jeżeli komuś to nie odpowiada może oczywiście zmniejszyć ilość majeranku, czosnku, cebuli. Ilości są dowolne. Ja podaję tylko orientacyjne składniki. Składniki: - 1 kg mięsa mielonego ( łopatka, karkówka, szynka) - 1-2 jajka - 1 mała cebula - 1/2-3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - świeżo mielony czarny pieprz - 3-4 łyżki dobrej , aromatycznej majeranki - mielony czosnek ( lub świeży) Do miski z mielonym mięsem
Smaczne Zdrowepyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 600g karkówki wieprzowej bez kości 300g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki rozmarynu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, 3 łyżki śmietany(...)łyżeczka musztardy, woda, sól i pieprz do smaku, ziemniaki, Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką. Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). Wsypuję mąkę. Duszę na małym ogniu około godziny
Tradycyjna kuchnia Kasizmodyfikowałam dodając swoje przyprawy. Połączyłam ją z karkówką i wyszło wyśmienite danie, mięsko przepyszne mięciutkie, a kapustka palce lizać :) Polecam. Składniki - 1 kg karkówki - 70 dkg kapusty kiszonej - 30 dkg pieczarek - 1 duża cebula - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka czerwona mielona, domowa wegeta - olej Wykonanie Karkówkę nacinam jak na plastry(...)kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa
Kuchnia z widokiem na ogródsklepie zwracajcie uwagę czy nie zawiera ona octu i innej chemii. Najczęściej widnieje pod nazwą kapusta kwaszona. Składniki: 700 g karkówki bez kości (lub łopatki) 500 g kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżki(...)smalcu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 200 ml przecieru pomidorowego sól pieprz W dużym rondlu rozgrzać smalec i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać karkówkę pokrojoną w kawałki jak na gulasz. Podsmażyć wszystko w rondlu około 5 minut i dodać kapustę kiszoną , marchewkę i pietruszkę startą na tarce o grubych oczkach
O kuchni z uczuciemdość często przygotowuję ją z przyprawą gyros i sosem/dipem ketchupowo - majonezowym(w wersji light z jogurtem naturalnym). SKŁADNIKI: 1kg. karkówki chudej bez kości przyprawa gyros sól, pieprz majeranek, oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku 1 cebula średnia 1 łyżka masła klarowanego odrobina maggi lub sosu sojowego (jeśli lubicie) SOS/DIP: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki(...)głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy karkówkę i smażymy, po około 1/2 godz. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą), karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku
Kuchnia BeatyXVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze
Kuchnia MagdaLenyXVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze
Kuchnia MagdaLenyryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości(...)następnie dodać pokrojoną cebulę w piórka i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną kapustę pekińską, wlać wodę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy mięso będzie miękkie wlać sos sojowy, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i dodać pokrojoną paprykę konserwową. Dusić z dwie minuty i gotowe. karkówka duszona w kapuście pekińskiej
O kuchni z uczuciemrozpocząć kolejny sezon grillowy, w tym roku nieco później, ale na pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli(...)łyżki ketchupu masło czosnkowe pół kostki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka vegety/ soli 1/2 łyżeczki roztartego lubczyku Wykonanie: Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć, Pokroić w dość cienkie plastry, czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą, przykryć i wstawić
Kuchnia BeatyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki podstawowe: 70-80 dag karkówki, 60 dag pieczarek, 3 duże cebule, mąka, 2 łyżki oleju, łyżka masła, sól i pieprz, 3/4 posiekanego pęczka szczypiorku. Składniki marynaty: 2 łyżki oleju z bazylią, czosnkiem i pomidorem, 2 łyżki sosu sojowego(...)wraz z masłem, doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu lekkiego przyrumienienia się, układam na cebuli. Na patelnię wlewam przecier pomidorowy, do którego dodaję wodę, sos sojowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Chwilę gotuję na małym ogniu, następnie zalewam mięso. Tak przygotowaną karkówkę posypuję na wierzchu szczypiorkiem i piekę 90 minut w 200 stopniach (pod przykryciem, może
JejKuchniaSkładniki: młoda kapusta 1 sztuka większa, boczek wędzony 20 dag, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do karkówki Appetita 2 łyżki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, koperek 1 pęczek boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić, dodać drobno pokrojoną cebulę i ząbki czosnku do boczku włożyć pokrojoną dość drobno młodą
W Mojej Kuchni LubięNiesamowicie soczyste kotlety mielone. Składniki: 300 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 5 łyżek bułki tartej (do mięsa) 2 łyżki lubczyku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą oraz posiekany lubczyk. Wyrabiamy na jednolitą masę, do smaku
R'n'G Kitchensię opinie. Kotlet schabowy podamy z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem. Tak, tak to będzie pewna odmiana…. Składniki 2 dobrze rozbite kawałki schabu (możecie również użyć np. karkówki) 400 ml mleka 3 cebule sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta smalec Składniki do pieczonych ziemniaków 5-6 ziemniaków ulubione przyprawy (możecie użyć np. przyprawy do pieczonych ziemniaków) oliwa 2 ząbki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubię, więc też sobie pojadłam i wszyscy zadowoleni :) No może tylko Wojtek nie bardzo, ale on cieszy się tylko z pizzy :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego ( miałam karkówkę) 1 bułka pszenna 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli Wykonanie
Agusiowe smakołykibardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka) 1 Cebula 80 ml Sosu sojowego, Tamari lub Aminokwasów kokosowych 80 ml Octu ryżowego (ewentualnie jabłkowego) 1 łyżeczka Melasy Trzcinowej (opcjonalnie) 1 łyżka Miodu (2 jeżeli nie dodajemy melasy
Oslov.