Kotlety schabowe tradycyjne 226czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 248jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost powalający. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów z kapustą i grzybami. Z podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu
Smaczne Zdrowe
100 przepisów na Sylwestra 1368serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry
Moja smaczna kuchnia
Zielony Poradnik 187witaminę C Nie należy używać do obierania warzyw i owoców skrobaczek bądź noży z rdzewiejącymi końcówkami. Ponieważ przez kontakt z metalami enzymy niszczą witaminy. Nie powinno się przykrywać kapusty podczas gotowania, pozostaje w niej wówczas goryczka, która niszczy smak potrawy. Nie należy jadać ziemniaków, które zaczynają kiełkować iż są one niezdrowe. aby dłużej były świeże powinno się je przechowywać
W Moim Magicznym Domu
Prawdziwe Chrupiące Zapiekanki 4165PRLu ! I nie mam tu na myśli zapiekanek byle jakich, odmrażanych na szybko gdzieś w jakiś podejrzanych budkach, gdzie tak na prawdę to nie grzyby tylko jakieś ścinki kapusty z przyprawą grzybową i do tego jakiś dziwny podejrzany ser... Czas na pyszne i chrupiące zapiekanki :) Składniki: 3 długie pszenne bagietki (kupuję w "wiejskiej" piekarni) ok. 100 g masła
W Moim Magicznym Domu
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 177pieczenia. Wierzch można posmarować białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Gryczane pierogi pieczemy przez 25 - 30 minut. Polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami
My Chcemy Jeść
Zupa krem z pieczonych buraków 208roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego
greenscarf
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 230choinką, chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki, włos anielski na choince, łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było, pierogi ze słodką kapustą, najprawdziwszy kożuch szyty przez kuśnierza ubierany na Pasterkę, bo przecież śniegi i mrozy były wtedy. Ach, i Pasterka była już o 21.00, bo ksiądz miał jeszcze dwie przed
bistro mama
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 273grzejemy całość do granicy wrzenia, chociaż nawet jeśli barszcz zagotujecie, to dzięki zakwasowi nie powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku
Karo in the Kitchen
Sos grzybowy 168mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby
e-PrzepisyKulinarne
Smażone filety z gładzicy 373kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem
mojewypiekiinietylko
Sosy Folwark - recenzja 205Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos madziarów Inspirowany
Di gotuje
Serca z Bazylei i garść priorytetow 225jest taka, że zdrowie i rodzina stoją na najwyższym miejscu. Praca, pasje mogą czasem poczekać... Dużo ostatnio myślę o moich najbliższych dlatego w ten weekend w domu pachniało kapustą z grzybami, masą makową i ciasteczkami, no i pizzą jak co sobotę :) Ciastka o jakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 235posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewy
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 197miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków. Smacznego
Piekielna Kuchnia Pati