kapustą - 19268 przepisów (strona:595/1285)

Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad 44

pajdą świeżego chleba lub bagietką.   Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka 150 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew pół główki kapusty pekińskiej 4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, majeranek, ostra papryka   Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię(...)miękkości (około 40 minut). Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 49

kurczaka lub rozdrobnionego tofu. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 papryki 1 szalotka 4 liście kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia 1 łyżka octu ryżowego House of Asia Sok z 1/2 limonki(...)olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki. 4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min. 5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min. 6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili

Czarnawisienka
Paszteciki w cieście piwnym 41

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Paszteciki w cieście piwnym 34

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Zupa gołąbkowa, czyli danie dla całej rodziny. Jeden garnek zupy i kilka dni gotowania z głowy :) 61

tygodnia smakować tę zupkę. Zapraszam! Zupa gołąbkowa Składniki (8 porcji): mięso mielone z indyka, 500g, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, około 800g białej kapusty, 4 marchewki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki, 400g, 100g brązowego ryżu (masa netto) , około 1,8l wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw) , 2 liście laurowe(...)kroimy w kostkę, a cebulki i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy i przesmażamy warzywa do momentu aż cebulki się zeszklą. W tym czasie szatkujemy kapustę i również dodajemy ją do przesmażonych warzyw. Całość zalewamy gorącym wywarem i dodajemy także pomidory, koncentrat i suchy ryż. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy podsmażone

Natka Pietruszki
szybkowar- kruche golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 45

Składniki: golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki(...)swoją młodą mrożoną) , wlać wodę. Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu. Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę (jeśli mocno kwaśna to z 2 razy przepłukać zimną wodą przed dodaniem) , dodać paprykę ostrą i słodką, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę w płynie i kminek mielony, wymieszać z golonkami

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z kapustą, fasolką, kalafiorem i koperkiem 49

zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze.  1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka  3 ziemniaki  1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę wraz

Szefowa kuchni
Fuczki 50

mleka 100 ml wody 1 jajko  200 g mąki +-30g sól pieprz 350 g kapusty kiszonej odciśniętej kminek opcjonalnie Z mąki, jajka, mleka i wody mieszamy ciasto naleśnikowe, nieco gęściejsze ale ciągle płynne.  Kapustę na desce kroimy drobniej i mieszamy z ciastem, dodajemy kminek do smaku.  Smażymy na tłuszczu placuszki z obu stron na rumiany kolor

Gotowanie jest łatwe
Kolorowa surówka odpornościowa 76

dodatkiem miodu, oliwy i soku z cytryny – prawdziwa bomba witaminowa. Smaczny i zdrowy dodatek do każdego obiadu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!       Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej świeże kiełki rzodkiewki lub brokuła albo inne ulubione 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól(...)pieprz       *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Wszystko przekładamy do miski i dodajemy świeże kiełki *** *** W osobnej miseczce mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny *** *** Całość przelewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Najlepsza sałatka z kurczakiem 1244

zostaje już tylko połączyć wszystko razem i gotowe! Zapraszam do wypróbowania przepisu na tą pyszną sałatkę. NAJLEPSZA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 cebula czerwona 1/2 puszki kukurydzy 2 świeże ogórki 2 pomidory Sos 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie przyprawa gyros, słodka papryka, sól oraz pieprz). Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Składniki na sos połączyć ze sobą. Kapustę pekińską poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki oraz pomidory pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski, dodać przygotowany sos i wymieszać. Doprawić solą

Przepiski.pl
Barszcz ukraiński 40

pewno będę wracać do tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na barszcz ukraiński: 4 żeberka wieprzowe 5 ziemniaków 4 duże buraki 150 g fasoli białej 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek Opcjonalnie: śmietanka 18% do zabielenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)się bulionu dodajemy pokrojone w kosteczkę buraki oraz 2-3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy żeberka i gotujemy około 30 minut. Dodajemy pozostałe warzywa, fasolę oraz poszatkowaną kapustę i gotujemy do miękkości. Barszcz doprawiamy do smaku octem, solą, pieprzem i majerankiem. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą 70

Szybko można wyczarować taką pyszną zupę z kapusty włoskiej. Przeważnie gotuję ją kilka dni po tym jak robię gołąbki, czemu? Do gołąbków zużywam duże liście wierzchnie a zostaje mi sam środek, pysznych i chrupiących liści, idealnie nadających się na zupę. Próbujecie ze mną? Zupa z kapusty włoskiej. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowa tortilla i słoneczne wrapy z kurczakiem 51

łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty curry w proszku 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżki oleju Colesław ogrodowy ok. 200g białej kapusty 1 średnia marchewka 3 rzodkiewki 1 ogórek gruntowy łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki chrzanu sól i sok z cytryny do smaku Do tego: 1/2 młodej cukinii(...)stron. Kurczak: 1. Kurczaka pokrój w poprzek w wąskie paseczki o grubości 1-2cm. 2. Zamarynuj w przyprawach i oleju przez 30min. 3. Usmaż. Colesław ogrodowy: 1. Kapustę posiekaj i oprósz solą. 2. Dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i starte na grubych oczkach rzodkiewki i ogórka. 3. Wymieszaj całość z majonezem, chrzanem i koperkiem i dopraw sokiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Młoda kapusta z boczkiem i pomidorami 42

korzeniowe czy pomidory, papryka dojrzewające na słońcu i mające tyle aromatu i smaku jak żadne inne ze szklarni. Dlatego trzeba z nich korzystać ile wlezie. Dziś na szybko kapusta z dodatkami, przepyszota. Polecam gorąco i zapraszam do stołu. Kapusta z pomidorami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie