kapustą - 19268 przepisów (strona:972/1285)

Dietetyczne golabki z lisci botwinki z indykiem i pieczarkami 172

Czas na dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnych liści kapusty to liści botwinki. Ja wiem, że to są bardzo małe liście i zawijanie tych gołąbków trwa i człowiek spędza jakiś czas czując się jak ten przysłowiowy "świstak co siedzi i zawija", ale myślę że warto raz na jakiś czas się poświecić. Bo gołąbki są pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czerwcowy zestaw, czyli najprostszy obiad świata 163

Czekamy na młode warzywa i owoce każdego roku. Najpierw na rzodkiewkę, sałatę, kapustę, kalafiora, fasolkę szparagową, młode ziemniaki. Truskawki, czereśnie, porzeczki. Jednocześnie mamy to wszystko na wyciągnięcie ręki przez okrągły rok w pierwszym lepszym supermarkecie. Pomidory z Hiszpanii, ziemniaki z Grecji, pierwsze truskawki pod koniec kwietnia z Węgier, a  nie z polskich szklarni.  Coraz częściej mówimy

bistro mama
Gulasz z szynki z pomidorami 174

Gulasz z szynki z pomidorami. Podałam z kaszą i surówką z młodej kapusty . Prawda, że smaczny obiad? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam na poniższy przepis. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie tutaj . Zebrało się dość sporo przepisów na różne mięsa. Składniki 70 dag szynki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 1 duża

O kuchni z uczuciem
kapusta polana masłem 124

Szukając nowych możliwości wykorzystania kapusty

Ugotujmy Coś
Co gotować w czerwcu? Sezon na warzywa i owoce- jakie? 211

swój szczyt przez miesiąc. Warto wiedzieć kiedy  są świeże, zdrowie, smaczne i niedrogie. Co zatem najlepiej jeść w czerwcu? Warzywa bakłażan botwinka bób fasola szparagowa groszek zielony kalafior kapusta biała kalarepa karczochy patisony rzodkiewki sałata maślana szpinak Owoce: agrest czarny bez czereśnie jagody morele porzeczki rabarbar śliwki truskawki wiśnie Pamiętaj o mrożeniu Koniec sezonu na te produkty nie oznacza

Tradycyjna Kuchnia
7 fatalnych wpadek językowych – zapamiętaj i naucz się kilku słówek! 280

loda w rożku pamiętajmy, że to cono , a nie często przekręcane corno, czyli róg. Jeżeli podczas zakupów na rynku jednego z uroczych, włoskich miasteczek przyjdzie Wam ochota na czarną kapustę ( cavolo nero ), nie poproście przypadkiem o czarnego konia (cavallo nero). Jeżeli na tym samym ryneczku zechcecie spróbować figi ( fico ) pamiętajcie, że fica to wulgarne określenie kobiety. Natomiast w sklepie

Bon Ton Italia
Co Lila jadła w środę? 8 198

Zrobiłyśmy duuużo placków, dzięki temu mąż miał lunch do pracy. Jeśli nigdy nie robiłaś tortilli to namawiam, bo to świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw :) U nas tym razem: kapusta pekińska, pomidory, ogórek, kukurydza, papryka, jogurt z koperkiem i pietruszką.  Podwieczorek Lody i owoce. "Mamo, ale to pyszota". Takie lody to nie grzech. Kolacja Placki z bananem i syropem

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
WIOSENNA SAŁATKA 502

pomidorków koktajlowych * 1 świeży ogórek * 8 ugotowanych na twardo jajek * 1 puszka groszku konserwowego * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 paczka mix sałat u mnie była z marchewka i czerwoną kapustą (500g) * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzone oskubać ze skorupek, pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe

Zrób to smacznie
Kminkówka 184

kminkówkę. Poszukałam w sieci i znalazłam prosty przepis (  klik ) Zwiększyliśmy ilość kminku z 2 łyżeczek do 4 - jesteśmy od  kminku uzależnieni, w hurtowych ilościach dodajemy go do kapusty, chleba i sera. Nie dodawałam cukru, moim zdaniem jest on zbędny. Warto poczekać, bo trunek smakowity! składniki 4 łyżeczki kminku 0,5 l wódki (40%) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie

Stare Gary
Młode ziemniaczki z pulled pork i wiosenną sałatką 219

podania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano

Kocham Czekoladę
Młoda kapusta z woka z makaronem i świeżymi warzywami 174

sezonie na młodą kapustę bardzo często używam jej właśnie do dań z woka. Dodawana jako ostatni składnik staje się lekko miękka, ale nie traci konsystencji. Makaron chow mein sprawia, że danie jest bardziej sycące a dobór odpowiednich sosów nadaje całemu daniu wyjątkowy smak

Milion Smaków
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem 162

Młoda zielona kapusta to jedno z moich ulubionych wczesno-wiosennych warzyw. Przygotowanie z niej pysznej i zdrowej surówki zajmuje kilkanaście minut a sprawdzi się doskonale jako dodatek do wszelkich obiadów na bazie mięsa

Milion Smaków
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 181

Kurczaka można pominąć, jeśli ktoś ma chęć na danie bezmięsne. Jednak jego dodatek powoduje, że tarta sama w sobie jest pełnowartościowym obiadem; ja podałam do niej surówkę z kapusty - pycha!  Curry nadaje delikatnie bliskowschodniego aromatu, a szparagi, chrupiąca rzodkiewka i świeża rzeżucha sprawiają, że danie staje się cudownie wiosenne. W dodatku wygląda pięknie; jestem pewna, że zachwyciłoby niejednego gościa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 219

bardzo długo zalegają w żołądku i powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza

Kuchnia Ellie
"Zdrowie zaczyna się w brzuchu" Justin i Erica Sonnenburg - recenzja 147

styczność z bakteriami. Autorzy namawiają nas do spożywania produktów bogatych w dobre bakterie: maślanka, kefir, jogurty naturalne (nie te smakowe z dużą ilością złego cukru, barwników itd), ogórków kiszonych, kapusty kiszonej. Są to produkty, które uzupełnią nasze jelita w odpowiednie bakterie, te które chronią nas i uodparniają. Sami jak tylko zaczyna się okres jesienno - zimowi zwiększają ilość spożywania właśnie powyższych

kruche babeczki