śmietaną, doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. • Klopsiki podawać polane sosem śmietanowym z puree ziemniaczano-marchwiowym. • Najlepiej smakuje z surówką z młodej kapusty z pomarańczami
To co kochammajonezu 5 – ogórek konserwowy 6 – 1/2 keczupu 7 – kukurydza 8 – 1/2 majonezu 9 – sałata lodowa. • Udekorować cząstkami pomidora. W wersji oryginalnej była kapusta pekińska zamiast sałaty lodowej, ale smaczniejsza jest wersja z sałatą. Keczup i majonez najlepiej włożyć do woreczka, obciąć róg i wyciskać na poszczególne warstwy, wtedy
To co kochamCiastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka. Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała i rekomendowała. Ptysie robiła Monika pierwszy raz w życiu
To co kochamsposób wszyscy są szczęśliwie najedzeni. Do tych udek pasują kluski śląskie i jakaś „mokra” sałatka, np. z buraczków lub czerwonej kapusty. Mniam… Składniki: • 4 udka z kaczki • 3 pomarańcze • 5 łyżek sosu sojowego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: Marynata • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, zeskrobać ze skórki miąższ
To co kochamPierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane
To co kochamBrukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie jej w kuchni. A że zbliża się Wielkanoc, to biała kiełbasa w bigosie, tak dla odmiany. Powstał bardzo smaczny bigosik, którego największą zaletą jest to, że robi się
To co kochamkakao – kiełki – komosa ryżowa quinoa – nasiona chia – oliwa – orzechy i migdały Polskie superfood to: – brokuły – jajka – kasza jaglana – kiszona kapusta – miód – olej lniany – pigwa – siemię lniane – sok z brzozy – szpinak Superzioła: – aloes – babka płesznik – czarnuszka – czosnek – echinacea
To co kochamprzyrządzałam. Bardziej podobały mi się jego walory ozdobne niż zdrowotne. A o zdrowotnych można by dużo i długo mówić. Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy K, C, B i E. Zawiera sulforafan, który ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka, oraz chlorofil, który
To co kochamprawie barszcz”, bo rzeczywiście tak smakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz
To co kochammoim wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. W tym roku będą to pierogi z grzybami, bez dodatku kapusty. Poszukiwałam nowego przepisu na dobre, elastyczne ciasto, pomogła mi koleżanka, która uwielbia pierogi swojej mamy- wiadomo nie ma jak u mamy. Zajrzałam też do internetu i pyszne pierogi zamrożone czekają na Wigilię. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mąki + do podsypania 1 szkl
Kuchnia Beatymogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed
Codzienna kuchnia niecodziennagrillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniałyżki płatków migdałowych ➦ 2 łyżki oliwy z oliwek ➦ sól morska z chili ➦ pieprz cytrynowy ➦ tymianek Składniki na sałatkę: ➦ 1 duża garść posiekanej kapusty pekińskiej ➦ 1 pomidor ➦ 1 łyżka octu balsamicznego ➦ 1 łyżka oliwy truflowej ➦ 1 płaska łyżeczka białego sezamu ➦ 1 płaska łyżeczka nasion chia Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
Szczęśliwa kuchniaBigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię