kapustą - 19268 przepisów (strona:974/1285)

Żeberka pieczone 187

Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 1 godzinę i  40 minut w 200 st. C Upieczone żeberka są mięciutkie i bardzo smaczne. Podałam je z ziemniakami i duszoną, młodą kapustą. Zapach roznosił się po całym domu

Takie tam pichcenie
Sałatka król imprezy 489

pieczarki dodajemy jeszcze troszkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, jak się nam zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy, dodajemy sól, pieprz, paprykę. Po usmażeniu studzimy.  Sałatę lub kapustę pekińską  myjemy, dajemy posiekaną na dno dużej miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone

kruche babeczki
Pieczone żeberka z ziemniakami 140

majeranek, pieprz mieszamy z olejem. Do rękawa przekładamy, cebulę pokrojoną w piórka, mięso i ziemniaki, łączymy z sosem i zamykamy. Całość zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z kapustą kiszoną zasmażaną

R'n'G Kitchen
SMOOTHIE Z JARMUŻU 135

zapewne zauważyliście przeważają u mnie zielone smoothie :) Dziś główną rolę w naszym koktajlu gra JARMUŻ :) a jakie wląściwości ma? Co Nam daje zdrowotnego dla organizmu? Przeczytajcie sami:) Jarmuż-- odmiana kapusty warzywnej  ZAWIERA:     witaminę B, betakaroten, kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach

Gotowanie Patki
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 133

węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła 700 ml bulionu

Kukuleczki
Ser dojrzewający Leicester – przepis 156

spokoju na 20 minut . Po tym czasie , skrzep kruszymy palcami na kawałki , przesypujemy solą i wkładamy do wyłożonej chustą ( świeżą ) formy serowarskiej ( ja używam podziurkowanych wiaderek po kiszonej kapuście – świetne formy ) . Krok 6 Prasować pod obciążeniem 7,5 kg – ja używam do tego deski i paczki kafli ( wyjmuję lub dokładam tyle,żeby waga się zgadzała ) przez 30 minut

Ogrodnik w podróży
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 145

klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak

kruche babeczki
Pulled pork - szarpana wieprzowina 179

maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
SAŁATKA Z BRUKWI 149

Dziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :)  a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się

Gotowanie Patki
Zupa z kiszoną kalerosse 143

prostu pycha! Kapuśniak to u nas zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik z kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zarządzanie czasem dla blogerów 135

dużego pola do popisu. W przeciwieństwie do arkusza z pomysłami na przepisy, gdzie zapisuje skrótowo, co bym chciała ugotować. Ten plik ma 20 stron i jest tam groch z kapustą (dosłownie) – ciężko jest pracować z tym plikiem i zdarza mi się przegapić jakiś doskonały przepis sezonowy np. na Boże Narodzenie, bo nie znalazłam tego zapisanego kiedyś pomysłu. a potem

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z mięsem 122

Bardzo lubimy pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki

Mój Smak
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 115

początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego smaku

Kate's Kitchen
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 457

partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Kartacze albo cepeliny 204

świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra

Obiad gotowy