ziemniaczanymi (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki: 2 l rosołu z kury 0,5 l soku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek(...)majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak. Zupę podajemy z makaronem
IMPRESJA SMAKUjajka 350 ml mleka 18 dkg mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła [ roztopić i wystudzić] Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni(...)odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzeniePyszna suróweczka z białej kapustki z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Pyszny dodatek do obiadku ale ja tam również lubię suróweczki tak same zajadać. składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki pieprz czarny 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu Kapustkę drobno poszatkować. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kapusty. Natkę pietruszki drobno posiekać(...)również dodać do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać z majonezem i jogurtem. Do smaku doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pyszny i prosty dodatek do mięska i nie tylko
Monia miesza i gotujekolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość(...)plus Kuchni PROzdrowotnej! :) Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie Dla 2 osób Składniki 2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g 6 ziemniaków Masło Sól himalajska Kiszona kapusta Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę
Kuchnia PROzdrowotnawielkości. SKŁADNIKI: - 6 liści kapusty - ok. 25 dag suszonych grzybów - pół woreczka ryżu - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania SKŁADNIKI NA SOS: - wywar z ugotowanych grzybów - ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęstnienia(...)więc według uznania) - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40 min. ). Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy według przepisu na torebce. Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz wkładamy do liści kapusty
Zdrowie na języku :Poodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis na domową(...)przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie
Zdrowie na języku :PDzień dobry!Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż
Pora coś zjeśćZawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady. Czas przygotowania(...)Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średni por 2 cebule szalotki 1/2 cukinii 3 pomidory 4 liście laurowe 4 ziele angielskie 4 listki bazylii rozmaryn sól, pieprz ziołowy oliwa masło PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy
kulinarnyJapotem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy(...)dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb". Po tym czasie wyciągamy z garnka
BaRepasłechtają mego podniebienia. Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem. Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek, sól, pieprz -tymianek, mięta -liść laurowy(...)kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy
BaRepasMonini pomarańcza limonka -vinaigrette Monini classico - Pfeffer Gold Skworcu -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -seler naciowy u mnie mrożony 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę marchewka ćwiartka bialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach u mnie Lactima Gouda topiony w saszetce u mnie Lactima Słoneczne Pola Ziarenkowo kasza gryczana(...)grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś pod przykryciem. Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu do czasu wymieszaj. Ugotuj obydwie kasze. Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami. Do kurczaka dodaj obydwa sery
Z Kuchni Do Kuchniskładniki * 1 podwójny filet z kurczaka * 1 puszka kukurydzy * 1/2 kapusty pekińskiej * 3-4 małe cebulki * 3-4 ogórki konserwowe * 2 łyżeczki przyprawy gyros * majonez * ketchup pikantny lub łagodny * olej do smażenia Sposób wykonania Filety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną(...)naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem. Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem. Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem. Można chwilę schłodzić w lodówce. Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą
Mix smakurosołowa z kurczaka * 30 dag żeberek wieprzowych na zupę * 1 marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania Porcje rosołowe(...)twarda. Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać
Mix smakuSkładniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli 3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie(...)było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać, i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola
Moje pyszne gotowanie