kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:71/103)

Dorsz pod piniowo-ziołową kruszonką z kolorową salsą 131

kawałek dorsza wyłożyć przygotowaną kruszonkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. 5. Kuskus wymieszać z 2 łyżkami oliwy, zalać wrzątkiem 1 cm nad kaszą i odstawić aż wchłonie całą zawartość wody. 6. Rybę podawać z kolorową salsą i kuskusem. Połączenie przypraw, ziół, warzyw jest idealne do każdego rodzaju

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona cieciorka z wołowiną 96

kulinarnych książek z USA. Nieco podkręciliśmy przepis dodając więcej korzennych przypraw orientalnych, dzięki czemu danie jest niezwykle aromatyczne. Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi(...)rzymskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej 4 drobno posiekane ząbki czosnku 1 czerwona cebula drobno posiekana 1 szalotka drobno posiekana Szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki oleju roślinnego 2 i 1/2 łyżki soli Pieprz do smaku Pół pęczka posiekanej kolendry lub pietruszki Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Cieciorkę odcedź (zachowaj

Niedzielny kucharz
Buddha Bowl z soczystą piersią kurczaka, komosą i surowymi warzywami 112

stanowią kasze i zdrowe ziarna – biały, długoziarnisty, dziki lub brązowy ryż, quinoa, farro (pszenica płaskurka). W naszych polskich warunkach jako baza takiej zdrowej mchy sprawdzi się kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, owsiana, a także kuskus, bulgur i amarantus. Ja najczęściej do naszych misek wybieram komosę ryżową, którą uwielbiam. JAK GOTOWAĆ KOMOSĘ RYŻOWĄ / QUINOA? Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa – czytamy(...)jest. Nazywana jest często „złotem Inków” – to świetne źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i związków mineralnych.   Gotujemy ją podobnie do tego jak szykujemy inne kasze. Przed gotowaniem nasiona komosy ryżowej koniecznie należy dokładnie wypłukać na gęstym sitku, aby pozbyć się z nich saponin czyli gorzkawych w smaku związków mydlanych, będących połączeniem glikozydów i cukrów. Przy

Karo in the Kitchen
lunch time - sałatka kuskus z cukinią i papryką 104

papryki czerwonej malutka cukinia (lub 1/2 niedużej) 2-3 pomidorki koktajlowe olej do smażenia - ja używam oleju z pomidorów suszonych - dodatkowy walor smakowy Przygotowanie: kuskus zalewamy gorącą wodą do wysokości ok 1 cm nad poziom kaszy paprykę i cukinię kroimy w paseczki na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy paprykę z cukinią  kuskus rozgrzebujemy widelcem, dodajemy do niego paprykę

Gotowanie z pasją
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem 195

masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy   Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia   1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Bulion drobiowy 400ml Masło 1 łyżka

Malinowe Pocałunki
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiąca szynką szwarcwaldzką 151

gillowanej wersji, chrupiącej szynki szwarcwaldzkiej oraz miętowego dressingu- a wszystko to pod postacią sałatki. Kuskus został przygotowany na esencjonalnym koncentracie bulionu drobiowego firmy Krakus, który- oprócz tego, że pozbawiony jest konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków- przede wszystkim dodaje kaszy smaku i aromatu, a w efekcie końcowym cała sałatka zyskuje na niepowtarzalnym charakterze! 😋 Smakuje wyśmienicie zarówno

Kraina Miodem Płynąca
Pietruszkowy kuskus z wątróbką na grillowanej cukinii 140

papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu z dwóch str. z każdej po ok. 6 min. tak, aby po nakłuciu nie wypływała krew. W tym samym czasie kuskus zalewamy gorącym bulionem, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy. Cukinię płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie

Moniki Smakołyki
PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM 100

KURCZAKIEM papryka 1 szkl kuskusu filet z kurczaka kilka pomidorków koktajlowych 1 cebula natka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz żółty ser albo feta Kuskus zalać bulionem lub wodą lekko nad poziom kaszy i odstawić do napęcznienia na około 5-7 minut. Kurczaka i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości masła. Pomidorki przekroić na pół. Gotową(...)kaszę rozdrobnić widelcem, dodać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych i nafaszerować. Na wierzchu ułożyć potarkowany ser albo pokruszoną fetę. Zapiekać przez 20-30 minut. Jeżeli lubicie jak papryką jest miękka podlejcie niewielką ilością bulionu.     Artykuł PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Kuskus z warzywami i grejpfrutem [ENG] 121

quarter of a medium-sized celery 6 cherry tomatoes 1 carrot 2 tbsp rapeseed oil soy sauce fresh basil PRZYGOTOWANIE Do średniej wielkości rondla wsyp kuskus. Zalej wrzącą wodą (ok. 2cm powyżej poziomu kaszy) i odstaw w spokoju na kilka minut, aż woda się wchłonie. Rozgrzej olej na patelni, dodaj warzywa pokrojone jak na zdjeciu, tj. szalotkę, seler, marchew

Better Life By Auntie Ju
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem II 169

puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone (lub konserwowe) 4-5 jajek 1 por 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać on około 0,5 cm powyżej kaszy). Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” napęczniały kuskus widelcem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu

Smaki Na Talerzu
5 obiadów w 15 minut każdy 60

sobie przepisy do zobienia maksymalnie w kwadrans, łącznie ze wszystkimi dodatkami. Zadanie trudne, ale wykonalne. Główna trudność dotyczy dodatków, bo w 15 minut można ugotować makaron, kuskus, czy bulgur, ale nie ziemniaki, czy kasze. Problem udało się rozwiązać i w menu znalazła się nawet kasza. Tak jest! Okazuje się, że przemielona kasza orkiszowa po 15 minutach gotowania świetnie nadaje się

Niedzielny kucharz
Kuchnia libańska – najlepsze przepisy 68

tabule, czyli sałatce z natki pietruszki. W Libanie jej głównym składnikiem jest zielona pietruszka. W Polsce natomiast, gdy zamawiamy to danie, to głównym składnikiem jest kasza, bo przecież natka jest droga a kuskus tani. Moją drugą ulubioną sałatką jest fatusz. To dużo prostszy przepis, bo warzywa są cięte na duże kawałki i można pozbyć się nadmiaru czerstwego pieczywa typu pita

Ugotowane pozamiatane
Faszerowane tuńczykiem papryki 133

tuńczyka - 1 puszka czerwonej fasoli - 100 g kuskusu - 3 suszone pomidory - szczypta soli, pieprzu i oregano - 1 łyżeczka oliwy Przygotowanie: Paprykom obcinamy góry i wydrążamy. Kuskus zalewamy wrzątkiem (wrzątku tyle, by przykrył kaszę). Gdy woda wsiąknie mieszamy go z tuńczykiem, fasolą, pokrojonymi pomidorami i startym żółtym serem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Papryki smarujemy

Zainspirowana w kuchni
Kotlety z kaszy bulgur 116

podać do nich surówkę lub dip co kto woli. Podajemy na gorąco bo takie są najsmaczniejsze. Jeśli macie ochotę na takie kotlety a nie macie tej kaszy możecie użyć innej, na przykład kukurydzianej, kuskusa, jaglanej czy nawet jęczmiennej. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kilka pomysłów na... 145

całości wegański tak w razie informacji :)  czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy  Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur  Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami

More food, love and dreams