża o bardziej ciekawszym pochodzeniu. Mowa tu na przykład o zielonym ziarnie pszenicy, trójkolorowym kuskusie czy mieszance komosy ryżowej z kaszą bulgur. Także widzicie, jest ciekawie :) Należy zwrócić także uwagę na opakowania , w których umieszczono surowce. Są bardzo starannie zaprojektowane, niezwykle estetycznie i barwnie. Kartoniki są "oblepione" wręcz(...)pewnie dobrze znane, myślę, że świetnie nadadzą się do pudinngów czy jako posypka do owsianek. zielone ziarna pszenicy komosa ryżowa i bulgur komosa ryżowa/quinoa czteroziarnisty kuskus trójkolorowy kuskus nasiona chia PIECZONY ORZECH Te produkty bardzo mnie zaciekawiły. Na początku myślałam, że w środku jest od razu gotowy do spożycia produkt, jednak ku mojemu zaskoczeniu
Zdrowie na języku :Pcałością się idealnie komponują i z ostrym kuskusem o nucie curry delikatnie smakują. Składniki: 3 jednakowej wielkości czerwone papryki, najlepsze będą duże okrągłe, 150 g cukinii, 2 niewielkie młode cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 gram wędzonego chudego boczku, 2 płaskie łyżeczki Vegeta Natur z curry, 100 g kuskusu, pieprz czarny mielony do smaku, świeży szczypiorek, świeża zielona(...)przyprawę curry Vege Natur , pieprz i cukinię, całość mieszamy. Do rondelka (miski) wsypujemy kuskus, zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, max 0,5 cm nad powierzchnią kaszy. Czekamy, aż woda zostanie wchłonięta, 2-3 min. Kuskus mieszamy z cukinią. Po przestygnięciu dodajemy ser, posiekaną garść szczypiorku i pietruszki, mieszamy. Papryki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy górną część tak, aby powstał kapelusz
Moniki Smakołykikotleciki. Uformowane kotleciki smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni obok kotlecików podsmażamy jarmuż z oliwkami. Gotowe kotleciki podajemy z kuskusem i jarmużem z oliwkami. Kaszy na jedna porcję potrzebujemy około 1/2 szklanki (sucha
Moja smaczna kuchniaBulgur z pomidorami to inaczej kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną kaszę czy nawet ryż lub kuskus a także ziemniaki. Bulgur z pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, […] The post Bulgur z pomidorami appeared
Magiczny Garnekkolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus
psgotujemyjęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką
Moja smaczna kuchniaRyż z warzywami (w podobny sposób można zrobić kaszę jęczmienną, gryczaną, jaglaną czy kuskus) stanowi pyszny, kolorowy dodatek do obiadu - szczególnie mięsnego. Fajnie smakuje np. z pieczonym kurczakiem. Jeśli natomiast nie jesteśmy mięsożercami, wystarczy do ryżu dorzucić więcej warzyw np. brokuła, pora, paprykę i mamy gotowy zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Składniki: 1 szklanka białego ryżu
Walijskie Pichcenierzadki, zagęszczamy go 2 czubatymi łyżeczkami mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane
Ratunku obiadnastępnie suszona i delikatnie mielona w celu wyodrębnienia trzech rodzajów kaszy, miałką średnią i grubą. Właśnie te dwa ostatnie rodzaje to kasza o lekkim orzechowym smaku. Kasza bulgur jest bardziej pożywna niż kuskus i ryż jest najmniej kaloryczna i zwiera ogromne ilości błonnika, potasu, magnezu i fosforu . Tak więc chroni nasze serce, kości i koi nerwy
Kuchnia u Krysi