kapustą - 19268 przepisów (strona:985/1285)

Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 159

pieczenia. Wierzch można posmarować białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gryczane pierogi pieczemy przez 25 - 30 minut. Polecam także przepis na  pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami

My Chcemy Jeść
Zupa krem z pieczonych buraków 179

roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego

greenscarf
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 207

choinką,   chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki,  włos anielski na choince,  łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było,  pierogi ze słodką kapustą,  najprawdziwszy kożuch szyty przez kuśnierza ubierany na Pasterkę, bo przecież śniegi i mrozy były wtedy.  Ach, i Pasterka była już o 21.00, bo ksiądz miał jeszcze dwie przed

bistro mama
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 254

grzejemy całość do granicy wrzenia, chociaż nawet jeśli barszcz zagotujecie, to dzięki zakwasowi nie powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Sos grzybowy 149

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby

e-PrzepisyKulinarne
Smażone filety z gładzicy 332

kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem

mojewypiekiinietylko
Sosy Folwark - recenzja 186

Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska  Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.   Sos madziarów  Inspirowany

Di gotuje
Serca z Bazylei i garść priorytetow 202

jest taka, że zdrowie i rodzina stoją na najwyższym miejscu. Praca, pasje mogą czasem poczekać... Dużo ostatnio myślę o moich najbliższych dlatego w ten weekend w domu pachniało kapustą z grzybami, masą makową i ciasteczkami, no i pizzą jak co sobotę :) Ciastka o jakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 213

posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 175

miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 210

mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej warto spróbować urozmaicić nimi swój standardowy posiłek, czy też – wigilijny stół. Ja w tym roku spróbuję zastąpić typową kapustę, jednym z podobnych przepisów Pawlikowskiej, a kilka innych pomysłów wykorzystam w nieświątecznym okresie roku. Ponieważ staram się też ograniczać cukier, gdzie tylko do możliwe, z wielką przyjemnością upiekę wszystkie proponowane

Życie zamknięte w smaku
Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki. 307

obiad, są bardzo smaczne, mięciutkie i myślę, że na świąteczny obiad będą jak znalazł. Takie roladki to tradycyjne danie kuchni śląskiej podane zazwyczaj w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej

Kuchnia z widokiem na ogród
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 296

dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet bardziej

Smaczna Pyza
Jak się nie przejeść w Święta? 191

etapie przygotowywania posiłków. Potrawy, które królują na stole wigilijnym mogą być korzystne dla utrzymania figury. Święta Bożego Narodzenia są dużo bardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie

Szybko Tanio Smacznie
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 262

wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy ten cenny skarb w lodówce do 2 miesięcy. Tłuszcz z kaczki i odsmażane ziemniaki – to jest

Karo in the Kitchen