kapustą - 19268 przepisów (strona:969/1285)

Sałatka z burakami i słonecznikiem 139

Idzie wiosna, zbliża się do nas wielkimi krokami. A jeśli nadejdzie to stragany będą uginały się pod ciężarem sezonowych warzyw. Już nie mogę doczekać się młodej kapusty, naszych rzodkiewek czy sałaty. Do tego czasu trzeba przygotowywać sobie potrawy z tzw. "warzyw z serii zimowej". Przepis na sałatkę z burakami dostałam od koleżanki z pracy. Już po przeczytaniu składników wiedziałam

Pobite gary Barbary
Bitki wołowe 125

pióra cebulę, podsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami

Kopystką po garach
Jarmuż z czosnkiem i jajkiem w koszulce 106

Jarmuż,odmiana kapusty, która ostatnio wraca do łask na całym świecie.Zwłaszcza w Polsce, jarmuż,stał się hitem. Próbowaliście już dań z jarmużem? Zasmakowały czy raczej nie? Dziś przesyłam przepis na jarmuż z czosnkiem, dobrym dodatkiem jest jajko w koszulce i odrobina startego sera gruyere. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 2 garście jarmużu 3 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli oliwa

Kopystką po garach
Sałatka z brokuła, z jajkiem i sosem musztardowym 192

Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak

Kopystką po garach
Golonka po bawarsku. 157

piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Szare kluski 121

kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę. Kluski wybieramy łyżka cedzakową, łączymy z okrasą-wskazane dodanie wody po ugotowanych kluskach,żeby nie były suche. DO PODANIA: kapusta zasmażana lub puree z marchwi

Kopystką po garach
Nowa odsłona schabowego, czyli schaboszczak z pomidorami 159

Schabowy-typowe, polskie danie, najczęściej podawany z kapustą. Wszystko pięknie i smacznie ale ile można jeść schabowego-czasem mam już dość i wtedy eksperymentuję. Może Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki

Kopystką po garach
Karkówka z patelni grillowej 163

rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Kotlety drobiowe w parmezanowej panierce -z sosem tatarskim 234

pół). Na patelni z nieprzywieranym dnem rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy krótko, na gorącym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem tatarskim i np. surówką z białej kapusty

Kopystką po garach
Piersi z kurczaka z pomidorami i Serem Korycińskim. 173

Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :)  Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g  sera Korycińskiego  lub mozzarelli sól, pieprz, szczypta chili do smaku suszona bazylia

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka szpinakowa 159

pierwsze, jest jedną z najzdrowszych sałatek, po drugie za to, że jest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo

Jadło i czytadło
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 390

powinno mieć w środku temperaturę 72-78⁰C. Kotlety finalnie są mięciutkie, bardzo soczyste, lekko kwaskowe i mocno aromatyczne od ziół. Do podania, na przełamanie, świetnie pasuje młoda zasmażana kapusta z żurawiną – lekko słodka. SKŁADNIKI na 6-7 porcji 1kg schabu tylnego – z fragmentami mięsa z szynki i polędwicy 6 łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego 5 łyżek naprawdę dobrego octu

Karo in the Kitchen
Lekki kurczak w towarzystwie ananasa i pekińskiej 156

Składniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania

Gaździnka warzy
Kolorowa surówka 180

szybko . Ale nie koniecznie musi być to na kolacje , także super się sprawdza jako dodatek do obiadu , ale to już zapraszam do wypróbowania dla Państwa . Składniki  1 szt kapusty lodowej  15 sztuk kolorowych pomidorków mini  1 zielony świeży ogórek  1 paczka sera fety  5 łyżeczek oleju  sól  pieprz ziołowy  pieprz biały

Mój Smak
Policzki wieprzowe marynowane w miodzie, sosie sojowym i winie 178

Już raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki wieprzowe ( 5 sztuk ) 40 ml sosu sojowego 50 ml miodu 100 ml wina białego wytrawnego 1 czerwona cebula 50 ml oleju ¼ łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej

Smaki Ewy