Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 204jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia. Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza. Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia
Kuchnia Bon Appetit
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 229dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka
Ugotowane pozamiatane
Naturalne barwienie jajek 279ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka zabarwią się. KOLOR BRĄZOWY Najprostszy - aby przygotować takie jajka
Gotuję Testuję
Gorczyca- jej ABC 225Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie
Gotuję Testuję
Skarby domowej spiżarni 226być gotowane przez kilka dni po 2-3 godziny. W naszej spiżarni nie powinno zabraknąć także różnorodnych dodatków do obiadu. Bardzo często zaprawiamy ogórki kiszone, paprykę, różne surówki i kapustę
Gotuję Testuję
Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro. 186Roman będzie zadowolony. Jeszcze kilka słów o jarmużu. Pogoda jaką mamy bardzo mu sprzyja, po lekkim zmrożeniu jest najlepszy, a tak bardzo niedoceniany. Ma w sobie więcej dobra niż kapusta i szpinak razem wzięci
Dieta moja pasja
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 168rozprowadzić po patelni. Rozprowadzamy równo, ustawiamy na bardzo wolnym ogniu i przykrywamy pokrywką. Gdy wierzch się lekko zetnie, na połowie układamy dodatki nadzienia. Jarmuż można zastąpić, szpinakiem, kapustą pekińską, nawet zwykłą natką pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby dać
Dieta moja pasja
Schabowe w cydrze 183małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką. Podaj z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą . The post Schabowe w cydrze appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Sałatka z mięsem mielonym, a'la meksykańska 763czerwona cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 5 czubatych łyżek majonezu, 10 łyżek śmietany 12%, 2 łyżki ketchupu pikantnego, kapusta pekińska, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, doritos lub inne twarde trójkątne chipsy - smak dowolny, 4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona i papryka ostra mielona. Przygotowanie
W kuchni u Moniki
Kruche paszteciki 201Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy. Z podanych składników zagnieść gładkie
W garach u Gosi
Woławina 229lubię najbardziej, a ta była wyśmienita, soczysta z idealnie chrupiącą skórką. Ach, zgłodniałem na samą myśl o niej! Kaczka została podana z bardzo smacznym sosem pomarańczowym, obłędną czerwoną zasmażaną kapustą z truskawkami i kopytkami. To była cudowna restauracyjna interpretacja tak domowego dania i zdecydowania jedna z lepszych kaczek, które jadłem — miejsce na mojej liście TOP 5 z pewnością się należy
Food Square
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM PIECZARKOWYM 223obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Proponuję pyszne krokiety ziemniaczane, u mnie były z farszem pieczarkowym, ale Wy możecie je przygotować z parówką, mięsem, farszem z kapusty kiszonej lub z każdym innym nadzieniem. Polecam :) Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole! Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Zrób to smacznie
37 najlepszych przepisów na listopad 195najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami
Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z białą kaszą gryczaną, w sosie koperkowym 575Składniki: 1 woreczek białej kaszy gryczanej ( 100g ), 1 nieduża główka kapusty włoskiej, 1/2 większej cebuli, 500g mięsa mielonego, 1-2 łyżki masła, majeranek, sól, pieprz, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, świeży koperek ( może być mrożony ), mała śmietana 18% ( może być inna, nadająca się do sosów ), 2 płaskie łyżki mąki pszennej. Przygotowanie
W kuchni u Moniki
Pieczona kaczka z kaszą gryczaną i jablkami 202jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła
Kulinarne przygody Gatity