kapustą - 19268 przepisów (strona:963/1285)

INDYCZA WĄTRÓBKA Z CEBULĄ 130

posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Przekładamy do garnka z usmażoną cebulą. Podgrzewamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. U mnie podawana jest z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty, bo takie zestawienie pasuje nam najbardziej

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z indyka z cukinią 169

również sprawia, że kotlety są bardziej wartościowe oraz soczyste (jak wiadomo- pierś z indyka jest dość 'sucha'). Na pyszny, domowy obiad z ziemniaczkami i surówką (może z  młodej kapusty ? Wszak jeszcze sezon na nią trwa!)- w sam raz! 😊 Około 8 sztuk: * pierś z indyka- 300 g * starta cukinia- 130 g (pół średniej) * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * bułka

Kraina Miodem Płynąca
Kalarepa na ciepło z bułką tartą 176

Bardzo smaczny dodatek do obiadu na ciepło. W ten sam sposób możemy przygotować również młodą kapustę. Ugotowaną przekroić na ćwiartki i podać polaną bułką tartą. Składniki: Kilka kalarep Masło Bułka tarta Sól, cukier do smaku Opcjonalnie: koperek Przygotowanie: Kalarepę pozbawić liści, obrać i przekroić na połówki. Można również pokroić kalarepę w grubsze plastry. Ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem

W garach u Gosi
Zupa krem z brukwi 117

Potem słyszałam że brukwią karmi się tylko króliki i świnie. I to jest krzywdzące dla brukwi bo swoimi składnikami odżywczymi obdzieliłaby niejedno stworzenie. Brukiew powstała ze skrzyżowania rzepy i kapusty, jest smakowo podobna i do jednego i drugiego warzywa. Jeszcze niedawno nie było można dostać jej w żadnym sklepie a dziś można zakupić w Kauflandzie. Polecam zupę na jej bazie

Moje Małe Czarowanie
Ciasto na pierogi nietypowe 163

Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą to pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami . Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej

codojedzenia
pieczony dorsz atlantycki na obiad... 184

urządzenie piecze na termoobiegu w minimalnej ilości tłuszczu, w piekarniku też można upiec na termoobiegu w 200 C podać z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z natką pietruszki, surówką np. kiszona kapusta i ogórek zielony dorsz jest bardzo soczysty, aromatyczny i smakuje na ciepło i na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski śląskie 149

często i podejrzewam, że nie ma osoby, która przynajmniej raz w życiu by go nie skosztowała. Klasyka kuchni śląskiej, która tradycyjnie podawana jest w towarzystwie rolady wołowej i modrej/czerwonej kapusty. Mowa oczywiście o kluskach śląskich Kluski śląskie lub jak na śląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu

PatiGotuje
Roladki wołowe 120

szklanki wody. To dodajemy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Rolada z sosem idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju klusek. Na zdjęciu podana tradycyjnie z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Smacznego Artykuł Roladki wołowe pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pierogi ruskie 102

końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale u mnie w rodzinie przyjęło się, że na święta podaje się dwa rodzaje farszu. Pierwsze oczywiście z kapustą i suszonymi grzybami, a drugie ruskie. Dzisiaj podam Wam przepis właśnie na pierogi ruskie. Klasyczne i tradycyjne pierogi ruskie mają w sobie tyle samo ziemniaków co białego sera. Oczywiście jeśli

PatiGotuje
Krem z białych szparagów – przepis 79

kurczaka ekologicznego 8-10 dorodnych białych szparagów „Włoszczyzna” – kupiłam taką tackę, w której skład wchodziły: 2 małe marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki kawałeczek selera 1 mała cebula kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie

Kate's Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. 154

urówka ta jest smaczna, zdrowa i krucha. Warto ją od czasu do czasu podać do obiadu. Ja dzisiaj ją zrobiłem i wszyscy zjedli ze smakiem.  Składniki : 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 średnie jabłko ( winne ) 1 średnia marchewka 1 nie duży pomidor 2-3 gałązki świeżego koperku Sposób wykonania :   K apustę pekińską drobno posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce

Przepisy i porady kulinarne
Wielkanocny żurek na oleju rzepakowym 92

żurek i chrupiące skwarki na ziemniakach to wspomnienie dzieciństwa. To kuchnia, do której wracam z sentymentem. Składniki pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU pół włoszczyzny (bez kapusty ) 3 łyżki oleju rzepakowego wędzony boczek – ok 150 gr. dwa pętka kiełbasy 2 ugotowane na twardo jajka. około 1 litra wody sol, pieprz ,majeranek do smaku liść laurowy, kilka

Kasia i jej kobiecy świat
Zraziki drobiowe z szynką i serem 132

Delikatne mięso drobiowe zawsze sprawdzi się na obiad, a teraz z dodatkiem młodej kapusty czy szparagów jest super. Chciałabym zachęcić Was do zrobienia zarazików drobiowych z dodatkiem sera i smażonej szynki. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki tartej bułki 1 jajko 1 cebula szalotka pokrojona

Kuchnia Beaty
Kapusta, marchewka, seler naciowy i papryka z woka 83

razem wok w 100% warzywny. Wszystkie warzywa są jeszcze lekko twarde i chrupiące, ale dobrze podgrzane i połączone aromatyczną mieszanką sosów. Kapusta i seler naciowy pojawiały się już w woku w moich przepisach, ale zazwyczaj towarzyszyły makaronom lub mięsu. Tym razem w duecie stanowią bazę całej potrawy

Milion Smaków
Zapiekana botwina z jajkami 126

ścięcia białek. Jeśli dodajecie ser i mocno doprawioną wędlinę, pamiętajcie, żeby uważać z solą, bo może wyjść senne marzenie dyrekcji kopalni w Wieliczce. Jeśli nie lubicie botwiny, dajcie młodą kapustę, jarmuż, co tam lubicie. Post Zapiekana botwina z jajkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen