kapustą - 19268 przepisów (strona:586/1285)

Sałatka z białej kapusty i pieczarek. 130

Sałatka z białej kapusty i pieczarek. Składniki : 4 kg kapusty białej 2,5 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg ogórka kiszonego 0,80 dkg pieczarek Marynata : 10 sztuk liścia laurowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu czarnego ( cały ) 250 ml octu 10% 200 ml oleju 1 1/2 łyżki gorczycy białej 8 łyżek cukru woda sól ( Około 1 płaska(...)łyżka na 1 litr wody ) Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki,cebulę także kroimy w cienkie plasterki,pieczarki płuczemy i trzemy na tarce w cieniutkie plastry. Mieszamy to wszystko razem,dodajemy przyprawy,cukier,sól,olej i zalewamy wodą. Gotujemy aż nasze warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy starte na tarce o dużych

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka czerwonej kapusty i kalafiora 182

Sałatka z czerwonej kapusty i kalafiora . Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 4 duże cebule Składniki na marynatę : Na 1 kg pokrojonej mieszanej krajanki warzyw dajemy : 1 łyżkę soli 1/3 szklanki octu ( 10 % ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka nasion kminku lub nasion kopru 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego 3 listki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki.  Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły.  Z papryki usunąć gniazda

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z ananasami. 108

Gołąbki z ananasami. Składniki : 1 duża kapusta pekińska ( około 1,40 kg )                                               1 porcja(...)łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć w zimnej wodzie. Rozłożyć na czystej ściereczce, osączyć. Cebulę drobno pokroić,czosnek

Przepisy i porady kulinarne
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 79

Składniki : 1 średnia młoda kapusta 1 cebula 2 młode marchewki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 baldachim świeżego lub suszonego kopru 1 płaska łyżka kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z czerwonej kapusty i papryki na zimę. 144

Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były

Przepisy i porady kulinarne
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kapusty. 89

Krzysztof Jaracz Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kapusty trzeba do gotującej się kapusty wrzucić kilka listków laurowych lub kilka skórek z chleba ( mogą być czerstwe ). Po ugotowaniu kapusty liście lub skórki należy usunąć

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 159

odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj(...)lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i  olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka gyros - warstwowa. 155

Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę.  Kapustę na małe paseczki(...)zaczynamy układać w dużej misce w następującej kolejności: Połowa mięsa Cebula Ketchup Ogórek Reszta mięsa Kukurydza Majonez Papryka Kapusta Koperek Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik   Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Obiad za 10zł - zapiekane pulpety z szynki wieprzowej z puree ziemniaczanym z kapustą włoską. 272

sól, pieprz, łyżeczka startego oregano i papryki słodkiej 0,50zł -łyżka masła; koszt 3,29zł za 170 gram; używamy 35 gram, co daje 0,68zł -1/4 małej główki kapusty włoskiej; koszt 0,84zł -garść bułki tartej; koszt 0,08zł -jajko 0,29zł -ser edamski starty 150 gram; koszt 2,63zł Łączny koszt oparty o ceny marketowe wyniesie 10,10zł(...)Posiekaną cebule szklimy na maśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy

BaRepas
Kapuśniak na żeberkach 105

SKŁADNIKI 1/2 kg żeberek wieprzowych 700 g kapusty kiszonej +sok 2 marchewki por 2 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego, owoców jałowca i pieprzu czarnego 3 ziemniaki 1 łyżka suszonej papryki jalapenos  cebula 200 g boczku surowego wędzonego łyżka mąki sól ,pieprz Żeberka opłukać, pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, posolić i zagotować. Dodać posiekaną(...)kapustę wraz z sokiem, por pokroić w piórka, startą na dużych oczkach marchew, liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, pieprz i ostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając

ClauditteMissCooking
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 229

rewelacyjnie, że właśnie robimy "powtórkę z rozrywki". Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów.  SKŁADNIKI: - szpinak świeży w liściach, 200 g, - kapusta pekińska, 1 spora, - oliwki czarne, pół słoika. (ale dodatkowe "pół zielonych" mile widziane), - ananas, puszka. (a świeży byłby strzałem w 10tkę!) - kukurydza, puszka, - ser - niesolony oscypek, (ser "Zakopiański" - w stylu(...)łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki w pierścienie. Mieszamy z kukurydzą, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub pokrojonym w plasterki

Wypisz Wymaluj
Koko z warzywami 309

Składniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)paski ( jak kto woli ).  Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem.Wlać wino i smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu.  Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa

Gaździnka warzy
Krokiety z kapustą i Kozakami 99

Składniki: kapusta kiszona kozaki szklanka  mleka szklanka wody jajko mąka pszenna wrocławska sól, pieprz Przygotowanie: Mleko z wodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić

Gaździnka warzy
Smażone placuszki z kapustą i marchewką 97

Składniki: 300 g marchewki 400 g ziemniaków 2 jajka mąka 2 cebule 400 g białej kapusty szklanka bulionu pęczek szczypiorku sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku 4 łyżki śmietany łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać.  Kapustę poszatkować ( grubość(...)według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem i .................... Smacznego

Gaździnka warzy