kapustą - 19268 przepisów (strona:972/1285)

Pieczona brukselka ostro-słodka 170

Uwielbiam brukselkę! To chyba jedyna kapusta, za którą przepadam i na którą zawsze mam jakiś pomysł. Dziś w odsłonie słodko-ostrej, czyli taki mój kulinarny, smakowy ideał Składniki: 1 kg świeżej brukselki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Marynata: 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy ostrej Dijon 1/2 łyżeczki

gutfut
Nalewka cytrusowa 165

zapominam ani trochę o rodzimych jabłkach bo bardzo je lubię, ale chętnie zjem słodką mandarynkę, kwaskowe pomarańcze czy gorzkawego grapefruita. Wiem, że wystarczająco dużo witaminy C dostarczyłaby mi pyszna kapusta kiszona, ale owoce cytrusowe po prostu lubię. Ponieważ jest ich dużo i są łatwo dostępne to często wyciskam z nich sok. Pomyślałam też, że pyszna będzie taka słoneczna nalewka

Smaczna Pyza
Gulasz z łopatki z marchewką i papryką 229

składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką i papryką – składniki 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 1 czerwona papryka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami 179

suszoną żurawinę, zielone winogrona, dodajcie winegret z dodatkiem miodu i gotowe! :) Mam nadzieję, że ta propozycja Wam podpasuje - smacznego:) Składniki: 280 g mixu sałat, u mnie sałata lodowa, biała kapusta, radicchio, trochę marchwi (z serii Tesco eat fresh "Peruvian mix") 150 g sera bałkańskiego, z mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego i koziego, półtwardy dojrzewający ser bułgarski kilka pomidorków cherry

Zasmakuj Kuchni
Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą 131

Ostatnio moją ulubioną sałatą jest rzymska w wersji mini. Nieco delikatniejsza w smaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych

Czerwień i błękit
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 139

łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii  napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Koktajl owocowy z jarmużem 117

dość ostry, pikantny i specyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami.     Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako

Moja Mama Gotuje
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 180

Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi. Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał. Gdy w Nowy Rok pluta, ze żniwem też będzie pokuta. Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny. Jaki Nowy Rok, taki cały

Moja Mama Gotuje
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 122

pyzy, poczekaj aż wypłyną i gotuj 2-3 minuty na małym ogniu. Podawaj z pokrojoną i zeszkloną na oliwie lub maśle cebulką. Doskonale smakują z surówką  z kiszonej kapusty

Moja Mama Gotuje
Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 111

błonnika, karotenu, białka (25%) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź), kapusta – źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, chlorofilu, karotenu, białka (35%) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen),  koniczyna – zawiera witamin

Moja Mama Gotuje
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 119

Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Nowy Rok jaki, cały rok taki. Rok Nowy pogodny, zbiór będzie dorodny. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał. Kiedy w styczniu lato, w lecie zima za to. Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny. Wszystkim naszym wiernym

Moja Mama Gotuje
Schab po góralsku 2326

przepis znalazłam na tym blogu, przyznam szczerze że na początku mnie do siebie nie przekonał... Połączenie schabu, kapusty kiszonej i sosu mącznego na pozór może wydawać się okropne, okazało się inaczej! Danie jest bardzo szybkie do tego, cała rodzina może najeść się do pełna, a smak jest zupełnie inny niż w znanych mi do tej pory zapiekankach. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.02.2017r. 114

Marzena  Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena  Zimowe muffinki z Nutellą      Małgorzata  Barszcz ukraiński   Joanna  Bigos z kapusty pekińskiej  Kasia  Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami     Joanna  Chleb orkiszowy z oliwkami     Agnieszka Sałatka buraczana z jab łkami

Magiczne Życie Marty
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 106

się do podawania potraw, które trzeba kroić nożem. Jak babcię kocham, cierpnie mi szczęka na samo wspomnienie tego odgłosu. Przegrzebek z kremem z raków, puree ze świeżego ogórka, czerwona kapusta – nooo… i tu mi już prawie, że urwało. Przegrzebek – w punkt, a krem z raków…? O mamusiu kochana. Mistrzostwo świata. Co prawda „puree ze świeżego ogórka” powinno raczej nosić miano

Kate's Kitchen
Krokiety ze szpinakiem i fetą 136

moim domu od zawsze przygotowywało się krokiety z mięsem bądź z grzybami lub kapustą. Możliwości było kilka i farsze na przemian można było w nich odnaleźć. Jednak ja osobiście bardzo lubię szpinakowe nadzienia i tym razem pokusiłam się na przygotowanie tych o to krokietów. Przyznam, że4 bardzo nam smakowały i z pewnością będą gościły często na naszym stole. Krokiety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki