bulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy do doprawienia 1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 częścido podaniadymka - zielona częśćgrzyby munprzygotowaniebulionGrzyby mun namoczyć przez ok 15 minut, przepłukać a następnie gotować ok 10 minut Wszystkie składniki(...)wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5 min aż kapusta trochę zmięknie. Do każdej miski włożyć nieco kapusty, 4 - 5 pierożków, dodać grzyby, posypać dymką i zalać rosołem. Smacznego
Stare Garymiski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski(...)samym tłuszczu obsmażyć cebulę przez 3 - 4 minuty, dodać ziemniaki, marchew i cebulę, chwile obsmażać mieszając, dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić
Stare Garybazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki(...)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować
Stare Garydania z patelni"składniki250 - 300 g steku wołowego1 mała cebula1 mała papryka zielona1 dymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju sezamowego* pasta kukurydziana - połączyć 1 część(...)konsystencjiprzygotowanie Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny . Z kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować kapustę na parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem
Stare Garycebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól(...)żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki.Coleslaw:Kapustę poszatkować i posolić, odstawić na pół godziny.Marchewkę zetrzeć na tarce, przełożyć do kapusty.Dodać majonez, mleko, cukier, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać
Kraina Miodem Płynącasmakowe sosu i całej sałatki).Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę.W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego!Więcej inspiracji na sałatki znadziecie tutaj: Sałatki i surówkiPrzekąski na imprezę znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezęPrzepisy na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak Przepisy The post Sałatka Gyros
Kulinarne Przebojedanie w Niemczech i Austii oraz slaski klasyk.Dlatego nie moze jej zabraknac na swiatecznym stole.Towarzyszy nieodlacznie wszystkim waznym uroczystosciom i wydarzeniom rodzinnym na calym Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala(...)umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba.Gdy nie zabielamy sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobnej kaszy jeczniennej2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub olejubulion warzywny1 jajko1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie:Luzno zwinieta glowke kapusty-po wycieciu glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac wrzaca woda,przykryc i pare minut pogotowac.Zewnetrzne liscie zmiekna i dadza sie latwo zdjac.Zdjete liscie wystudzic i ostrym nozem skroic grube nerwy(...)zloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie zwijac golabkow zbyt scisle,poniewaz surowa kasza specznieje jeszcze w trakcie gotowania.Golabki zalac bulionem warzywnym (wtedy dolozyc listki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyspieszyc kiszenie zakwasu na zur mozna zaszczepic go kulturami zywych bakterii mlekowych.Robie to dodajac l lyzeczke zakwasu chlebowego.Mozna dodac takze 1-2 lyzki wody z kiszonych ogorkow lub kapusty,jesli oczywiscie nie byly wczesniej pasteryzowane i maja przyjemny orzezwiajacy,kwaskowaty smak.Nie polecam dodawania skorki chleba razowego.Raz,ze takiego chleba nie ma w sprzedazy,kazdy ma jakies(...)zakwasu.Skladniki na kiszenie zuru: 1 litrowy sloik 4 kopiaste lyzki pelnoziarnistej maki zyniej600-700 ml przegotowanej,przestudzonej,ale lekko cieplej wody1 lyzeczka zakwasu zytniego (soku z ogorkow lub kapusty-opcjonalnie)2 zabki czosnku,obrane i przekrojone3 listki laurowe8-10 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie :Do suchego,wczesniej wyparzonego sloika wsypac make,zalac woda i wymieszac.Dodac przyprawy i zakwas zytni.Dodatek zakwasu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała kapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszać surówkę
Ewa w kuchnidużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw(...)Dość grubo kroimy kapustę i pieczarki. W drobną kostkę kroimy marchew, cebulę i paprykę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso a następnie dodajemy marchew z cebulą. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustę a następnie paprykę i kalafior. Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień
Maminek kulinarnyIdealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty. Składniki: -0,5 l kwasu z kiszonej kapusty -2 l wody -ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18% -kilka ugotowanych na twardo jajek -2-3 kiełbasy białe parzone -2 ząbki czosnku -po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -kilka listków laurowych -2 czubate łyżki mąki pszennej -majeranek -chrzan -pieprz , sól, cukier(...)garnka z wodą wlewamy kwas z kiszonej kapusty. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe. Zagotowujemy. Z dwóch jajek wyjmujemy żółtka i ucieramy je łyżką. Do utartych żółtek dodajemy śmietanę i mieszamy. Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki
Maminek kulinarnywyśmienicie. Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :) Składniki: -25 dkg ugotowanej fasoli -5 średnich czerwonych buraczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę(...)Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę. Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy
Maminek kulinarnymoje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie(...)Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione
Smaki Edytygłówka kapusty (miałam taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg 1 kg mielonego 7 łyżek ryżu 6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule pieprz do smaku sól(...)litra wody 1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy 3 bulionetki (użyłam domowej do smaku jak go zrobić klik ) SPOSÓB WYKONANIA - główkę kapusty oczyszczamy z niepotrzebnych liści i szatkujemy na drobno, pokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy
Basia w kuchni