kapustą - 19268 przepisów (strona:593/1285)

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 203

Kapusta, jest tanim warzywem a łącząc ją z odrobiną pracy można wyczarować z niej wyjątkowo prosty i pyszny obiad. Aby nieco wzbogacić smak kapusty zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku. Składniki : 1 główkę białej kapusty 1 cebula ok 10 dag boczku  pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól(...)pieprz Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję  pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista. Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek

Mechanik w kuchni
Płyną łodzie, płyną czyli Fårikål Dagen i Norge 164

Sezon na kapustę rozpoczęty! Oznacza to, że Norwegia przygotowuje się do Fårikål Dagen. Jest to narodowe święto obchodzone w ostatni czwartek września, w trakcie którego Norwegowie sporządzają tradycyjną potrawę zwaną f årikål. Sklepy pękają w szwach nie tylko od kapusty, ale także od baraniny (jagnięciny), bowiem f årikål to nic innego jak barani gulasz na kapuście ( f åre - baranina, kål(...)kapusta). Potrawa sama w sobie nie jest specjalnie trudna do wykonania. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa, ani kapusty (no poza umyciem oczywiście ;)). A mięso im tłuściejsze, tym lepsze. Najprostszy z możliwych przepis na f årikål to: 1,5 kg kapusty pokroić w ósemki ( i båter - łódki) 1,5 kg baraniego mięsa pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości

bastalena
Feast of cabbage by bastalena 136

Niestety nie mam w swoim posiadaniu baraniny, ale Święto Kapusty  zamierzam świętować. I to nie byle jak, bo kapuśniakiem z własnoręcznie ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz(...)grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć). W międzyczasie przygotowałam pozostałe składniki (kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew

bastalena
Na zimno lepsze 21515

znowu na okrągło. To, że później zwinęły się w krokiet, to inna historia. Poza tym musiałam jakoś wykorzystać mięso z rosołu. Tak sobie wykombinowałam, że w połączeniu z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami powinno być w sam raz. I było! Krokiety z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami naleśniki (każdy umie, więc nie piszę jak je przygotować ;)) kapusta kiszona (2 porządnie(...)garści) suszone pomidory (2 łyżki pomidorów w oliwie) mięso z kurczaka (udko po rosole) sól, pieprz, ziele angielskie jajko bułka tarta Kapustę kiszoną bardzo drobno pokroiłam (nie miałam możliwości żeby ją zmielić, ale może i lepiej bo przynajmniej farsz nie był taki paćkowaty) i zagotowałam z zielem angielskim. Na patelni podsmażyłam suszone pomidory i kurczaka (również drobno pokrojone). Kiedy kapusta

bastalena
1484. Surówka z kapusty z syropem klonowym 227

Surówkę z kapusty robiłam już nie raz...ale taką po raz pierwszy...a różni się ona jednym dodatkowym składnikiem..a mianowicie dodałam syrop klonowy , który można kupić w Anielskich Przysmakach.. Surówka prosta, szybka do zrobienia..a dodatek syropu klonowego nadał specyficznego smaku..jak widać syrop klonowy można dodać nie tylko do pancakes itp ,a le również do surówki(...)pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebulka 1/2 szkl. majonezu 2-3 łyżki maślanki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka octu winnego Jamar sól  pieprz indyjski Kapustę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulkę pokroić w kostkę. Majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet  wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą

Moje domowe kucharzenie
Łazanki 131

Test bazylii i przyprawy do dań z kapusty firmy Prymat. Składniki: 1 opakowanie makaronu łazanki (250 g) 1 główka kapusty (ok. 1 kg) 250 g boczku parzonego 1 szt. cebuli 1 łyżeczka bazylii firmy Prymat 2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty Prymat Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kapustę należy pokroić w średniej wielkości kostkę i ugotować na miękko(...)drobną kostkę razem z boczkiem - doprawiamy do smaku. W między czasie wstawiamy wodę na makaron, gdy się zagotuje, dodajemy soli i gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kapustę po odsączeniu dodajemy do cebulki i boczku, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko jeszcze przez 10 minut. Następnie dodajemy do całości odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Przyprawy firmy Prymat, które użyłam

Emcia Pichci
Łazanki z kapustą i boczkiem 135

Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: 800g świeżej kapusty 250g wędzonego boczku 1 mała kiełbasa np.zwyczajna 1 duża cebula 1 opakowanie makaronu łazankowego (najlepiej Lubella) pieprz ziołowy, sól,pieprz czarny, szczypta kminku łyżka oleju do smażenia(opcjonalnie) natka pietruszki Wykonanie:       Kapustę drobno pokroić, poddusić na maśle, a następnie zagotować. Gotować do miękkości (ok.30 minut). Boczek(...)pokroić w drobną kostkę i smażyć wraz z drobno pokrojoną cebulą. Do smażenia można dodać trochę oleju. Gdy boczek kiełbasa osiągną złocisty kolor, dodać do całości odciśniętą z wody kapustę, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę(ok.5 minut). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ugotowany wymieszać z uduszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego

Gorący kąsek
Schab duszony w kapuście 177

Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości,  500g kiszonej kapusty,  2 cebule,  1/2 czerwonej papryki,  1 i 1/2 szklanki bulionu,    łyżka(...)stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju pozostałym od smażenia kotletów. Dodać opłukaną, odciśniętą z nadmiaru wody i posiekaną kiszoną kapustę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, miód, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i ziarna pieprzu. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez około 30 minut na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Kapusta pekińska- kuchnia chińska 254

Zapraszam Was Kochani do odkrywania nowych, nietuzinkowych smaków. Dzisiaj polecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne idą w kierunku dalekiego Wschodu, więc będę w najbliższym czasie zamieszczać wiele propozycji kuchni z tamtych zakątków świata. Kapustę przyrządzałam już na kilka sposobów, według kilku przepisów, będę je sukcesywnie zamieszczać ;-) Serdecznie polecam! składniki kapusta(...)SECRETS OF ASIA A LA KANTON (mieszanka przypraw do kuchni chińskiej), przyprawa jest rewelacyjna i nadaje niezastąpiony smak potrawie Wszystko oczywiście dusimy w woku, około 15 minut, tak aby kapusta zmiękła, a smaki się połączyły. Smacznego! Potrawa godna polecenia, bardzo smaczna

SMYKWKUCHNI
Schab w sosie sezamowym, fenkuł z cukinią i kapustą na słodko. Kuchnia azjatycka. 132

cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku.  Kapusta pekińska na słodko: 450 g kapusty pekińskiej - 1 łyżka oleju - 1 łyżka świeżego imbiru startego 2 żabki czosnku - świeże chili - 1 łyżka słodkiego octu ryżowego - 4 łyżki sosu sojowego jasnego(...)łyżka płynnego miodu - 100ml soku pomarańczowego - 2 łyżeczki oleju sezamowego - papryka czerwona pokroić kapustę w wąskie paski, rozgrzać olej dodać imbir, czosnek, oraz chili, dodać kapustę, paprykę, podlać sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i miodem. Gotować 5 minut. Dodać olej sezamowy i podawać.   przepis na sajgonki: http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/sajgonki-z-kapusta-grzybami-mun-i.html  Smacznego! Pozdrawiam ciepło

SMYKWKUCHNI
Słodko- ostra kapusta pekińska z grzybami Mun! 207

Kolejny przepis przygotowywany w woku, przepyszna kapusta pekińska słodko- ostra z grzybami mun. Rewelacyjne połączenie, kwintesencja smaku! Szczerze polecam! Składniki: - 1/2  kapusty pekińskiej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - opakowanie grzybów mun (ugotować) - chili czerwone - chili zielone - 2 łyżeczki miodu - świeży imbir około 1,5 cm  - 1 łyżka- olej sezamowy - 2 łyżki- jasny sos sojowy - 2 łyżki(...)sojowy o smaku grzybowym - olej - łyżka mąki kukurydzianej A może tak uczta chińska??? ;-) Grzyby mun ugotować w osolonej wodzie. W woku rozgrzać olej, podusić cebulkę, czosnek, imbir, dodać kapustę, przykryć i dusić około 7 minut. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy grzyby i pozostałe składniki. Smażymy do miękkości kapusty. Zagęszczamy mąką kukurydzianą! Rewelacja! Polecam

SMYKWKUCHNI
Chińska surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 6126

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - prawie jak z chińskiej restauracji. Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki: 1 mała kapusta pekińska 4 średnie marchewki pieprz, sól do smaku sos sojowy do smaku odrobina cukru do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską poszatkować.  Marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej takiej z ostrzami do warzyw chińskich - by powstały

Facet i noże
Sałatka z białej kapusty 2195

Przyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych. Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie : Kapustę(...)koperek szatkuję bardzo drobno,  mieszam razem w większej misie. Pozostałe składniki czyli sól, cukier, olej, ocet i wodę mineralną dokładnie mieszam robiąc zalewę po czym wlewam ją do kapusty i całość jeszcze raz mieszam. Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej - wszystkie smaki idealnie się przegryzą i smakuje wyśmienicie. Przed podaniem sałatkę odcedzam, delikatnie nawet wyciskając. Ps.: Woda mineralna gazowana

Mechanik grilluje
Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem 165

tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :) Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków: 2 średnie główki kapusty 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania) 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka  0,5 kg cebuli 250 g przecieru pomidorowego(...)smalcu pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły. Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało. Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić

Ze smakiem i z pasją
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 217

kotletów 125 g mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka masła Do kapustki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki przyprawy: sól, pieprz, cukier Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb. Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę(...)masła i dodajemy kapustę. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy ok. 3/4 szkl. wody, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 min. (jeśli mamy starszą kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo

Ratunku obiad