łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy(...)kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości, dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem, gotujemy około 15 min. na małym ogniu, na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kapustę następnie karkówkę i znowu kapustę, na wierzch kilka płatków masła, naczynie przykrywamy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 1 godziny
Kuchnia Beatycynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim przyrządem nakłuć mięso a w otwory powpychać jak najgłębiej czosnek. Przyprawy ugnieść w moździerzu. Mięso(...)spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać powstałym sosem. Około pół godziny przed końcem pieczenia dodać grzyby
Jemy Pijemyposiłek. Mi najbardziej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub po prostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką
Ze smakiem i z pasjądzień przed planowanym podaniem, żeby później tylko wrzucić całość do piekarnika. Ten karczek natarłam dużą ilością ziół prowansalskich i zapiekłam z pieczarkami i czerwoną cebulą. Mięso wyszło aromatyczne i mięciutkie. Składniki: 1 kg karkówki bez kości płaska łyżka soli 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich łyżka słodkiej papryki 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku duża czerwona cebula pieprz olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacebula :) Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku! Składniki: 1kg cebuli 0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka) 0.5kg pieczarek 3 ogórki kiszone sól, pieprz ostra papryka majeranek (do klopsików) koncentrat pomidorowy (do smaku) Wykonanie: Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie
Walijskie Pichceniejuż po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny! Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki 1,5 szklanki wody 1 cebula 100 g pieczarek papryka słodka 1-2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz odrobina mąki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką
Ugotowaćpropozycja obiadowa dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Gulasz można podać z pieczywem, kaszą lub ryżem. SKŁADNIKI: 600g karkówki bez kości, 1,5 litra wody, 1 cebula, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1 łyżka mąki, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję w kostkę. Mięso oprószam mąką i podsmażam na oliwie. 2. Mięso przekładam do garnka. Wlewam wodę. Dodaję papryki mielone, kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około godziny. 3. Cebulę kroję w kostkę. Dodaję do gulaszu. Ogórki i marchewkę ścieram na tarce
Tradycyjna kuchnia KasiMożna do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, musztarda, majeranek, olej Przygotowanie: Żeby szaszłyk był dobry trzeba mięso pokroić w duże kawałki ok 4×4 cm minimum. W przeciwnym(...)wszystko to zalewamy olejem i mieszamy. Nie musicie zachowywać dokładnie takich ilości składników. Ja zwykle wrzucam wszystkiego na oko pilnujac tylko żeby nie było za pikantne i zawsze karkówka jest smaczna. Pokrojone kawałki mieszamy z marynatą i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle
Kulinarna PatilogiaBigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy 🙂 Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że
KuchniaWeDwoje.plsamo...ale zawsze jakieś wyjście:) SKŁADNIKI: 6 plastrów ładnej karkówki Marynata: 200-250 ml oliwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry
Kopystką po garachbardzo soczysta. Po ukrojeniu poddaje się nawet lekko rozsmarowaniu. Możecie ją upiec w dzień powszedni, jak i na święta. Składniki: 50 g kaszki kuskus 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 jajka 1 czubata łyżeczka majeranku 3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kaszkę kuskus wsypujemy do miseczki
Smak mojego domuostrej papryki , jeśli ma być łagodniej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku 2 plastry karkówki 1 kiełbasa wędzona , ja użyłam indyczej opcjonalnie plaster boczku , wędzonego na zimno 1 – 2 łyżki smalcu Cukinie , marchew , cebulę , obieramy i ścieramy na tarce grubych oczkach . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim pokrojona kiełbaskę i boczek , przekładamy do garnka(...)samej patelni smażymy , pokrojone plastry karkówki , jak zrobią się złote , dodajemy do nich mielone papryki ( chilli ) i smażymy dosłownie parę sekund . Przekładamy całą zawartość patelni do garnka , lekko spłukują c ją wodą ( ten wywar daje najwięcej smaku ) Cebulę z marchewką , również podsmażamy , dokładamy do mięsa . Doprawiamy zielem angielskim , liściem laurowym , zakrywamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie dokładamy
Ogrodnik w podróżyosoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki na sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2 litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki(...)kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać. Jeśli
Eli GotowanieSkładniki: 400 g karkówki 400 g piersi z indyka 500 g wątroby wołowej 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 jajka 3 czerstwe bułki gałka muszkatołowa, papryka ostra mielona, pieprz, sól, czosnek granulowany Bułki moczymy. Karkówkę i pierś z indyka płuczemy, kroimy na kawałki i gotujemy, kiedy już nam się mięso zagotuje dodajemy pokrojoną wątrobę, cebulę i grzyby - gotujemy
Moje-pitraszenieMiękkie, aromatyczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania - zrazy wieprzowe z boczkiem, cebulą i ogórkiem. Idealne smakują z młodymi ziemniakami. Składniki: 1 duży kawałek karkówki (ja użyłam 700 g) kilka plasterków boczku ogórki konserwowe 1 cebula musztarda sarepska sól, pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą
Ugotować