szklanki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich 2 woreczki kaszy jęczmiennej 6 pieczarek duzych 1 cebula duża 2 marchewki 2 łyżki suszonego szczypiorku vegeta , pieprz do smaku 1 łyżeczka Przyprawy do spaghetti firmy Rafex około 6 łyżek oliwy Wykonanie : Karkówkę umyć , osuszyć i pokroić w plastry. Następnie w oliwie rozmieszać przyprawy i natrzeć mięso. Włożyć do pojemnika(...)godziny. Mięso ma być miękkie. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć obrać i pokroić w pół talarki. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę obrać i pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać około 6 łyżek dobrej oliwy , wrzucić wszystkie warzywa , i przyprawy, dusić aż wszystko zmięknie. Warzywa wymieszać z kaszą , przyprawić jeszcze do smaku
Sama słodycz i szczypta chilisosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny(...)nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie
Smak mojego domuwiększość potraw w piekarniku bo jest po prostu szybciej no i zdrowiej:) Zapraszam :) około 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka małe 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do karkówki Cykoria 3 łyżki oliwy 1 duża kajzerka 1 szklanka mleka 1 szklanka bułki tartej Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy
Sama słodycz i szczypta chilistole!! ;) Nie tylko pyszna ale i prosta w przygotowaniu. Chwila moment i wkładamy na godzinkę do piekarnika. Aa więc --> plastry karkówki (ok 1 - 1.5 cm grubości) doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. wkładamy na naczynia żaroodpornego cebulę kroimy w plastry i układamy na mięso kroimy paprykę - ilość i kolor wg uznania - i układamy na cebulę SOS POMIDOROWY
BezglutenowaIzabelaWystarczy dosłownie kilkanaście minut, by warzywa zmiękły i stały się świetnym dodatkiem do kiełbasy, karkówki czy kaszanki. A jeśli chcesz podać też jakiś warzywny dodatek na zimno, również wystarczy kilka chwil na przygotowanie. Mix sałat, trochę pokrojonego w kostkę (lub pokruszonego) sera feta, czerwona cebula, oliwki, oliwa i przyprawy… Tyle tylko trzeba, by powstała rewelacyjna grecka sałatka. Gwarantujemy, że zniknie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pełną smaku i aromatu warstwową zapiekankę ziemniaczaną, która w połączeniu z mięsem i sosem śmietanowo-pomidorowym tworzy zgrany duet :) Składniki: - 2 kg ziemniaków - 2 cebule - 1/2 kg pieczarek - 1 mała główka czosnku - 500 g mięsa mielonego - 1/2 puszki kukurydzy - 1/2 puszki fasoli czerwonej - 350 g sera żółtego sos: - 1/2 małej śmietany - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 1/2 pęczka natki(...)koperku - 1 szklanka bulionu - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, czosnku granulowanego, mielonego kminku, papryki słodkiej, papryki ostrej - szczypta białego pieprzu, przyprawy do karkówki, majeranku i soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy, następnie kroimy je w plasterki. Cebulę, pieczarki oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy. Wszystkie składniki na sos łączymy i mieszamy. Mięso mielone podsmażamy, zalewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchniwymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakuzimowe dni. Pozwoli nabrać energii osobom, planującym aktywny wypoczynek w nadchodzący weekend. 1 godzina 6 składniki: 60 dag karczku 1 cebula 6 pieczarek mąka oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku wykonanie: Dzień przed pieczeniem posypać karkówkę solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć i pokroić na równe kawałki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni
Ania i Marcin gotująszklanki mąki 1/4 szklanki śmietany 30 % sól – jedna płaska łyżeczka Farsz : 1/2 czerwonej papryki ( lub żółtej , czy zielonej 2 plastry grillowanej karkówki ( lub jakiejś pieczeni wieprzowej ,pozostałej po obiedzie z dnia poprzedniego ) 1 średnia cebula 3 duże , liście musztardowca ( można zastąpić garścią liści szpinaku lub liśćmi jarmużu ) 3-4 średnie pieczarki sól , pieprz do smaku Masa : 4 jajka małe(...)najbardziej mozolna część . Teraz kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę . W między czasie przygotujmy sobie farsz – zdąży wystygnąć do czasu schłodzenia ciasta . Warzywa siekamy , karkówkę kroimy w kawałki , pieczarki podobnie – wielkość zależy od upodobań , najlepsze są średniej wielkości . Wszystko podsmażamy na patelni , do czasu , aż warzywa zmiękną i przejdą aromatem mięsa – około 10 minut
Ogrodnik w podróżymakaron był w lodówce, podgrzałam, dodałam gorący sos i starty ser. Pychota! Składniki 150 g makaronu 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego z łopatki lub karkówki) 200 ml bulionu, rosołu 200 ml sosu/przecieru/passaty pomidorowej 1 łyżka śmietanki 30% lub zwykłej tarty twardy ser bazylia Jeśli nie masz rosołu
W kuchni bez szafekZostawiamy mięso do ostygnięcia i stężenia w płynie w którym się gotowało, schładzamy. II DZIEŃ Wyjmujemy schłodzone mięso z galaretką która powstała. Połowę warzyw wyrzucamy, połowę zostawiamy do zmielenia (cebula się porozpada podczas gotowania, a selera nie mielimy). Wyciągamy z mięsa liście laurowe, reszta przypraw bez problemu zmieli się razem z mięsem. Namaczamy w 2 szklankach mleka pokrojone czerstwe kajzerki(...)Spróbujcie! I DZIEŃ – smażenie i gotowanie 500g szynki wieprzowej albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki /150g 1 pietruszka /150g ½ średniego selera /200g 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 kulek jałowca 4-5 liści laurowych 1 łyżeczka
Karo in the KitchenSałatka Żydowska – prosta i szybka sałatka, idealnie pasująca do wędlin, czy dań mięsnych – szczególnie polecam do karkówki z grilla ;) Sałatka Żydowska – Składniki: 5-6 średnich ziemniaków (ok. 800g) 4 jajka 1 duża cebula (ok. 150g) sól i pieprz do smaku majonez wedle uznania (u mnie 6-7 czubatych łyżek = 300g) szczypiorek (opcjonalnie) Sałatka […] The post Sałatka
Kulinarne Przebojełyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku(...)morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną odciskamy
Poezja smakułyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka natki pietruszki Sałatka: Garść mixu sałat z orzechową nutą 1 czerwona cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego koperku Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie
VioletoweKucharzenie