kasza kuskus - 1532 przepisów (strona:57/103)

Koperkowa kasza jęczmienna 208

Wszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy

Buniabaje w kuchni
Sałatka z kuskusem, soczewicą, fetą i suszonymi pomidorami (Couscous con lenticchie, feta e pomodori secchi) 142

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g jarmużu  200 g ugotowanej soczewicy (lub z puszki) 100 g fety 50 g suszonych pomidorów

La grande e la piccola cuoca
Jak i dlaczego warto być kaszoholikiem? 146

kaszy bulgur z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Zamiast kaszy bulgur można użyć kuskusu. Kaszotto , czyli kasza przygotowana tak jak powstaje ryż na risotto. Najlepiej smakuje z pomidorami lub grzybami, na przykład suszonymi. Pęczak z warzywami na ciepło, to moje ulubione danie. To co mam dodaje

Fleksitarianizm.pl
Pilaw z jarzynami 117

ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Trzeba przyznać, że za każdym razem pilaw jest nieco inny, ale zawsze smakuje wspaniale. A więc podaję przepis. Składniki: 2 szklanki ryżu (kaszy bądź kuskusu) 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 kostka bulionowa 30g margaryny Jarzyny – ilość oraz rodzaj wg uznania + około 30g margaryny  ja dodałam: 1 dużą marchewkę połówkę korzenia pietruszki korzenia

Smakowy Raj
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 241

obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku):2 ogórki1/2 pęczka szczypiorku;1/2 pęczka koperku;ząbek czosnku;250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa

Miksturownik
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, 195

Z reguły robię kaszę na smaku grzybowym w lżejszej wersji ( tzn. gotowaną na smaku grzybowym z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki ). Chciałam jednak odtworzyć przepis na

Buniabaje w kuchni
Kaczka i sałatka z kuskusu 100

Kaczka i sałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z kurczaka w curry z kuskus 191

curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest w naszym kraju zbyt często spotykany na naszych stołach, na szczęście trend ten się zmienia(...)każdego. Sałatka z kurczaka w curry z kuskus - przepis: Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kuskus i zalewamy gorącą wodą, tak aby wody było 1 cm więcej niż kuskus. Od czasu do czasu kaszę mieszamy widelcem, aby ziarenka nam się nie skleiły. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , curry i smażymy na odrobinie oleju kokosowego . Szczypiorek z cebulką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tang Zhong i kuskus 228

pszenicy durum i wody, bliżej mu do makaronu, mimo że powszechnie uważany jest za kaszę. Początkwo był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, zamaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana właśnie jako kuskus. Z czasem zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim(...)Libii i Tunezji).Najfajniejsze chyba w nim jest to, że bardzo szybko się go przygotowuje. Zalewa się wrzątkiem i po 5 minutach jest gotowy.Chlebek powstał, ponieważ „zainspirowałem sie kaszą". Aby kolorystycznie kuskus całkowicie nie zniknął w miękiszu, chleb jest pszenno-żytni, zatem trochę ciemniejszy. Niewiele to jednak pomogło. Samego smaku chleba kuskus jakoś nie zmienił (w chlebie z kaszą gryczaną

Grahamka, weka i kajzerka
Fenkuł z kuskusem 116

imbirem, a także owocowych, np. z pomarańczą, gruszką lub arbuzem. Czasem dodaję bulwę do warzyw na patelnię. Tak przygotowane pasują do makaronu, kaszy lub jako dodatek do mięsa – najlepiej drobiowego. Aby wykonać 2 porcje fenkułu z kuskusem potrzebujemy: 1 bulwa fenkułu 10-15 cm łodygi pora 2-3 łodygi selera naciowego 100-200 g pieczarek 40 g kuskusu

Kucharzyca
Fit szarlotka z kuskusem 122

Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem

Kuchnia MagdaLeny
Fit szarlotka z kuskusem 122

Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem

Kuchnia MagdaLeny
Dynia faszerowana kaszą i szpinakiem 130

smaku jest słodkawy i lekko orzechowy. Do farszu użyłam kaszy bulgur, ale świetnie sprawdzi się tu również kuskus, quinoa a nawet pęczak. Składniki: mała dynia piżmowa 1/2 szkl. kaszy np. bulgur, kuskus 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula szklanka liści szpinaku baby kilka suszonych pomidorów w zalewie 2-3 łyżki zalewy z pomidorów garść pestek dyni sól, pieprz(...)pestki, a miąższ ponacinać i skropić oliwą. Oprószyć solą i pieprzem i ułożyć obie połówki na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż liście zwiędną.  Suszone pomidory pokroić

wyzwania kuchenne
Kilka pomysłów na... 141

sosem z pieczonej papryki i pomidorów  (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan) cukinia faszerowana czerwoną soczewicą z cebulką i pomidorami; kuskus (vegan) kasza jaglana z pieczona ciecierzycą, marchewką i kalafiorem posypane płatkami drożdżowymi (vegan

More food, love and dreams
Kuskus z warzywami 161

największą fanką makaronu, od czasu do czasu lubię i potrzebuję odmiany. Przejawia się ona najczęściej w postaci ryżu, ziemniaków bowiem praktycznie nie jadam. Jeśli natomiast chodzi o kasze lubię pęczak i kuskus - bohater dzisiejszego przepisu. Zaletą tego rodzaju kaszy, jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy zalać wodą, doprawić i odczekać kilka minut. Małe ziarenka nasycą się wodą i zwiększą swoją objętość(...)oregano. 5. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody. 6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy. SMACZNEGO :) Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję świeżych przepisów. Mój Smak na Życie na Facebooku

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania