karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:51/113)

grillove szaleństwo 198

lżejszego, czyli grillowane owoce i warzywa: - bakłażan z fetą  - - gruszki, czosnek i cukinia  - Na większy głód pora na kaszankę: - grillowana z jabłkami i cebulą  - No i gwóźdź programu, czyli: - marynata do karkówki, która sprawdzi się dobrze też na innych mięsach  - - marynata do szaszłyków  -  I coś bez czego nie ma takich spotkań, czyli sałatki: - sałatka

Eksperyment sobotni
Gulasz z cytrynową nutą i fasolką szparagową. 212

delikatną cytrusową nutką - a to za sprawą aromatycznych liści limonki. Mimo iż użyłam suszonych aromat w daniu był wyczuwalny. Zapraszam! Składniki; 50 dag karkówki lub szynki 2 marchewki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach  Skworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały   Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka do oprószenia mięsa

Radość kipiąca uśmiechem.
Bigos z sherry luksusowy 195

sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca

codojedzenia
KARKÓWKA DUSZONA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 148

nakładów jakiekolwiek pracy z mojej strony.Zajadałam się nim , aż mi fruwała grzywa wkoło głowy ....Zapraszam Was więc po przepis. 4 kotlety z karkówki 1 litr bulionu mięsnego 15 dag.pieczarek 1 cebula ok.3/4 szkl.kaszy jęczmiennej( sypać  troszkę na wyczucie) 1 Pietruszka starta na tarce sól i pieprz do smaku papryka czerwona słodka w proszku i ostra olej ************************************** Kotlety podsmażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 146

wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym

Pelusiowa Kuchnia
Kotlety mielone z cukinią 120

wodzie kotlety są  mięciutkie i soczyste.  Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej

Smak mojego domu
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 155

pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Masło, wodę i sól

W kuchennym oknie Ewy
Zupa wiedeńska 135

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek

Gaździnka warzy
Krokiety z farszem mięsnym 120

sporo , ale efekt wyśmienity   Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego

Ogrodnik w podróży
Pasztet staropolski 221

doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięsa (bez wątróbki

Pyry na Gaz
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym 200

przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka

Kuchcik gotuje
Kotlety mielone 143

Uwielbiam kotlety mielone . Mogłabym je jeść bez przerwy. Składniki na 20 kotletów : ½ kg mięsa wieprzowego: karkówka, biodrówka 2 bułki 1 jajko majeranek 2 cebule majeranek, pieprz, sól ½ szklanki bułki tartej Sposób wykonania: Bułki namoczyć i odsączyć na sitku i zmielić razem z mięsem  dwa razy. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać jedno duże jajko

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze 151

prostu rewelacja. Kartacze   SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony do okraszenia cebula - 1 szt  PRZYGOTOWANIE: FARSZ   Mięso zemleć w maszynce

Kuchnia Danusi
Karkówka w sosie własnym z pyzami 189

wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać! Czas przygotowania: 1h 40 Ilość porcji: 6 Składniki:  1,5 kg karkówki z kością 10g suszonych grzybów np. borowików cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz  Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć

Kolizje Smaków
Roladki z kapustą i grzybami 145

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki: 70 dag łopatki (można użyć karkówki), 30 dag kapusty kiszonej, suszone podgrzybki, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dodatkowo: kasza gryczana i buraczki. Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy

Delicious Titbits