Lubicie zupy? takie pożywne i aromatyczne? my uwielbiamy i stąd zup na blogu jest mnóstwo, znajdziecie je pod etykietą zupy . Tymczasem proponuję zupę z pulpecikami z kurczaka i młodą kapustą. Zupa jest aromatyczna, delikatna i pożywna, polecam gorąco. Kapuśniak z młodej kapusty z pulpecikami z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezwykłego pszennego mamy również akceptację, co mnie ogromnie cieszy. Potrzebujemy: 1 cebula 2 marchewki 1 gałązka lubczyku 1 pietruszka 2 nóżki z kurczaka 2 litry zimnej wody 300 g kapusty pekińskiej 1/2 kg ziemniaków (lub mniej, jeżeli lubicie mniej gęste zupy) makaron orkiszowy krajanka Makarony Babuni sól, pieprz Do garnka wkładamy nóżki z kurczaka, obrane marchewki pokrojone w talarki oraz(...)marchewki pływającej w zupie. Zmiksowałam też liście lubczyku, które wcześniej dodałam, żeby nadać zupie jeszcze więcej smaku i aromatu. Lubczyk uwielbiam! Do gotującego się wywaru, który zblendowaliśmy dodaję poszatkowaną kapustę pekińską oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Doprawiamy zupę solą i pieprzem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. W osobnym naczyniu gotujemy makaron wg wskazówek producenta. Gotową zupę
MamaOskarkaMała główka kapusty leżała w lodówce już 3 dzień i czekała aż coś z niej zrobię. I tak oto powstały pieczone pulpety, pyszne, zdrowe i aromatyczne. Polecam na obiad czy jako posiłek do pracy czy szkoły, smakują wybornie. Do podania ulubiony sos - u mnie z chili. Pieczone pulpety z młodej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam młodą kapustkę.Jednak ze śmietaną robiłam pierwszy raz i wyszła bardzo dobra. Zapraszam na przepis :) SKŁADNIKI główka młodej kapusty 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka mąki łyżeczka cukru (można pominąć) pęczek koperku 2 łyżki szczypiorku sól WYKONANIE Kapustę szatkujemy,dolewamy szklankę wody i dusimy aż kapustka zmięknie. Następnie dodajemy sok z cytryny,cukier,szczypiorek i mąkę
Mała w garnku mieszaBardzo lubię wszelakie surówki jeść ot tak sobie, do obiadu mięsnego muszą być zdecydowanie, wspomagają trawienie. Ta z czerwonej kapusty jest obłędna, popróbujcie mojej wersji. Surówka z czerwonej kapusty i cukinii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki (ilość wg uznania i zapotrzebowania ) Sałatka: brokuły zielona cebulka zielony groszek (mrożony) słonecznik łuskany szparagi zielone biała kapusta olej lniany lub inny tłoczony na zimno sok z cytryny Dodatki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek Przygotowanie: Załączam piekarnik by rozgrzał się na temperaturę 240 stopni. Brokuły dobrze myję, dzielę na różyczki, wkładam do garnka i zalewam wodą. Wstawiam(...)piekarnika. Szparagi wyjmuję po 10 minutach a resztę po kolejnych 20/30 minutach. Gdy chcecie by były chrupiące na ostatnie 10 minut załączcie termoobieg. Słonecznik prażę na suchej patelni. Kapustę i zieloną cebulkę szatkuję, dodaję ugotowane brokuły i groszek, upieczone szparagi - pokrojone na kawałki), uprażony słonecznik, olej lniany, sok z cytryny. Można doprawić solą i pieprzem. Podaję z upieczonymi ciepłymi ziemniakami
Szkrab Je SamWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć :D Taką surówkę zaczęłam robić całkiem niedawno. Fajny dodatek do drugiego dania. Prosta i nie wymagająca wielkiego wysiłku :) Składniki: * 1 średniej wielkości kapusta pekińska * 1/2 jabłka * 1 marchewka * 1/2 pęczka szczypiorku * kilka łyżek śmietany 18% * sól, pieprz czarny i ziołowy * cukier do smaku * 1-2 łyżeczki soku z cytryny Kapustę pekińską i szczypiorek pokroiłam dość drobno
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 tuszka z królika 1/2 kg pieczarek 2 cebule 2 szklanki ryżu jarzynka, pieprz słodka papryka 1 główka młodej kapusty Przygotowanie: Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i … Czytaj dalej Gołąbki z młodej kapusty
czarrna od kuchniSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej(...)oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się
Za drzwiami kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi
czarrna od kuchniCzęsto kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię w takim daniu. Myślę, że w tradycyjnej wersji z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna) 300 g białej kapusty 3/4 szklanki suchego ryżu 1/2 szklanki suchej kaszy manny 2 jajka sól, pieprz majeranek + koncentrat pomidorowy ziele angielskie i liście laurowe 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć
Kuchnia domowa AniMiałam za mało kapusty pekińskiej, więc dodałam trochę marchewki, papryki, pomidora i ogórka i surówka prawie gotowa..jeszcze tylko śmietana lub majonez i gotowe. kapusta pekińska papryka pomidor ogórek marchewka sól, pieprz śmietana ,majonez Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kapustę pokroić, paprykę, pomidora, ogórka pokroić.Dodać sól, pieprz i wymieszać.Dodać śmietanę lub majonez i ponownie razem
Moje domowe kucharzenie