spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami :)) Składniki: 1,5kg karkówki przyprawa do karkówki majeranek ostra papryka 2 cebule suszone grzyby 150g pieczarek olej Zalewa: 3 łyżki magi, 3 łyżek octu winnego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego , 7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów(...)namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron. Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy
Walijskie PichcenieRozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię po smażeniu karkówki wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: lubczyk, czosnek, ostrą paprykę. Zalewę przelewamy do garnka na mięso
VioletoweKucharzeniebyło tak kruche że prawie się całkowicie rozleciało ;) Składniki na 3 osoby: 4 plastry karkówki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku oliwa do smażenia natka pietruszki na sos: 3 szkl wody 2 listki laurowe 1/2 główki cebuli pokrojonej w piórka 1 średni, przeciśnięty ząbek czosnku 1/3 korzenia pietruszki pietruszki 1 łyżeczka warzywka(...)karkówki. 3. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i szklimy na niej piórka cebuli. 4. W garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej przesmażone piórka cebuli. 5. Na tym samym oleju obsmażamy z obydwóch stron karkówkę. 6. Kiedy karkówka jest już obsmażona, przekładamy ją do garnka z pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, przeciśnięty ząbek czosnku, korzeń pietruszki i dusimy wszystko
Gotowanie...to proste !przez większość. Można go przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Dzisiaj jeden z ciekawszych przepisów. Miałam okazję spróbować na kolacji u znajomych. Mięso pyszne:) Składniki ● 1 kg karkówki ● 500 g pieczarek ● 3-4 cebule ● 5-6 konserwowych ogórków ● sól, pieprz ● majeranek ● 3 łyżki przecieru … Czytaj dalej Karkówka po żydowsku
gotuj ze mnąkażda sałatka do grilla świetnie komponuje się z karkówką . Dzisiaj przygotowałam pieczone ziołowe ziemniaczki i pieczone buraczki. Grillowana karkówka Składniki: na 6 osób 1,2 kg karkówki bez kości 1 czosnek solo 1 cebula 100 ml białego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy 100 g pomidorowego koncentratu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)bruschety 3 łyżki oliwy sól do smaku Pieczone buraczki 1 kg buraczków 3 łyżki oliwy sól morska gruboziarnista 2 łyżki balsamicznego octu Pokrój cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj. Pokrój karkówkę na 6 kotletów. Wymieszaj z marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień grilluj kotlety, około 6-8 minut po każdej stronie
codojedzeniagęsi ) – ilość tłuszczu należy dobrać do etapu i makro. 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć(...)pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Papryczki umyć, oczyścić z pestek i pokroić drobniutko. Czosnek obrać i wycisnąć. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarki
Ola la LCHFdanie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem
R'n'G Kitchenmój tata. Zawsze jak przychodził weekend, właśnie On przygotowywał obiady i zawsze to były dania mięsne. Do dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Karkówkę opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso na kotlety o grubości około(...)było lekko rumiane. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Sos można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. bitki wieprzowe z karkówki
O kuchni z uczuciemdodatkiem w postaci ananasa. Jednak ostrzegam danie jest naprawdę pikantne!:) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz pieczenia Składniki: 8 płatów karkówki 500ml bulionu 350g ananasa Ok. 50g brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
Kolizje Smakównią, a ja napiszę, co do niej potrzeba. Składniki (na 20 gołąbków): 2 młode kapusty 1/2 kg mięsa mielonego z karkówki 100 gramów białego ryżu (1 paczka) 400 gramów boczku wędzonego 2 pomidory 3-4 cebule mała główka czosnku (najlepiej młodego) 1 pęczek koperku 1/2 pęczka lubczyku 1 łyżka stołowa majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo do farszu(...)łyżeczka czosnku granulowanego 1 cebula 1 łyżka stołowa lubczyku Dodatkowo: 2 litry gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki stołowe oleju 200 gramów dobrej jakości ketchupu przecierowego. W swoim przepisie wykorzystałam rewelacyjny ketchup przecierowy firmy Ogródek Dziadunia - klik . Wykonanie: Kapustę należy sparzyć, następnie odciąć z liści twardą część głąba, liście odstawić do wystygnięcia. Karkówkę należy umyć, następnie zmielić. Można również poprosić
Garniec MagaliePorządny kawał mięsa w koperkowej marynacie oraz warzywa to idealny obiad. Mięso pięknie przenikło zapachem kopru i warzyw. 1 kg karkówki wieprzowej Przyprawa do karkówki Słodka czerwona papryka Liść lubczyku suszony Suszony koperek 3 cebule 3 marchewki 7 pieczarek 1/4 korzenia selera Przyprawa uniwersalna typu Kucharek Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Nacieramy dokładnie przyprawą do karkówki
VioletoweKucharzenietutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko(...)zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa
mojej kuchnitutaj wszyscy zajadali się tym pasztetem. Wyproszony przepis od Pani Kucharki, a to mój wypiek.. Składniki 1,5 kg karkówki tłustej 1,2 kg kurczaka-pierś i udka 10 jaj- białka ubite na sztywno 4 cebule 20 dag wątróbki drobiowej 2 duże bułki pszenne mleko(...)zamoczenia bułek sól i pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku czosnek lubczyk- maggi marchewka ,pietruszka do mięsa gotowania tu jeszcze surowy Wykonanie Karkówkę i kurczaka ugotować z marchewką i pietruszka w małej ilości wody . Cebule pociąć w piórka i podsmażyć na złoty kolor,dodać wątróbkę i całość podsmażyć chwilę . Następnie doprawić solą pieprzem,czosnkiem,lubczykiem i gałka muszkatołową . Mięsa
w mojej kuchniostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra i słodka papryką, sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy(...)mięso wraz z marynata na złoto z obu stron. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana w piórka cebulę. Przesmażamy aż cebula się zeszkli a grzyby odparują wodę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso serwujemy z dodatkiem grzybowo-cebulowej pierzynki
Pyry na Gazsposób na karkówkę. Aromatyczna w lekkim sosie świetnie pasuje zarówno do ziemniaków, jak i kasz, ryżu czy klusek. Składniki (4 porcje) -600 g chudej karkówki -1 puszka pomidorów -200 g papryki marynowanej -2 cebule -1 ząbek czosnku -słodka i ostra papryka -sól, pieprz -zioła prowansalskie -olej rzepakowy Przygotowanie Karkówkę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i paprykami
Zielona Kuchnia