serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki
moj przepis natargowisku można było spróbować rewelacyjnych Pierożków Dim Sum, robionych przez Chinkę. Coś wspaniałego. Delikatne rozpływające w ustach. Pierożki były specjalnością kucharzy z farszem z wieprzowiną i kapustą, serwowane z 4 sosami na bazie oliwy:czosnkowy, pietruszkowy, sojowy z chilli i koperkowy.Za 4 sztuki zapłaciliśmy 2.5 f. Próbowaliśmy również Pizzę Włoską serwowaną w Kawałkach. Pizza z pieczarkami i szynką
Gotowanie Patkileczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewysiłą do pracy. Czas gna. Jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame
Karo in the KitchenKluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć ziemniaków
Kolizje SmakówWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami nęci okrutnie... Wczoraj zrobiliśmy dzieciakom niespodziankę i pojechaliśmy do kina na "Dobrego dinozaura" a tam na Pl.Wilsona bożonarodzeniowe budki... idą święta i niebawem zacznę słuchać "Last Christmas" :) Tymczasem szybka propozycja wcale nie świąteczna. Obiad
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta w Polsce to czas pierogów. Czy to z kapustą i grzybami, czy ruskie, ale na świątecznym stole Rumcajsa rzecz niezbędna... Szczególnie ruskie... Nie godzi się podać na stół pierogów z paczki, czyż nie? Ale przygotowanie ciasta, wałkowanie i mozolne lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą
Gotuj z Rumcajsempierożki mogą służyć za całkiem niezłą przekąskę same w sobie. Składniki: Ciasto: 140g mąki pszennej ok. 125ml ciepłej wody szczypta soli Farsz: Pół dorodnego pora 5 sporych liści kapusty pekińskiej pieprz, sos sojowy szczypta imbiru Sos: 5 łyżek sosu sojowego ćwierć łyżeczki imbiru 3 łyżeczki drobno posiekanego pora (jasno zielona część) kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy
Gotuj z Rumcajsemścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy wok, lub głębszą patelnię, dodajemy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka około 5 minut. Dodajemy sypkie przyprawy, marchew. Smażymy kilka chwil, aż kapusta nieco ściemnieje. Dodajemy sos sojowy i grzyby. Dusimy pod przykryciem 5 minut, po czym odparowujemy nadmiar płynów, cały czas mieszając. Arkusze papieru ryżowego namaczamy w ciepłej wodzie (zgodnie z instrukcją
Gotuj z RumcajsemSkładniki ; porcja rosołowa 2 kości wieprzowe 1 kość cielęca 2 marchewki 1 pietruszka kawałek kapusty (dla klarowności) kawałek pora cebula natka pietruszki sól i pieprz makaron u mnie tym razem kokardki :) Warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka Mięso myjemy i dodajemy do warzyw . Zalewamy to wodą do przykrycia . Gotujemy na małym
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie