kapustą - 19268 przepisów (strona:994/1285)

łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 151

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
czosnkowe skrzydełka z pieca 167

Dobrze przyprawione, aromatyczne skrzydełka w chrupiącej skórce. Podaję je z frytkami i surówką z białej kapusty. Robi się je dość szybko, wystarczy wcześniej je przygotować a potem tylko wstawić do piekarnika, praktycznie robią się same.  Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku łyżka czosnku granulowanego łyżeczka tymianku pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki płatków chilli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe paszteciki z cebulą 141

Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
frykadelki rybne 180

Frykadelki rybne to fajna alternatywa dla zwykłych panierowanych filetów. Mojej rodzinie bardzo smakowały, dlatego częściej będę je robić na piątkowy obiad. Pysznie smakują podane z ziemniaczkami  surówką z kapusty.  Składniki: 700 g filetów rybnych czerstwa mała bułka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZUPA KREM Z DYNI I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHIPSAMI Z JARMUŻU 149

SKŁADNIKI: 1/2 dyni (moja w całości ważyła 3 kg) włoszczyzna (3 marchewki, 1/4 selera, kawałek kapusty włoskiej, 1 cebula, natka pietruszki, 1 korzeń pietruszki, por) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 goździki 1 puszka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 3 suszone papryczki pepperoni 1 łyżeczka suszonego lubczyku świeżo mielony pieprz sól do smaku

ClauditteMissCooking
Jedzonko do pracy #43 208

bardzo zła, bo wydaje pieniądze na niesmaczne jedzenie ;/ Ale dziś mam dla Was coś pysznego - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy z jagnięciną, do tego sos czosnkowy i surówką z czerwonej kapusty - polecam!  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 166

Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są dobrze pierogi z mięsem, te ruskie i te z twarogiem na słodko, z kapustą i grzybami oraz z przeróżnymi owocami. Przyzwyczajeni jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali z innymi farszami. Ja jednak jestem zwolenniczką tego co niecodzienne. Dawno temu pewien

Mango Papaja
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 187

wędrować są dzikie i piękne, ubarwione o tej porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne to z pewnością pikantna papryka wypełniona kiszoną kapustą, wspaniała kiełbasa z dodatkiem papryki "ala" chorizo oraz słonina grubości 8-10 cm. Kulinarnie czyli tarnina z której powstaje nalewka... Pigwa... Gruba wędzona słonina... Aromatyczna kiełbasa z papryką... Tokaj..... Sarospatak

Apetyczna babeczka
Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 186

może objawiła się moja niechęć do tego typu wyrobów. Polędwiczka była podana na wyśmienitym purée z pasternaku, z konfitowaną marchwią (zdecydowanie miałem ochotę na więcej) i musem z czerwonej kapusty, który nabierając się spontanicznie na widelec, wprost eksplodował w ustach. Clue samej potrawy, czyli rzeczony dzik był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi

Food Square
Schab z wędzonym serem 156

schab odrobiną sera i panierować tradycyjnie w mące, jajku i bułce.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu. przed podaniem ponownie posypać serem . Podawać z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami z wody

Gotowanie jest łatwe
Artykuł z rodziną w "Chwili dla ciebie" 166

Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule   Lasagne na domowym cieście  Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej Zupa krem z kapusty

Gotowanie jest łatwe
Golonki pieczone w piwie 168

przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Gotowanie jest łatwe
Wigilia 2014 204

Paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni

Gotowanie jest łatwe
Pieczone żeberka i ziemniaczki 153

brytfanki wstawić do piekarnika i piec w 200 st ok 1 godziny. Przed upływem tego czasu odkryć ziemniaki by się przyrumieniły. Do tego dania  podałam surówkę z kiszonej kapusty z olejem nierafinowanym

Gotowanie jest łatwe
Kotlety z kaszy jęczmiennej 139

Pyszne i proste jarskie danie, które doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsnych kotletów. Podałam z sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 małe cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet lekko rozgotować. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne