kapustą - 19268 przepisów (strona:985/1285)

Obiad na szykbko: Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka 159

Szybki obiad, przy czym naprawdę smaczny. Danie miało zostać przyrządzone z kapusty pekińskiej, niestety akurat nie było na sklepie to złapałam stożkową, której tutaj się przyznaję wcześniej nie jadałam. Naprawdę polecam. Fajny smak za sprawą oscypka i mała odmienność :). Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka Składniki (na 4 porcje): 500g piersi z kurczka 1/2 kapustki

Moje pyszne gotowanie
Gęsina na Świętego Marcina 139

Gęsi tłuszcz ponoć jest najlepszy na przeziębienie. Zdecydowanie gęś wygrywa z kurczakiem i kaczką, a nawet z indykiem. Sezonowe dania z gęsiny są oczywiście najlepsze. Gęś z jabłkami, czerwoną kapustą czy z grzybami przyciąga smakoszy. Gęsia wątróbka i klasyczna czernina to dania, którymi może się pochwalić niejedna restauracja. A po domowemu najlepiej upiec gęś w całości w piekarniku. Oporządzoną tuszkę

codojedzenia
Gęś duszona w warzywach 128

garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem ok. 2,30-3 h. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z czerwoną kapustą, albo buraczkami. Ja uwielbiam to mięso jeszcze z dodatkiem klusek śląskich zamiast ziemniaków. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 3,30 h plus marynowanie Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 125

przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre

Kuchnia Bazylii
ROSÓŁ Z KURY 133

Składniki: 2 l wody 1kg kury 35 dkg włoszczyzny z kapustą włoską 6 dkg cebuli natka pietruszki sól  pieprz ziele angielskie do smaku  Sposób przygotowania: Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną cebulę i przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 147

jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia.  Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza.  Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia

Kuchnia Bon Appetit
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 177

dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka

Ugotowane pozamiatane
Naturalne barwienie jajek 232

ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka i gotujemy, aż jajka zabarwią się. KOLOR BRĄZOWY Najprostszy - aby przygotować takie jajka

Gotuję Testuję
Gorczyca- jej ABC 171

Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina , która pobudza wydzielanie

Gotuję Testuję
Skarby domowej spiżarni 183

być gotowane przez kilka dni po 2-3 godziny. W naszej spiżarni nie powinno zabraknąć także różnorodnych dodatków do obiadu. Bardzo często zaprawiamy ogórki kiszone, paprykę, różne surówki i kapustę

Gotuję Testuję
Szybki, prosty posiłek na zamówienie czyli kuskus z kurczakiem i granatem na ostro. 133

Roman będzie zadowolony. Jeszcze kilka słów o jarmużu. Pogoda jaką mamy bardzo mu sprzyja, po lekkim zmrożeniu jest najlepszy, a tak bardzo niedoceniany. Ma w sobie więcej dobra niż kapusta i szpinak razem wzięci

Dieta moja pasja
Omlet otrębowy z dodatkami czyli pomoc w realizacji noworocznych postanowień i kuchenny recykling. 117

rozprowadzić po patelni. Rozprowadzamy równo, ustawiamy na bardzo wolnym  ogniu i przykrywamy pokrywką. Gdy wierzch się lekko zetnie, na połowie układamy dodatki  nadzienia. Jarmuż można zastąpić, szpinakiem, kapustą pekińską, nawet zwykłą natką pietruszki. Nie polecam tylko szczypiorku, ten pod wpływem wysokiej temperatury robi się niesmaczny. Mięso i jarmuż podsmażamy na suchej patelni, chodzi o to aby  dać

Dieta moja pasja
Schabowe w cydrze 126

małym ogniu przez 40 minut. Mięso powinno być mięciutkie i soczyste. Pod koniec gotowania dodaj jabłka pokrojone w plasterki. Posyp danie pietruszką. Podaj z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą . The post Schabowe w cydrze appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka z mięsem mielonym, a'la meksykańska 669

czerwona cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), puszka czerwonej fasoli ( 240g po odsączeniu ), 5 czubatych łyżek majonezu, 10 łyżek śmietany 12%, 2 łyżki ketchupu pikantnego, kapusta pekińska, 200g startego sera żółtego, sól, pieprz, doritos lub inne twarde trójkątne chipsy - smak dowolny, 4 ząbki czosnku, papryka słodka mielona i papryka ostra mielona. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Kruche paszteciki 155

Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić. Cebulę pokroić drobno przesmażyć na oleju dodać pokrojone mięso, doprawić i wystudzić. Farsz powinien być dość zwarty ale nie za suchy. Z podanych składników zagnieść gładkie

W garach u Gosi