kapustą - 19268 przepisów (strona:961/1285)

Botwinka z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance 173

tego pyszne rzeczy. Wielu ludzi na świecie dziwi się nam, że lubimy takie "zepsute" ogórki. A ja nie wyobrażam sobie życia i swojego menu bez kiszonej kapusty i tych ogórków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka z kurczakiem. 154

pierwszy jadłam ją u cioci, od tej pory gości u mnie bardzo często. Może i Wam posmakuje :) Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka  (pojedyncza) 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka ugotowane na twardo 2 średnie pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona papryka 3 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól

Agusiowe smakołyki
Pieczeń z mielonego mięsa - low carb, LCHF 144

foremki wysmarowanej tłuszczem piec w 180 stopniach ok. 1 godzinę Gotowe :-) Tak prezentuje się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-) Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-)  paleo bułki, które zawsze się udają Zapraszam do wypróbowania

Marta próbuje
Makaron soba z pak choi i fasolką szparagową 103

łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Fasolkę szparagową i kapustkę pak choi myjemy i osuszamy. Z fasolki odcinamy końcówki, gotujemy 3 minuty, w osolonym wrzątku. Cebulę obieramy, kriomy w piórka. Kapustę pak choi kriomy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy cebulę. po chwili dodajemy fasolkę szparagową i pak choi. Podsmażamy, nie za długo, aby warzywa pozostały jędrne i chrupiące

Moja smaczna kuchnia
Ulubieńcy maja i czerwca 112

rzeczy, dlatego postanowiłam połączyć ulubieńców majowych z czerwcowymi. Oprócz produktów, które opisałam poniżej muszę wspomnieć o sezonowych warzywach i owocach tj. truskawki, czereśnie, bób, fasolka szparagowa, szparagi i młoda kapusta. W przeciągu tych dwóch miesięcy odkryłam sporo nowości, które wyjątkowo przypadły mi do gustu i na pewno zostaną ze mną na dłużej.  Nie ma co przedłużać zapraszam do lektury

wegujemy
Pieczona polędwica z dorsza 197

święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku po chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych wartości odżywczych. Szczególnie brokuły, kalafior, fasolka szparagowa. Porcja zdrowia. Gotowe danie posypuję dodatkowo świeżo zmielonym

Zasmakuj Kuchni
Bigos na pieczonych skrzydełkach 131

wszystkich sposobów gotowania kapusty, ten lubię najbardziej. Mowa oczywiście o bigosie w wersji letniej. O tej porze roku bigos jest łagodniejszy, bardzo smakowity i nie stanowi "zagrożenia" dla wątroby. Do ugotowania go wykorzystuję pieczone skrzydełka, które robię poprzedniego dnia na obiad w dość dużej ilości. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Prosty przepis na gulasz wołowy 133

około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe! Gulasz świetnie pasują do kaszy gryczanej, ale również do placów ziemniaczanych, kaszy pęczak czy gotowanych ziemniaków. Przepis na surówkę z młodej kapusty , którą podaliśmy do gulaszu, znajdziecie tutaj . Artykuł Prosty przepis na gulasz wołowy pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 170

takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może kurka w owocach wg babci Hali... Pamiętam tez smak drożdżówkę z serem jakie  kupowałam sobie w sklepie obok liceum. Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Bajkorada  wiedziałam, że będzie nam smakować. Drożdżówka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej 145

wyrazisty. Ciasto pełnoziarniste ma specyficzny smak, a nie jak np. ciasto na pierogi z mąki ryżowej , które jest neutralne. Ja pierogi zrobiłem z bobem, ale świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona, zielona i czerwona soczewica. Artykuł Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
KISZENIE W MAŚLANCE / KEFIRZE 682

Podejrzewam, że każda osoba, która jest aktywna w kuchni, próbowała samodzielnie coś ukisić (najprawdopodobniej ogórki lub kapustę). Większość przygotowuje solankę na wodzie, ale w tym celu możemy użyć także nabiału: kefiru, maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu - najlepiej aby były to produkty, niezawierające w składzie zagęszczaczy, mleka w proszku i innych zbędnych dodatków. botwina, ogórek, rzodkiewka ukiszone w maślance Czytaj więcej

Kasia Sarna
Soczewica czerwona na ostro 156

dnem. Gdy słoiki ostygną, to wstawiam do lodówki i w zależności od zawartości zużywam w przeciągu jednego do trzech tygodni. (Z mojego doświadczenia najdłużej “trzymają” słoiki z potrawami z kapusty, a najkrócej z fasoli.) Prawidłowo “zawekowane” słoiki mają wklęsłe dno pokrywki. Ja zawsze “gotowałam na zapas”, a teraz przy trójce małych dzieci to jest bardzo pomocne. Szczególnie w takim dniu

Lamarida.pl
Seleryba 168

mogłam uwierzyć jak “rybowo” smakuje Seleryba jest stałą pozycja w naszym menu, która świetnie sprawdza się na obiad czy lunch – uwielbiamy ją z ziemniakami i surówką z kapusty. Ważną dla mnie zaletą tej potrawy jest to, że dobrze się przechowuje w lodówce: przed świętami czy rodzinnym spotkaniem smażę jej dość duże ilości, wkładam do szczelnego pojemnika i później odgrzewam

Lamarida.pl
Marchewka kiszona 133

Wszyscy kiszą ogórki i ja bez nich nie wyobrażam sobie życia. Ale do kiszenia nadaje się wiele innych warzyw i owoców. Pierwsza na myśl przychodzi mi oczywiście kapusta, a zaraz po niej kiszony kalafior, który ukiszony jest pyszny! Spróbuj różowego kiszonego kalafiora! Tym razem postanowiłam zakisić marchewkę. Jemy ją często, pod różnymi postaciami, więc kiszona też znajdzie miejsce w naszej

Smaczna Pyza
Kiszona marchew 191

zdrowe, dostarczają organizmowi potrzebne żywe kultury bakterii, kwas mlekowy, a także regulują przemianę materii, dlatego polecane są na diecie, czy podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię