kapustą - 19268 przepisów (strona:972/1285)

ZAPIEKANKA KEBAB - HOLENDERSKI + FILMIK 205

Frytki pieczemy na oleju, odcedzamy, solimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dobrze doprawiamy i podpiekamy na oleju aż będzie dobrze upieczony.  Ser ścieramy na tarce jarzynowej, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego

Kulinarne Fantazje Marioli
Najlepszy domowy zakwas na żurek 130

gdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać 2 dni dłużej niż w przepisie podstawowym

Ugotowane pozamiatane
Walentynkowy obiad śląski 213

dziurką  ze spłaszczonej kluseczek zrobiłam serduszka. Ugotowałam je w osolonej solą morską wodzie. Po wyłożeniu kluseczek na każdej ułożyłam serduszko wycięte z papryki. No i jeszcze modra kapusta i rolada z sosem

Gotuj Sam!
naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... 138

szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, mleko 1/2 litra, woda gazowana 1/2 litra, jajka 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, kasza gryczana 100 gram, kapusta kiszona 3/4 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, bułka tarta - ile potrzeba do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować do dzbanka miksera wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Ruskie pierogi 184

obiad ruskie pierogi. Nie dość, że polane skwarkami to z nadzieniem, którego głównym elementem była smażona cebula. Niestety pierogów wówczas nie ruszyliśmy.  Małżon jada tylko pierogi z kapustą i grzybami, dzieci jedzą wszystkie poza nimi. Ja uwielbiam każde! to może poza takimi z płuckami... Spróbowałam pierogów z nadzieniem serowo-ziemniaczanym dopiero kiedy byliśmy zeszłej zimy w Wetlinie. Jakież było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kapuśniak z parówką 127

Kapuśniak z parówką to moje jedno w wielu ulubionych dań z dzieciństwa. Mama zawsze podawała je z kromką chleba posmarowaną masłem. Kapuśniak z parówką może być

Magiczny Garnek
Sałatka z papryczką habanero 178

habanero. Uwielbiam ostre jedzenie,śmieje sie że jestem uzależniona od kapsaicyny. Papryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić

Państwo Wojtczuk gotują
Ryba w cieście sezamowym 99

wkładać kawałki ryby, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełożyć na papier, żeby tłuszcz wsiąkł. Po obcieknięciu tluszczu ukladamy na talerze. Ja podawałam z ryżem i kapustą kwaszoną

Państwo Wojtczuk gotują
Sałatka z tofu w sosie cytrynowo kolendrowo miętowym 97

Tofu samo z siebie tak sobie mnie przekonuje, ale jako dodatek do różnych dań bardzo mi odpowiada, a do tego smak cudownej kolendry tworzy świetny efekt. Składniki: sałata lub kapusta pekińska, tofu, pestki słonecznika, pomidorki małe, świeża kolendra i mięta, cytryna, olej lub oliwa z oliwek (u mnie olej z orzeszków arachidowych), czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: sałatę porwać, przełożyć

Państwo Wojtczuk gotują
Wołowina duszona w cebuli z ogórkiem kiszonym 162

momentu aż mięso będzie miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego! Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety ziemniaczane z wędzonym boczkiem 182

sztuk. Następnie kotlety usmażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sos pieczarkowo-śmietankowy i sałatka z buraczków z białą kapustą

Monia miesza i gotuje
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 155

Drożdże muszą być u mnie w domu, przynajmniej w weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini

Moja smaczna kuchnia
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 144

kurczakiem Składniki: 1 mały kurczak, około 1,2 kg 1,5 l wrzątku 1 liść laurowy 4 liście pora + resztę pora 1 cebula 1 czosnek solo 2 rozetki kapusty pak choi 1 pietruszka 1 batat 150 g groszku, mrożonego 2 łyżki natki pietruszki 100 g mozzarella 150 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka curry w proszku

codojedzenia
Kotlety z piersi kurczaka i kaszy jaglanej 138

rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest  szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych  kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty

w mojej kuchni
Schabowe po rusku 151

bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć w połowie czasu pieczenia). Schabowe po rusku podałam z białą kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Jak dla mnie to połącznie było idealne, ale każdy oczywiście poda z czym lubi. Nietuzinkowy i ciekawy smak, prostota przygotowania – ten przepis to alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Przepis podpatrzyłam

mojewypiekiinietylko