tego nigdy nam się nie nudzą, bo można je podać na setki sposobów. Rano jemy ciepłą jaglankę, na kolacje lubimy sałatki z dodatkiem kuskusu, natomiast w ciągu dnia, na obiad sprawdza się każdy rodzaj kaszy z sezonowymi dodatkami. Ostatnio ze względu na zbliżającą się przeprowadzkę, mam trochę mniej czasu na gotowanie, więc wybieram te produkty, które najszybciej się gotują. Kasza
Mienta blogwytrawnie. Każda z nich idealnie komponuje się z owocami i warzywami. Smakoszom mięsa również powinno być z nimi po drodze. Dziś w roli głównej kasza bulgur. Jej drobną odmianę można przyrządzić tak samo jak kuskus – zalewając wrzątkiem. Jednak bulgur ma znacznie więcej błonnika, magnezu i folianów. Można ją dusić, gotować i zapiekać w potrawach jednogarnkowych. Bulgur chłonie dużo płynu
KucharzycaTen szybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma
WiszniówkaTen szybki obiad w postaci kaszki kuskus z warzywami nieodparcie kojarzy mi się z „Kwiatem Kalafiora” M. Musierowicz. Danie jest proste, ale jednak ma
Wiszniówkaspalona. Morele - zalej wrzaca woda, zostaw na 5 minut, a następnie odcedź, osusz i pokrój w 5mm kostkę. Przygotuj kuskus: wsyp do szklanej, lub metalowej miski, wkrusz połowę kostki bulionowej, zalej wrzaca woda - tyle by przykryła kaszę około 1cm ponad, przykryj ściereczka i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj widelcem. Przed podaniem wymieszaj kuskus z dynia, natka pietruszki,cebula
Lejdi of the houseurlop, dlatego z kolejnym zestawem przepisów na obiady wrócę do Was we wrześniu. Poniedziałek - Sałatka tabbouleh z ciecierzycą Tabbouleh to lekka libańska sałatka na bazie natki pietruszki i kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, ogórków i papryki. Idealna na lato, bo jest bardzo odświeżająca! Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy. Aby była bardziej sycąca, polecam do bazowego przepisu dodać(...)chilli Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na parze lub we wrzątku do miękkości. Odcedź, przestudź i przełóż do naczynia robota kuchennego. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzątkiem na wysokość 2 cm ponad poziom kaszy. Przykryj i odstaw na 5 minut. Do kalafiora dodaj pokrojone na kawałki cebulę, czosnek, papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj
Chilli Czosnek i OliwaZgromadź warzywa, które smętnie czekają na swój czas w Twojej kuchni i przyrządź z nich pyszny, szybki obiad! Kuskus z warzywami to prosty pomysł „ostatniej
Wiszniówkabyło to dla mnie coś w miarę nowego, dzięki czemu mogłam sobie przypomnieć dawno zapomniany smak. Jednak myślę, że na chwilę obecną ten rodzaj kasz nadal pozostanie przeze mnie zapomniany podobnie jak bulgur czy kuskus, których nie jadam niemalże wcale. Pudełko Green Box, które otrzymałam przewiduje dostarczenie 1800 kcal dziennie, dlatego aby to uzyskać musisz skomponować powyżej prezentowane posiłki(...)puszka tuńczyka (112 g) + 50 g makaronu Podwieczorek → woda kokosowa (330 ml) + batonik (30 g) Kolacja → opakowanie zupy warzywnej (400 g) + 50 g kaszy jęczmiennej pęczak Według tych gramatur cały jadłospis dostarcza 1825 kcal
Zdrowie na języku :Pszparagami i groszkiem Sałatka ze szparagami i burratą Pizza ze szparagami i jajkiem Focaccia ze szparagami Pieczone szparagi z cytryna i parmezanem Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Zielone spaghetti ze szparagami Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza
Kulinarne przygody GatityJeżeli zostanie Wam z obiadu kuskus to proponuję zrobić z niego super placki. Podawać je możecie z ulubionym sosem, sosem czosnkowym, ketchupem,sosem pieczarkowym itp. Do
O kuchni z uczuciemtrzepaczką. Jak przygotować pulpety w sosie cytrynowym? Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego! The post Pulpety w sosie cytrynowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowaniu sałatką. Jeśli dobrze zorganizujemy swoją pracę możemy uporać się z nią w około 20 minut. Może nawet mniej;):) Kaszę zalewamy wrzątkiem, w międzyczasie kroimy szynkę oraz paprykę konserwową i dodajemy produkty z puszki. Następnie chwilę czekamy, aż kuskus trochę przestygnie, po czym dodajemy majonez, przyprawy i gotowe:) Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się(...)prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez kielecki śmietana 18%, kwaśna sól, pieprz, zioła prowansalskie kostka rosołowa – opcjonalnie Kaszkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy rozdrobnioną kostkę rosołową i zalewamy wrzątkiem do poziomu
Smaki Na Talerzunatki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy
Kulinarne przygody Gatity