Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :) Składniki : 1 kg ryżu 1 kg mięsa 1 duża kapusta włoska Pieprz ziołowy Piątnica Bazylia Piątnica Papryka czerwona słodka Piątnica Vegeta Wykonanie; Kapustę sparzyć aby liście zmiękły. Ryż ugotować na sypko. Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie . Dodać(...)ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać. Na liść nakładać farsz i zwijać. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liśćmi lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Podawać z sosem pomidorowym . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizwiązku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały(...)królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier, sól do smakunatka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy ponownie drugą
Bon Appetit Małgorzatychcecie otrzymać, a co do wody, to też będzie wiadomo, chodzi o to, by ciasto było bardzo elastyczne i dobrze się rozwałkowało na cieniutki placek. Składniki na farsz:kapusta kiszona (może być z marchewką)suszone grzybycebulaSposób przyrządzenia:W garnku gotujemy kapustę do miękkości, którą wcześniej bardzo drobno pokroiłam. W osobnym garnku gotujemy, także do miękkości, namoczone dzień wcześniej suszone(...)grzyby (gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły). Wywar z ugotowanych grzybów możemy wykorzystać do zupy grzybowej. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Łączymy kapustę z cebulą oraz zblendowanymi grzybami (lub bardzo drobno pokrojonymi). Sprawdzamy czy farsz jest dobrze doprawiony i możemy zacząć lepić uszka. Zasada lepienia uszek jest bardzo prosta. Jeśli nie mamy
upichcicSzybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey.kapusta pekińskapapryka żółtapapryka czerwonasos czosnkowo-ziołowy Develeysól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym
Moje domowe kucharzenieSzynkę dajemy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem 14 minut na każdy kilogram mięsa. Na ostatnie 20 minut pieczenia zdejmujemy przykrycie brytfanny. Tę szynkę można również gotować w liściach kapusty pekińskiej. Liście kapusty muszą ją dokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą
naRuszciesuszonych borowików lub 250 g pieczarek 7 g drożdży instant 1 łyżka cukru 170 ml mleka 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko szczypta soli 500 g kiszonej kapusty 3 cebule 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka bułka tarta (2 -3 łyżki) ziarnka kminku (opcjonalnie) Wykonanie: Mąkę przesiać. Namoczone na noc grzyby ugotować(...)mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką, dodać śmietaną, resztę mleka (stopniowo podczas mieszania), żółtko, sól i zagnieć ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut. Kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości aż woda się wygotuje (ja gotowałam moją w szybkowarze, a potem odsączyłam wodę i wydusiłam ją dokładnie z kapusty). Dodać grzyby
Sto kolorów kuchniZupa i pulpety bardzo smaczne i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne (ok 30 kulek(...)gotowe kuleczki przełożyć na talerz a na wkładce ułożyć kolejną porcję mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do bulionu dodać cebulę dymkę i kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smakuRozłożyć po 5 pulpetów na każdy talerz i zalać gorącą zupą
Stare Garybulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy do doprawienia 1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 częścido podaniadymka - zielona częśćgrzyby munprzygotowaniebulionGrzyby mun namoczyć przez ok 15 minut, przepłukać a następnie gotować ok 10 minut Wszystkie składniki(...)wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5 min aż kapusta trochę zmięknie. Do każdej miski włożyć nieco kapusty, 4 - 5 pierożków, dodać grzyby, posypać dymką i zalać rosołem. Smacznego
Stare Garymiski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski(...)samym tłuszczu obsmażyć cebulę przez 3 - 4 minuty, dodać ziemniaki, marchew i cebulę, chwile obsmażać mieszając, dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę, ustawić
Stare Garybazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki(...)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe i zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować
Stare Garydania z patelni"składniki250 - 300 g steku wołowego1 mała cebula1 mała papryka zielona1 dymka pokrojonakilka plasterków imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone chili2 łyżki pasty z czarnej fasoli3 kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu sojowego jasnego2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki oleju sezamowego* pasta kukurydziana - połączyć 1 część(...)konsystencjiprzygotowanie Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny . Z kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować kapustę na parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem
Stare Garycebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól(...)żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki.Coleslaw:Kapustę poszatkować i posolić, odstawić na pół godziny.Marchewkę zetrzeć na tarce, przełożyć do kapusty.Dodać majonez, mleko, cukier, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać
Kraina Miodem Płynącasmakowe sosu i całej sałatki).Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę.W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego!Więcej inspiracji na sałatki znadziecie tutaj: Sałatki i surówkiPrzekąski na imprezę znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezęPrzepisy na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak Przepisy The post Sałatka Gyros
Kulinarne Przebojedanie w Niemczech i Austii oraz slaski klasyk.Dlatego nie moze jej zabraknac na swiatecznym stole.Towarzyszy nieodlacznie wszystkim waznym uroczystosciom i wydarzeniom rodzinnym na calym Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala(...)umytych suszonych grzybow.Dusic od 1-1,5 godziny.Przed podaniem uwolnic rolady z nitek.Podawac z kluskami slaskimi (przepis tutaj:kluski-slaskie) i sosem z pieczenia podprawionym smietana.Do tego oczywiscie modra kapusta (przepis tutaj: duszona-czerwona kapusta.Choc z buraczkami pod kazda postacia sa rownie smaczne.Sos mozna przetrzec przez sito,by byl zupelnie gladki i dosolic gdy jest taka potrzeba.Gdy nie zabielamy sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobnej kaszy jeczniennej2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub olejubulion warzywny1 jajko1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie:Luzno zwinieta glowke kapusty-po wycieciu glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac wrzaca woda,przykryc i pare minut pogotowac.Zewnetrzne liscie zmiekna i dadza sie latwo zdjac.Zdjete liscie wystudzic i ostrym nozem skroic grube nerwy(...)zloty kolor.Kasze wylozyc na sitko i przeplukac pod biezaca zimna woda.Starte ziemniaki polaczyc z podsmazona cebula,jajkiem oplukana kasza.Dodac sol,pieprz i majeranek.Dokladnie wyrobic.Tak przygotowany farsz ukladac na lisciach kapusty,zwinac w golabki i ukladac w garnku.Dno garnka wylozyc pozostalymi liscmi kapusty.Nie zwijac golabkow zbyt scisle,poniewaz surowa kasza specznieje jeszcze w trakcie gotowania.Golabki zalac bulionem warzywnym (wtedy dolozyc listki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!