kapustą - 19268 przepisów (strona:589/1285)

Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami 342

Dzień dobry!Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż

Pora coś zjeść
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 202

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady. Czas przygotowania(...)Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 2 udka z kurczaka 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 średni por 2 cebule szalotki 1/2 cukinii 3 pomidory 4 liście laurowe 4 ziele angielskie 4 listki bazylii rozmaryn sól, pieprz ziołowy oliwa masło PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy

kulinarnyJa
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 139

potem wykorzystuje do przygotowania bulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy(...)dużym ogniu do wrzenia., ściągamy z ognia, zbieramy ścięte białko. Dodajemy pokrojone niedbale warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler, por, obraną cukinię, kawałek kapusty włoskiej. Dorzucamy ziele angielskie, kilka liści laurowych i ząbki czosnku. Cebulę opalamy na ogniu i całą wrzucamy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, do momentu, aż marchewka będzie "na ząb". Po tym czasie wyciągamy z garnka

BaRepas
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 178

łechtają mego podniebienia. Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem. Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek, sól, pieprz -tymianek, mięta -liść laurowy(...)kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut. Surówka -kapusta włoska -ogórek zielony -ocet wina musującego -koperek Kapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy

BaRepas
Pierś z kurczaka z kapustą i grzybami na dwóch kaszach 148

Monini pomarańcza limonka -vinaigrette Monini classico - Pfeffer Gold Skworcu -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -seler naciowy u mnie mrożony 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę marchewka ćwiartka bialej kapusty grzyby ugotowane do miękkości w bardzo małej ilości wody Emmentaler w plasterkach  u mnie Lactima Gouda topiony w saszetce  u mnie Lactima Słoneczne Pola Ziarenkowo kasza gryczana(...)grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju.  Obsmaż do miękkości.  Dodaj marchewki i duś pod przykryciem.  Możesz podlać pół szklanki wody. Dodaj posztakowana kapustę oraz grzyby. Przykryj, duś. Od czasu do czasu wymieszaj. Ugotuj obydwie kasze.  Przełóż do naczynia i wymieszaj z oliwą z oliwek Monini oraz ziarnami. Do kurczaka dodaj obydwa sery

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka gyros 373

składniki * 1 podwójny filet z kurczaka * 1 puszka kukurydzy * 1/2 kapusty pekińskiej * 3-4 małe cebulki * 3-4 ogórki konserwowe * 2 łyżeczki przyprawy gyros * majonez * ketchup pikantny lub łagodny * olej do smażenia Sposób wykonania Filety pokroić w kostkę, cebulę w półplasterki, ogórki w kostkę, a kapustę d cienkie paseczki. Mięso podsmażyć na oliwie, następnie wlać 1/3 szklanki wody z rozpuszczoną(...)naczynia, a następnie wyłożyć równo cebulkę, poczekać chwilę, aż przestygnie i polać ketchupem. Na ketchupie rozłożyć pokrojone ogórki, a na nie kukurydzę i polać majonezem. Na górę wyłożyć pokrojoną kapustę pekińską i delikatnie polać ketchupem. Można chwilę schłodzić w lodówce. Sałatka może też spokojnie stać w lodówce do następnego dnia (nie podchodzi wodą

Mix smaku
Orientalny rosołek 148

rosołowa z kurczaka * 30 dag żeberek wieprzowych na zupę * 1 marchewka * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 1 cebula * kawałek imbiru * 1 papryczka chili * szczypiorek świeży lub suszony * liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej * grzybki shitake * 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej * 1 filet z kurczaka * sos sojowy * sól, pieprz * dowolny makaron pszenny soba, somen... Sposób wykonania Porcje rosołowe(...)twarda. Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać

Mix smaku
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 153

Składniki: Ciasto: 2 szklanki maki 550  łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli  3/4 szklanki wody 10 g drożdży łyżeczka cukru Farsz: 500 g pieczarek 300 g kapusty kwaszonej cebulka łyżka masła 2 liski laurowe 3 ziela angielskie Dodatkowo: jajko Wykonanie: 1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie(...)było dość miękkie (ale nie za rzadkie), dodać oliwę i zagnieść dokładnie. Następnie odstawić do podrośnięcia na ok. 60 minut. Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać,  i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola

Moje pyszne gotowanie
Gołąbki 164

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)    Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka czerwona słodka Piątnica  Vegeta Wykonanie; Kapustę sparzyć aby liście zmiękły. Ryż ugotować na sypko. Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie . Dodać(...)ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać. Na liść nakładać farsz i zwijać. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Podawać z sosem pomidorowym . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 244

związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały(...)królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier, sól do smakunatka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy ponownie drugą

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka, farsz do uszek 196

chcecie otrzymać, a co do wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone(...)grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka. Zasada lepienia uszek jest bardzo prosta. Jeśli nie mamy

upichcic
Surówka 147

Szybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey.kapusta pekińskapapryka żółtapapryka czerwonasos czosnkowo-ziołowy Develeysól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 160

Szynkę dajemy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 14 minut na każdy kilogram mięsa. Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Tę szynkę można również gotować w liściach kapusty pekińskiej. Liście kapusty muszą ją dokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą

naRuszcie
Pierożki z grzybami i kapustą 363

suszonych borowików lub 250 g pieczarek 7 g drożdży instant 1 łyżka cukru 170 ml mleka 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko szczypta soli 500 g kiszonej kapusty 3 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka bułka tarta (2 -3 łyżki) ziarnka kminku (opcjonalnie)     Wykonanie: Mąkę przesiać.  Namoczone na noc grzyby ugotować(...)mleka.  Odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką, dodać śmietaną, resztę mleka (stopniowo podczas mieszania), żółtko, sól i zagnieć ciasto.  Przykryć i odstawić na 30 minut.  Kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości aż woda się wygotuje (ja gotowałam moją w szybkowarze, a potem odsączyłam wodę i wydusiłam ją dokładnie z kapusty).  Dodać grzyby

Sto kolorów kuchni
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 196

Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne  (ok 30 kulek(...)gotowe kuleczki przełożyć na talerz a na  wkładce ułożyć kolejną porcję mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do bulionu dodać cebulę dymkę i kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smakuRozłożyć po 5 pulpetów na każdy talerz i zalać gorącą zupą

Stare Gary