jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 2 chlebki pita 1 puszka tuńczyka 1 pomidor 4 łyżki groszku z puszki kilka plasterków cebuli kawałek kapusty pekińskiej sos 100 wysp Fanex Przygotowanie: Pity obsmażyć na suchej patelni, … Czytaj dalej Pita z tuńczykiem
czarrna od kuchniorzechach oraz rybach) witamina C (zawarta między innymi w papryce, truskawkach, cytrusach czy zielonej pietruszce) witamina E (zawarta w zielonych warzywach, mleku czy jajach) indole (zawarte w brokułach, kapuście, kalarepie, rzodkiewce czy brukwi) Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z warzywami i zdrowymi przekąskami. Tak właśnie powstały frytki z brukwi. Bardzo dobrze komponują się z solą i papryczką chili :-) Składniki: brukiew
wysmienityTradycyjne krokiety wypełnione są nadzieniem mięsnym lub kapustą i grzybami. Postanowiłam trochę poszaleć i przygotować takie krokiety z brokuła i sera koziego. Niestety barszczyk czerwony do nich zupełnie nie pasuje. Ale co tam, wszyscy jedli aż im się uszy trzęsły:-) Składniki na naleśniki (około 14sztuk): 2 jajka 500ml wody 300g mąki pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju
wysmienitychwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona
wysmienityjest prosty i może być fajną alternatywą dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie
Walijskie PichcenieMałe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkastałe ale nie zmienia to faktu, że mam satysfakcję i dobrze się z tym czuję. Wczoraj miałam wprost przemożną chęć na kotlety i surówkę z białej kapusty. Na kotleta postanowiłam przerobić strączki a konkretnie groch. Efekt mnie zaskoczył! Pełne smaku, zwarte, chrupiące, idealne także na kanapkę. Powtórzę je jeszcze nie raz! Wegetariańskie kotlety z grochu
Dzieje kuchennej Wiewiórypokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w jajku, następnie w mące z sezamem i położyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. U nas dość często do ryby pojawia się kapusta kwaszona, szczególnie o tej porze roku gdzie jest dostawcą cennych witamin
Państwo Wojtczuk gotująFrytki pieczemy na oleju, odcedzamy, solimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dobrze doprawiamy i podpiekamy na oleju aż będzie dobrze upieczony. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego
Kulinarne Fantazje Marioligdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać 2 dni dłużej niż w przepisie podstawowym
Ugotowane pozamiatanedziurką ze spłaszczonej kluseczek zrobiłam serduszka. Ugotowałam je w osolonej solą morską wodzie. Po wyłożeniu kluseczek na każdej ułożyłam serduszko wycięte z papryki. No i jeszcze modra kapusta i rolada z sosem
Gotuj Sam!szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować do dzbanka miksera wsypać
W Mojej Kuchni Lubięobiad ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy. Małżon jada tylko pierogi z kapustą i grzybami, dzieci jedzą wszystkie poza nimi. Ja uwielbiam każde! to może poza takimi z płuckami... Spróbowałam pierogów z nadzieniem serowo-ziemniaczanym dopiero kiedy byliśmy zeszłej zimy w Wetlinie. Jakież było
Dzieje kuchennej Wiewióry