kapustą - 19268 przepisów (strona:971/1285)

Ogórkowa na Dzień Taty! 263

się jeszcze z górą naleśników, plackami ziemniaczanymi z cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia

Miksturownik
Sztuka fermentacji 187

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji” Sandora

GRUBY WAŁEK
PIT- y 4 z załącznikami 164

razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze

I tu będę miała takie te
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 194

byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem, jak wartościową stanowił potrawę, pozwalał Mamie odejść od kuchni w kolejne dni. Zwyczajowo jednym z obowiązków Taty było pokrojenie kiełbasy do kapusty. Pamiętam jak siedział i niespiesznie kroił plasterek za plasterkiem, dokładnie odmierzał kosteczki kiełbasy, a tuż obok, uderzając od czasu do czasu nosem w tatowe kolano, siedział nasz pies, Figaro i niecierpliwie przestępując

I tu będę miała takie te
Zupa jarzynowa niskokaloryczna 262

Lekka zupa warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom.  Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała.  Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :) Zupa jarzynowa niskokaloryczna   ¼ główki kapusty włoskiej 1 cebula 20 dag fasolki szparagowej różyczki kalafiora 1 marchew szklanka groszku zielonego pomidory z puszki (400 g) natka pietruszki masło sól pieprz zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Takie tam pichcenie
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 175

torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej.   (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki. Natomiast obecność kwasu np. z kiszonej kapusty - czyni zupę barszczem." ( klik

Di gotuje
Sałatka wszystko i nic z ryżem 166

Składniki: 100 g ugotowanego brązowego ryżu 1 pomidor 1 ogórek 1/4 główki kapusty/ sałaty 50 g żółtego sera  50 g wędliny 2 sosy sałatkowe włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatkę porwać na mniejsze części, dodać do nich ryż i sos sałatkowy przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 204

puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki z kiszonej kapusty (fuczki) ...  ...albo placki z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluseczki szpecle ze szpinakiem (Spätzle di spinaci) 209

mogą być  tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę  je  z kawałkami boczku, kiełbaski  lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje  sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI

La grande e la piccola cuoca
Świątecznie 142

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kochani! W „Kuchni Smaków” przygotowania kulinarne do Świąt toczyły się pełną parą. Kuchnię wypełniały zapachy pierników, kapusty z grzybami, kompotu z suszu z dodatkiem korzennych przypraw…. Zapachy te otulały nas, najbliższych i znajomych przecząc wszystkim tym, którzy mówili, że „Świąt nie czują”. A my je poczuliśmy

Kuchnia smaków
Kluski śląskie 182

kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką  z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych mąka ziemniaczana 1 jajko sól Ziemniaki gotujemy. Przeciskamy przez

Kuchnia smaków
15 przepisów z truskawkami 146

Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Semifreddo jagodowo-truskawkowe Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet truskawkowy Surówka z młodej kapusty z truskawkami Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda truskawkowo - miętowa

Moja smaczna kuchnia
DIETA Z SUKCESEM SIMPLE GLYX- RECENZJA KSIĄŻKI 165

się do jej wskazówek, ćwiczeń można uzyskać harmonię w życiu.  W książce znajdziemy również przepisy na proste śniadania, obiady, czy nawet koktajle,  ja przygotowałam chrupiące chipsy z kapusty i muszę przyznać, że są wyśmienite.  Autorka proponuje również zestaw ćwiczeń Yogix, dzięki którym zwiększymy naszą energię, wyciszymy umysł i nabierzemy chęci, do zmiany na lepsze. Na samym końcu

Kukuleczki
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 185

filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany, posiekanym koperkiem z pietruszką kapustę kiszoną 50 dag wymieszać z jedną pokrojoną cebulą, do smaku cukrem pieprzem, olejem, zieleniną, filety podać z ziemniakami, surówką - filety w panierce z orzechami maja aromatyczny smak i bardzo smakują

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 211

pokroić na 3-4 cm grubości porcje do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia sosu podać z tłuczonymi ziemniakami i np. zasmażaną czerwoną kapustą - szynka w tym sosie to sama rozkosz jedzenia..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię