kapustą - 19268 przepisów (strona:976/1285)

Ser dojrzewający Leicester – przepis 152

spokoju na 20 minut . Po tym czasie , skrzep kruszymy palcami na kawałki , przesypujemy solą i wkładamy do wyłożonej chustą ( świeżą ) formy serowarskiej ( ja używam podziurkowanych wiaderek po kiszonej kapuście – świetne formy ) . Krok 6 Prasować pod obciążeniem 7,5 kg – ja używam do tego deski i paczki kafli ( wyjmuję lub dokładam tyle,żeby waga się zgadzała ) przez 30 minut

Ogrodnik w podróży
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 139

klik , pyszny krem z kurek i inne dania główne: pstrąg w maku, łosoś z miodem i lazurem, ryż pietruszkowy, sajgonki warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak

kruche babeczki
Pulled pork - szarpana wieprzowina 173

maczanka krakowska. Potrzebujemy do tego bułki wodnej (jest miękka i bardzo lekka i fajnie nasiąka sosem z mięsa) i dodatków, u mnie były to ogórki kiszone, sałatka z czerwonej kapusty i sos majonezowo-musztardowy

Dobra karma
SAŁATKA Z BRUKWI 143

Dziś zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z warzywem, który został przez Nas Polaków dawno zapomniany. Warzywem tym jest BRUKIEW :)  a może coś więcej o Brukwi?:) Brukiew lub karpiel – odmiana kapusty rzepak, roślina należąca do rodziny kapustowatych. Jej część jadalną stanowi zgrubienie korzenia, które może mieć kształt kulisty lub wydłużony i barwę jasnożółtą z fioletowym nalotem. Obecnie uprawia się

Gotowanie Patki
Zupa z kiszoną kalerosse 136

prostu pycha! Kapuśniak to u nas zawsze mile widziana zupa. Ja jestem kapuściana od dziecka a Chłopaki też lubią takie wyraźne smaki. Mając w lodówce słoik z kiszoną kapustą, czy jak w tym wypadku kalerosse, ugotowanie takiej zupy nie nastręcza żadnych trudności a parująca zawartość miseczki dobrze rozgrzeje i ugasi głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zarządzanie czasem dla blogerów 126

dużego pola do popisu. W przeciwieństwie do arkusza z pomysłami na przepisy, gdzie zapisuje skrótowo, co bym chciała ugotować. Ten plik ma 20 stron i jest tam groch z kapustą (dosłownie) – ciężko jest pracować z tym plikiem i zdarza mi się przegapić jakiś doskonały przepis sezonowy np. na Boże Narodzenie, bo nie znalazłam tego zapisanego kiedyś pomysłu. a potem

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z mięsem 115

Bardzo lubimy pierogi z różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki

Mój Smak
Gdy wódeczka się rozlała, czyli jak domowo poradzić sobie z kacem + przepis 103

początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego smaku

Kate's Kitchen
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 450

partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Kartacze albo cepeliny 200

świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra

Obiad gotowy
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 273

wspólnego gotowania. JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne

SMYKWKUCHNI
Prosta zupa dyniowa z grzankami z gruszką, jarmużem i gorgonzolą 196

także inne zupy na zimowe chłody :) toskańska ribollita egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini zupa z fasolą borlotti ekspresowa zupa z kapustą i fasolą zupa z pieczonej dyni i czosnku egipska zupa z czerwonej soczewicy * Przepis na prostą zupę dyniową znajdziecie także w najnowszym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style , obok innych

Chilli Czosnek i Oliwa
Na co pomaga czosnek? 150

inne. Badania epidemiologiczne pokaza ł y związek między spo ż yciem warzyw z rodziny Allium (Alliace) (czosnek, cebulka, szalotka, por) i z rodziny ro ś lin krzy ż owych (kapusta) a mniejszą wystepowalno ś cią chor ó b nowotworowych. Czosnek – zastosowanie: Czosnek (zmia żdżony) leczy zainfekowane rany. Mo żemy pocierać ząbkiem czosnku ukąsze nia komara, brodawki, cysty. Czosnek skutecznie

MODA NA BIO
Kotlety mielone z mozzarellą i pomidorkami w orzechowej panierce 159

Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam mielone z pomidorkami, a kotlety dodatkowo wzbogaciłam

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z czerwoną soczewicą 159

pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś dla odmiany są z soczewicą:)  Soczewica lubi być dobrze doprawiona, nie żałujcie więc przypraw i poeksperymentujcie trochę, próbując za każdym razem. Ja swoje pierogi doprawiłam wędzoną słodką papryką

Obiad gotowy