kotletów, mięsa w sosie, czy jajka sadzonego. Jest soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna, a przy tym tania i łatwa w wykonaniu. Polecam! Składniki: ok 300g kapusty kiszonej 1 marchew 1 jabłko pół pęczka pietruszki 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego pół łyżeczki pieprzu *** Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy na drobne kawałki i przekładamy
Blog z Apetytemsurówka obiadowa Pyszna i soczysta surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest prosta, niedroga, szybka w wykonaniu i niskokaloryczna. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek rzodkiewek pół pęczka natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu sól, pieprz(...)bazylia suszona *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Przekładamy do miski, delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki na sos. Najpierw mieszamy miód z sokiem
Blog z Apetytemnastępnie doły bułek oraz jedną górę kroimy w dużą kostkę i na patelni na maśle delikatnie zarumieniamy. Bułka powinna być chrupiąca. Od razu przygotowujemy sobie również pozostałe składniki. Kapustę i sałatę lodową kroimy w mniejsze kawałki. Możecie użyć tylko sałaty lodowej, albo kapusty pekińskiej. Ja mieszam te składniki, aby znacznie bardziej była wyczuwalna chrupkość warzyw. Pomidora kroimy na pół, przy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zasmażana kiszona kapusta to doskonały dodatek do pysznego, polskiego obiadu. Najlepiej smakuje ze schabowym , z żeberkami , z karkówką … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zasmażana kiszona kapusta</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKålpudding to popularna w kuchni szwedzkiej zapiekanka z białej kapusty z dodatkiem mięsa mielonego. Artykuł Kålpudding – zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego. pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpajdą świeżego chleba lub bagietką. Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka 150 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew pół główki kapusty pekińskiej 4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, majeranek, ostra papryka Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię(...)miękkości (około 40 minut). Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy
e-PrzepisyKulinarnekurczaka lub rozdrobnionego tofu. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 papryki 1 szalotka 4 liście kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia 1 łyżka octu ryżowego House of Asia Sok z 1/2 limonki(...)olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki. 4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min. 5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min. 6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili
CzarnawisienkaPaszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK) *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
Blog z ApetytemPaszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne! Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK) *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy
Blog z Apetytemtygodnia smakować tę zupkę. Zapraszam! Zupa gołąbkowa Składniki (8 porcji): mięso mielone z indyka, 500g, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, około 800g białej kapusty, 4 marchewki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki, 400g, 100g brązowego ryżu (masa netto) , około 1,8l wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw) , 2 liście laurowe(...)kroimy w kostkę, a cebulki i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy i przesmażamy warzywa do momentu aż cebulki się zeszklą. W tym czasie szatkujemy kapustę i również dodajemy ją do przesmażonych warzyw. Całość zalewamy gorącym wywarem i dodajemy także pomidory, koncentrat i suchy ryż. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy podsmażone
Natka PietruszkiSkładniki: golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki(...)swoją młodą mrożoną) , wlać wodę. Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu. Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę (jeśli mocno kwaśna to z 2 razy przepłukać zimną wodą przed dodaniem) , dodać paprykę ostrą i słodką, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę w płynie i kminek mielony, wymieszać z golonkami
W Mojej Kuchni Lubięzawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę wraz
Szefowa kuchnimleka 100 ml wody 1 jajko 200 g mąki +-30g sól pieprz 350 g kapusty kiszonej odciśniętej kminek opcjonalnie Z mąki, jajka, mleka i wody mieszamy ciasto naleśnikowe, nieco gęściejsze ale ciągle płynne. Kapustę na desce kroimy drobniej i mieszamy z ciastem, dodajemy kminek do smaku. Smażymy na tłuszczu placuszki z obu stron na rumiany kolor
Gotowanie jest łatwedodatkiem miodu, oliwy i soku z cytryny – prawdziwa bomba witaminowa. Smaczny i zdrowy dodatek do każdego obiadu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej świeże kiełki rzodkiewki lub brokuła albo inne ulubione 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól(...)pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Rzodkiewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Wszystko przekładamy do miski i dodajemy świeże kiełki *** *** W osobnej miseczce mieszamy oliwę, miód i sok z cytryny *** *** Całość przelewamy do miski z warzywami i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytem