Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 212szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku
Kuchcik gotuje
Pieczeń z mięsa mielonego z serem, boczkiem i jajkami 279rozsmarowania. Nie mniej jednak Rodzinka obiad chwaliła, a słowa poparte były pustymi talerzami:) Mięso podałam z tartymi buraczkami z jabłuszkiem od JAMAR:) 800-850 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 1 jajko około 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 plastrów boczku ok. 80 g serka śmietankowego lub topionego
Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w sosie pomidorowym 683sosie pomidorowym z cebulką to fajny pomysł na mięso do obiadu, które nie wymaga zbyt dużo pracy, a wychodzi smakowite. Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz mąka do obtaczania 2 cebule 600 ml wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 3 ząbki czosnku słodka i ostra papryka
talerz przyjemności
Domowy pasztet. 208porcje i zamrażam. Kiedy mają ochotę na domowy pasztet to mam go pod ręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii
Sama słodycz i szczypta chili
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 251ząb nie rozumiemy - zamawiamy więc pieczeń po cygańsku ze smażonym grzebieniem ze słoniny i pieczonymi z smażonymi w papryce ziemniakami i pokrojoną w paski karkówkę z grilla ze grzybami, papryką i cebulą z dodatkiem pysznych kluseczek. Porcje ogromne, wszystko apetycznie podane, ceny zaskakująco miłe w granicach 18 -20 zł za danie. Do tego pyszny wytrawny biały i schłodzony Tokaj
Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z grzybami i czarnuszką 220hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko – 2 sztuki Bułka tarta – 3 łyżki + do posypania Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek, ziele angielskie
Kuchnia Bon Appetit
Kurki na maśle z natką pietruszki 224trwa na całego, co kilka dni przynosimy pełne kobiałki kurek. Tym razem nie była to jednak zupa z kurek, a szybki dodatek do kotletów panierowanych z karkówki. Postanowiłam tradycyjnie przygotować kurki z masłem, cebulą oraz natką pietruszki, jak zwykle smakowały wybornie. Przepis na te kurki jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z kapustą 149danie, tak idealnie trafi w nasze gusta. Toż to obłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką. Składniki 1/2 kg karkówki wp 60 g słoniny 2 duże cebule 30 g mąki 1 kg kapusty kiszonej 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Słoninę
R'n'G Kitchen
Kociołek węgierski 199przygotować praktycznie każde danie jednogarnkowe od bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu
Dobra karma
Karkówka duszonaw rodzynkach 212rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 0.5 kg Karkówki bez kości 20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu słodko kwaśnego sól,pieprz i wegeta 1 woreczek do pieczenia lub rękaw do pieczenia 1/3 szklanki zimnej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso myję
Gotowanie Patki
Meksykański gulasz z wołowiną 291ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki
Mango Papaja
Panierowane kotlety marynowane w mleku 230zachowuje jego soczystość. Natomiast dodatek przypraw - nadaje kotletom idealnego smaku. Tak przygotowane kotlety są miękkie, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. 700-800g karkówki/schabu/boczku Marynata: 1/2 szklanki mleka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 listek laurowy Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety
Di gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną 224pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut
Darcia w kuchni
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 258danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!! SKŁADNIKI: 40 dag fasoli "Jaś", 1/2 kg karkówki bez kości, 1 litr wody, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 2 pomidory, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżki kminku, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 279jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej
Rozpustne gotowanie
Gołąbki w liściach botwinki 161liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), liście z dwóch pęczków botwinki* 600 g mięsa wołowego (łopatki, karkówki), 300 g ugotowanej komosy ryżowej**, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 ml bulionu warzywnego, sól, oliwa, Liście umyć, zblanszować w lekko osolonej wodzie (liście włożyć do gotującej wody, wyjąć gdy woda ponownie się zagotuje), wyjąć, przelać zimną wodą
królestwo garów
Zupa gulaszowa 190Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 4 ziemniaki kawałek selera 1 pietruszka 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 l wywaru mięsnego 2 ząbki czosnku 3 ziela angielski 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić
O kuchni z uczuciem
Pasztet domowy a'la wątróbka. 192Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć
Przepisy i porady kulinarne
Baba ziemniaczana. 383prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni. Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa, wędzonki - po kawałku) 2 duże cebule 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz czarny Kamis, olej rzepakowy Wykonanie: Mięso surowe pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni. Dodajemy wędliny
Malinowe Pocałunki
Karkówka doskonała wolno pieczona 278majeranku 1,5 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół) olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli 4 duże cebule (u nas najczęściej 2 białe i 2 czerwone) około 100 ml bulionu lub wody Przygotowanie Karkówkę myję, osuszam papierowym ręcznikiem i obwiązuję sznurkiem. Sznurowanie mięsa nie jest konieczne, ale ponieważ zazwyczaj przygotowujemy większe kawałki i część zamrażamy(...)ogniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju cebulę. Jeśli korzystacie z innych modeli, to do misy najpierw wkładamy cebulę, a później mięso. Całość podlewamy bulionem lub wodą. Czas wolnowarzenia ● opcja low - około 9 do 10 godzin ● opcja high - około 6 do 7 godzin Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka pieczona w worku z warzywami 210Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków, 300 – 400g pieczarek, 1 duża czerwona papryka, 4 niewielkie cebule, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej(...)granulowanego czosnku, sól i pieprz do smaku, Można dodać również brokuł, kalafiora, cukinię i co tam jeszcze jest w lodówce ... Sposób przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami: Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w łódki. Cebulę obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pieczarki myję i kroję w ćwiartki. Paprykę myję, pozbawiam nasionek i kroję w dość duże kawałki
Gotuj Się Kto Może
Klasyczne kotlety mielone 228problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje. Klasyczne kotlety mielone Składniki: 1 bułka pszenna, czerstwa 1 szklanka mleka 1 duża cebula 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia Czerstwą bułkę namocz w mleku
kuron.com.pl
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z sosem grzybowym 153kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku kilka kawałków wędzonego mięsa ( żeberka, podgardle ) cząber majeranek tymianek sól pieprz Przygotowanie Na patelni przesmażyłem
R'n'G Kitchen
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 178sałatka z octem balsamicznym. Duet mam nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu. Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 6 pieczarek 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka) pasek fety ( nieduży ) pęczek pietruszki 1 łyżeczka oleju 3 łyżki wody pieprz, chili do smaku Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia na wzgórzu