karkówka w cebuli - 1690 przepisów (strona:46/113)

Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 223

mimo całej miłości moich chłopaków , do niej , nie gości u nas często . No ale od czasu do czasu , można smacznie pogrzeszyć Składniki : 1,5 kg karkówki wieprzowej ( może być łopatka ) 1 duża cebula 5-6 plastrów smalcu marynata : 1 łyżka ostrego , mielonego chilli 1 łyżka słodkiej , mielonej ,wędzonej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka cynamonu(...)też ujdzie Jak już dokonaliśmy balsamowania , naszych wieprzowych zwłok przyprawami , czas wsiąść brytfankę , najlepiej żeliwną . Na dnie układamy około 3-4 plasterki smalcu , na nich pokrojoną w grube plastry cebulę , następnie mięso i ponownie kilka plastrów smalcu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C . Pieczemy szczelnie przykrytą , przez około 4 godziny , jeśli jest gruby kawałek mięsa , to nawet 5 godzin

Ogrodnik w podróży
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 227

wina białego ziele angielskie 1 l wody na posypkę 1 łyżka grzybków suszonych utłuczonych na proszek 1 łyżeczka oregano przyprawa do karkówki 1 łyżeczka gorczycy białej na sos sos który otrzymamy po upieczeniu pieczeni garść grzybów suszonych 1 cebula szczypta estragonu sól pieprz oregano szczypta suszonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego-grzybowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki kukurydzianej Karkówkę(...)grzyby, trochę wywaru i uzupełnić wodą tak do poj ok 800 ml. Dodać pokrojoną cebulę, odrobinę estragonu, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i chili, po czym sos zmiksować blenderem. Gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną ze śmietaną. Karkówkę pokroić w plastry i przed podaniem podgrzewać razem z sosem na patelni. Podałam do obiadu

Gotowanie jest łatwe
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 178

kurczaka • 300 g wątróbki z kurczaka • 5 jajek • 1 bułka np. kajzerka • 200 g suszonej żurawiny • 3 cebule • kilka ziaren ziela angielskiego • kilka liści laurowych • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Karkówkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. • Wątróbkę również podsmażyć, przełożyć razem z karkówką

To co kocham
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 177

wina..i jak widać na załączonym zdjęciu mięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka  2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro  cebula  marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2  łyżki oliwy   przyprawy wg własnego gustu Cebulę  i marchewkę pokroić

Moje domowe kucharzenie
Pyzy z mięsem 223

Składniki na ok. 50 szt. 3 kg ziemniaków 3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko Składniki na nadzienie: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka) 1 bułka 1 jajko   3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4   cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować

Na słodko lub wytrawnie
Karkówka po flisacku 259

Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy  do lodówki(...)rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę

VioletoweKucharzenie
Zraziki babci Zuzanny 217

plany obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :) Składniki na 4 sztuki: około 60 dkg karkówki , 1 jajko , 1/3 opakowania serka feta , szczypiorek , 1 mała cebula , sól , pieprz - do smaku, mąka do oprószenia,  około 3 łyżki oleju do smażenia, 4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania. Mięsko myjemy(...)dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju.  Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko przesmażamy.  Następnie podlewamy niewielką ilością wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną i pieczarkami 254

Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz  olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso

Qchnia po prostu
Wieprzowina po grecku. Robimy domowy gyros! PRZEPIS 192

kawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna łyżka

Kulinarna Polska
Karkówka w sosie myśliwskim 165

masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym(...)wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 195

dużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki stołowe ] Składniki - na sos cebula  [ 1 średniej wielkości ] ogórek konserwowy [ 2 sztuki ] majonez [ 4 łyżki ] kwaśna śmietana [ 3 łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej(...)wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi. Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo:  Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Forszmak 127

całej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku(...)boczek i odłożyć do garnka. • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić

To co kocham
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 636

sól i pieprz do smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz: 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu(...)pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw. Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka. Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około

karmelowy
Duszony boczniak, karkówka i ziemniaczki 174

boczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól  pieprz Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce. Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.  Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę

Gotowanie jest łatwe
Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną 189

jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać.  Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

Smak mojego domu