kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:78/103)

Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 166

szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy

Zawsze głodna!
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 102

gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać cenne właściwości pęczaku i kaszy jaglanej . To właśnie kasza jaglana jest ostatnio hitem… w deserach. Przybyła także do nas egzotyka. Najpierw nieco obco brzmiące: kuskus , quinoa czy bulgur , po kilku latach obecności na rynku okazały się bardzo wszechstronnymi i prostymi do przygotowania. Idealne do sałatek zabieranych(...)przede wszystkim zdrowe, odżywcze i zawierające wyłącznie składniki jak najmniej przetworzone. W żywieniowe trendy wpisują się więc wszelkie smoothie owocowo-warzywne, lunchboxy – wypełnione zdrowymi sałatkami na bazie kasz, desery bez mąki i cukru czy śniadaniowe miseczki z owsiankami / jaglankami / gryczankami pełne nasion, owoców i pestek. Równie ważny jest czas – potrawy powinny być proste i szybkie do wykonania

Poezja smaku
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 251

Obiad pyszny.  Podanie niepowtarzalne. Efekt wizualny osiągnęłam obręczami do potraw ze sklepu Przyjemne Gotowanie. Tak z tymi obręczami było przyjemne podawanie :) Od dawna marzyły mi

Blondynka Gotuje
Pomidory faszerowane 113

skórki.  Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - bazylią i oregano. Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok  z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty

Codzienne Gotowanie
BULGUR PİLAVI, czyli turecka kasza bulgur z warzywami 151

Kasza bulgur jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też daje się formować w ciekawe kształty. Okazja dla kreatywnych! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1

Tureckie Przepisy
DROBIOWE SZASZŁYKI Z IMBIREM I KURKUMĄ 375

Przepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka. Mam nadzieję, że na

Przepisy Aleksandry
ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym 150

Słodkie i bardzo delikatne ciasteczka z syropem cytrynowym, doskonałe do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki

Tureckie Przepisy
Gołąbki z mięsem i kaszą 140

wszyscy. Ja je również  bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży

Gosia gotuje
Kuskus z kurczakiem i warzywami 1050

wczorajszej niezbyt zdrowej diecie pączkowo-faworkowej proponuję Wam lekki obiadek na bazie kaszy, warzyw i drobiu. To również  dobry patent, aby opróżnić zapasy ze swojej zamrażarki przed nadchodzącym sezonem wiosenno-letnim. Mrożonycj warzyw coraz mniej w mojej lodówce, za to owoców jak na złość za dużo, a że ostatnio nie mam za bardzo siły na dłuższe przesiadywanie w kuchni(...)mnie leń po tych ciężkich tygodniach bez dłuższego wolnego. Jednak nie chcę jeść byle czego, więc przygotowuję proste i szybkie posiłki, które często mogę ze sobą zabrać na wynos. Kuskus z warzywami to świetna opcja zarówno na ciepło jako obiad i na zimno jako lunch do pracy lub szkoły. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kuskusu Garść mrożonej papryki

Fabryka pomysłów
Prawdziwkowa ciecierzyca (grzyby leśne, prawdziwki z cieciorką) – danie jednogarnkowe 69

Danie mocno grzybowe, bo z świeżych prawdziwków przygotowałam, do których ciecierzycy dodałam. Kuskus dla zagęszczenia użyłam, a całość ciekawie doprawiłam. To danie jednogarnkowe, mało kolorowe, ale oryginalnie smakuje i niewiele kosztuje, jeśli grzyby się samemu w lesie uzbierało, a nie kupowało. Można też na targ się pofatygować i leśnych grzybów pokupować, bo takie tylko sezonowo występuję i dlatego tak bardzo(...)zalewy) i grama masala. Dolewamy ok. 200 ml przegotowanej, gorącej wody, dodajemy kuskus, mieszamy, całość doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą i pozostawiamy na kilka min żeby kuskus spęczniał. Dodajemy posiekamy koperek i dopiero doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rada: można dodać więcej kaszy, ale tym samym będzie trzeba dolać wody

Moniki Smakołyki
Sałatka z kuskusem i wędzonym pstrągiem 128

dymki 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz majonez kielecki – opcjonalnie Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. „Przeczesujemy” kaszę widelcem. Pstrąga dzielimy na mniejsze części. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy

Smaki Na Talerzu
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 111

dodatkom zupa nabrała indyjskiego charakteru.  Bardzo ciekawym składnikiem tej zupy jest moghrabieh, makaron z mąki durum. Nazywany jest też grubym kuskusem i niestety dostępny jest tylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka

Codziennik Kuchenny
Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami 66

Ostatnio zapałałam miłością do kasz. Przerabiam jej różne rodzaje, odkrywam nowe i doceniam te już znane gatunki. Dziś zapraszam Was na kuskus w wersji orientalnej, czyli z miętą i oliwkami. Można go jeść jako dodatek do mięsa, lub jako osobne danie. Doskonała na ciepło, wtedy poczujemy jeszcze mocniej cudny aromat mięty. Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Kuskus 135

Kuskus Ostatnio często gości w naszym domu bo jest poprostu mega zdrowa i pyszna. Robiłam do tej kaszy kilka podejść ponieważ jak się ja źle zrobi to jest poprostu niedobra. Ale wystarczy kasze wsypać do miski i zalać osolonym wrzątkiem tak aby wody bylo więcej o szerokość palca i zostawić aż cała kasza wchłonie wodę czyli

Tanio smacznie i prosto
31 dań jednogarnkowych 5565

soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa z żółtą fasolką szparagową Gęsta jarzynowa z brukselką Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Pieczone

Moja smaczna kuchnia