kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:74/103)

Najlepsze przepisy na szparagi 85

szparagami i groszkiem Sałatka ze szparagami i burratą Pizza ze szparagami i jajkiem Focaccia ze szparagami Pieczone szparagi z cytryna i parmezanem Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Zielone spaghetti ze szparagami Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza

Kulinarne przygody Gatity
Kuskusowe placki 145

Jeżeli zostanie Wam z obiadu kuskus to proponuję zrobić z niego super placki. Podawać je możecie z ulubionym sosem, sosem czosnkowym, ketchupem,sosem pieczarkowym itp. Do

O kuchni z uczuciem
Pulpety w sosie cytrynowym 141

trzepaczką. Jak przygotować pulpety w sosie cytrynowym? Wkładamy do cytrynowego sosu pulpety. Dusimy je jeszcze ok. 5 minut. Podajemy pulpety z sosem i dodatkiem np. kuskus z gotowaną marchewką, zielonym groszkiem, albo z inną kaszą czy ryżem. Smacznego! The post Pulpety w sosie cytrynowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tabbouleh z komosą ryżową 125

Tabbouleh to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie przygotowuje się ją z kaszy bulgur  (przepis) , spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja tym razem przygotowałam ją w wersji bezglutenowej, bulgur zastąpiłam komosą ryżową. Gorąco polecam jako dodatek do dań z grilla! Dodam jeszcze, że komosa ryżowa (inaczej quinoa lub proso peruwiańskie) jest skarbnicą witamin, minerałów

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z kaszki kuskus z majonezem 77

przygotowaniu sałatką. Jeśli dobrze zorganizujemy swoją pracę możemy uporać się z nią w około 20 minut. Może nawet mniej;):) Kaszę zalewamy wrzątkiem, w międzyczasie kroimy szynkę oraz paprykę konserwową i dodajemy produkty z puszki. Następnie chwilę czekamy, aż kuskus trochę przestygnie, po czym dodajemy majonez, przyprawy i gotowe:) Zapiszcie więc sobie ten przepis, bo jestem pewna, że przyda się(...)prędzej czy później;) 1 op. kuskusu (300g) puszka fasolki czerwonej puszka groszku puszka kukurydzy około 150-200g szynki (u mnie mieszanka drobiowej i wieprzowej) 3-4 sztuki papryki konserwowej bez skórki majonez kielecki śmietana 18%, kwaśna sól, pieprz, zioła prowansalskie kostka rosołowa – opcjonalnie Kaszkę wsypujemy do większej miski. Dodajemy rozdrobnioną kostkę rosołową i zalewamy wrzątkiem do poziomu

Smaki Na Talerzu
Tabbouleh, letnia sałatka 162

natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty marokańskiej sól 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Kuskus wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, na tyle, żeby woda przykryła kaszę. Solimy i odstawiamy pod przykryciem do momentu, aż wchłonie całą wodę. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Ogórka ścieramy na grubej tarce, odciskamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia z kaszą Bulgur :) 99

kojarzy ? Wyobraźcie sobie takie zdanie wypowiadane przez Gandalfa : "Oto władca twierdzy Bulgur" hehe trochę nas poniosło, ale takie skojarzenia się pojawiły :) Kasza jednak pochodzi z bliskiego wschodu. Jest bardzo pożywna, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus czy ryż. Warto ją jadać, bo nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pożywna. Zatem poznajcie nasz pomysł na przygotowanie cukinii

vegetanie
Wtorek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 87

Lekka, ale spokojnie może wystąpić w roli lanczu, bo wbrew pozorom jest sycąca. Czas przygotowania : 10 minut Liczba porcji : 2 Soczysty arbuz, słodki melon, kwaskowe pomidorki, do tego kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność(...)garście pomidorków koktajlowych ½ szklanki kuskusu 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada) Mały kubek jogurtu greckiego (250 g) Sok z połowy cytryny Garść bazylii Kilka listków mięty (ocjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 99

jogurtu greckiego (250 g) Sok z połowy cytryny Garść bazylii Kilka listków mięty (ocjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej spożywczą folią plastkową. Odstaw na 5 minut. Potem przemieszaj widelcem i posól. Krok 2 Pokrój arbuza i melona

Niedzielny kucharz
Sałatka z fetą i kuskusem 66

kuskusem idealna do pracy i na imprezę. 150 g kuskusu, 1 nieduża lub 3/4 czerwonej papryki, 1 mała cebula (najlepiej cukrowa), 200 g sera feta, 3 -5 łyżek czarnych oliwek, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, oliwa, sok z cytryny, Kuskus wsypać do miseczki, wlać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, 0,5 cm nad poziom kaszy. Przykryć(...)odstawić aby kasza wchłonęła płyn. Paprykę pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwki pokroić na 3, 4 plasterki. Wymieszać kuskus z papryką, cebulą, serem feta i oliwkami. Skropić sokiem z cytryny i polać oliwą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem

królestwo garów
Kasza jęczmienna, zapiekana z pieczarkami i serem... 111

ryżem, jak i z ziemniakami. Może nie z makaronem... Powiedzmy, że te dwa źródła węglowodanów złożonych zajmuja w moim sercu równorzędna pozycję. :)  Kuskus mieszka w szklanym słoju w szafce, i jest zawsze gotowy do użycia. Kasza gryczana i jęczmienna, podzielone na porcje i w praktycznych woreczkach, potrzebuja tylko 15 minut gotowania. A kiedy połaczy sie je z jakimś sympatycznym

Lejdi of the house
KASZA BULGUR - SAŁATKA NA ZIMNO 136

moim kulinarnym życiem. Mogę jeść, jeść, jeść, jeść bez końca.  Pochodzi oczywiście z bliskiego wschodu, namoczona w mleku staję się tureckim kuskusem. Takie czary - mary. Aktualnie w większości restauracjach, również tych polskich wygryzła inne kasze. Jest pyszna, pożywana i  ma tylko 105 kcal w 100 g. Kto jeszcze nie zna, polecam. Dzisiaj tak na szybkiego przygotowałam sałatkę

pieprzny smaczek
Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami 145

pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią 1 opakowanie małych mozzarelli pomidorki koktajlowe sok z  cytryny sól pieprz  Wykonanie: Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy go wrzątkiem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej około centymetra. Dodajemy pastę warzywną, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wchłonięcia się bulionu. Natkę wkładamy do blednera

Kulinarne przygody Gatity
Kasza. Pomidory. Zielenina. Sałatka a'la tabbouleh 462

kasza ? Ja bardzo bo są pożywne, zdrowe  a kasze świetnie łączą się z soczystymi warzywami i ziołami. I śmiało mogę powiedzieć, że kocham kaszę !Sałatka tabbouleh to klasyka kuchni arabskiej, tyle że przygotowuje się ją z kuskusu więc poniższa wersja jest czymś podobnym, ale jednak innym. Moja wersja jest doprawiona według mojego smaku - możecie ją dowolnie modyfikować np. dodać czosnek

Smaczna Pyza