kapustą - 19268 przepisów (strona:968/1285)

Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 93

sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi  z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.  Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy - do smaku Przygotowanie: Dwie - trzy godziny przed przyrządzaniem obiadu moczymy

My World by Dagmara Rek
Pierś faszerowania suszoną śliwką 187

łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min.  Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami, bo po zjedzeniu obiadu, dopiero

Justa próbuje gotować
Kotlety siekane 138

korzystam z tej wersji. Wersja dłuższa- na około godzinę odkładam mieszankę do lodówki i dopiero potem smażę na patelni. Rzadko ale czasem tak robię. Dobrze smakują z sałatką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami. Smacznego

Justa próbuje gotować
Rewelacyjny sos do przekąsek 184

Aromatyczny, w punkt ostry. Taka mała rzecz, a cieszy;) Sprawdzi się do wszelkiego rodzaju przekąsek, do mięs, do dań z grilla, do frytek itd. Ostatnio podałam go nawet z kapustą pekińską solo i świetny dodatek do obiadu gotowy był raz dwa. Zapewniam Was, że gdy tylko go spróbujecie, będziecie chcieli dodawać go do wszystkiego:) Polecam. 1 cebula 1 łyżka octu

Smaki Na Talerzu
Zielony kisiel z siemienia lnianego i mermaid toast 134

bardzo dużo rodzajów, ale najlepiej jest kupić miks np. mieszankę Green Balance, czyli 11 roślin o działaniu alkalizującym. W takiej mieszance jest m.in. sproszkowany jęczmień, lucerna, chlorella, spirulina i kapusta włoska, więc ma ona lepszy smak niż sam jęczmień, który dla wielu osób jest zbyt trawiasty i zawiera więcej składników odżywczych, które są tak ważne na wiosnę. Przykładem popularności wszystkiego

Ugotowane pozamiatane
Kluski śląskie 387

obiadu bez klusek. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta . Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez prasę. Do miski przełożyć ziemniaki, wyrównać i podzielić

magiczna kuchnia Kasi
SURÓWKA OBIADOWA (IDEALNA RÓWNIEŻ DO GRILLA) 134

doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla. Prosta, pyszna i błyskawiczna w wykonaniu. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 3 większe marchewki * sałata lodowa (można również użyć kapusty pekińskiej) * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół ogórka świeżego * kilka rzodkiewek * sól * płaska łyżka majonezu Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, sałatę porwać na małe kawałki. Pomidorki

Zrób to smacznie
Sałata lodowa z tuńczykiem 163

sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę. 2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki. 3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo) 285

zamiast mąki ziemniaczanej dasz mąkę z tapioki albo ararutową , to będzie ono dopuszczalne! Zobacz inne ciasta czekoladowe paleo: Brownie z batatów , Brownie z cukinii oraz Brownie z kiszoną kapustą . Smacznego! Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo? Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blaszka (20 porcji) 2700 kcal

PaleoSMAK
Peruwiańska causa po mojemu 197

widać to w kuchni.     Gdy jestem w Peru po miesiącu narzekam, że brakuje mi polskiego jedzenia i zaczynam się rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy

Quinoa Raz!
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 205

samo niczym chipsy! ➤ Spróbuj także: Sałatkę z kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem .  Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę lub młodą kapustę. Choć wiedziałam, że można jeść kalafiora bez gotowania, to nigdy tego nie robiłam. Myślę, że kluczowe jest tu cienkie pokrojenie kalafiora (lub podzielenie na małe różyczki). Własnie w takich małych

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczki z parowaru 124

kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz  z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku

Kulinarne przemyslenia
Polędwiczki duszone w musztardzie 148

minut. Po tym czasie dodajemy musztardę i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec lekko solimy i pieprzymy. Podawać z kluskami śląskimi   kluski śląskie  i surówką z kiszonej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem 130

jarzyn. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z  nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta ,  jesienne pieczone warzywa ,  pieczony kalafior ,  pieczone kolorowe buraki ,  pieczony bakłażan z zata'arem ,  pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa ,  pieczona dynia

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 112

Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól

R'n'G Kitchen