kapustą - 19268 przepisów (strona:587/1285)

Sałatka z czerwonej kapusty 1757

Składniki : połowa główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz, olej, cukier sok z cytryny Przygotowanie : Kapustę umyć i poszatkować dość drobno, sparzyć chwilę posolonym wrzątku lub przelać wrzątkiem na sicie- dobrze osączyć, a nawet odcisnąć Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, starte jabłko, polać sokiem z cytryny i olejem Posypać do smaku cukrem i ewentualnie solą(...)Kapusta jest bardzo delikatna w smaku. Jeśli lubimy chrupką, to ta nie jest                                                  raczej dla nas.              Podałam ją do ryżu ugotowanym na sypko z kurkumą oraz pieczarkami

Proste Potrawy
SAŁATKA PIECZARKOWA 1191

akurat okazała się oszczędna. Nasze podejście do pieczarek w takim wydaniu uważamy za zakończone zwycięstwem.  Przewidujemy powroty do tej propozycji.  SKŁADNIKI: - pieczarki, 0,5 kg, - kapusta pekińska, połowa główki, - kukurydza, puszka, - ser żółty, 400 gram, - Cebulka z dudami (Dymka), 6 sztuk (łącznie z dudami) - majonez domowy, łyżka-dwie, - pieprz czarny, - przyprawa domowa typu vegeta, WYKONANIE: Blanszujemy pieczarki(...)stwardniały). Gotujemy je w całości około 5 minut. Następnie kroimy - w zasadzie można zarówno w ćwiartki jak i w plasterki. My wolimy plastry. Ser ścierami na najdrobniejszych oczkach, kapustę pekińską i cebulkę kroimy w pióra. dorzucamy kukurydzę i drobno pokrojone dudy. Mieszamy z odrobinę majonezu i doprawiamy do smaku. Sałatkę robi się w moment.  Równie szybko się ją zjada

Wypisz Wymaluj
Surówka z kapusty pekińskiej 231

Surówkę można zrobić praktycznie z kilku składników. Kapusta pekińska jest dostępna cały rok. To bardzo zdrowy i apetyczny dodatek do obiadów.  Zapraszam do zrobienia. Składniki: 5 listków kapusty pekińskiej 1/2 jabłka mała marchewka kawałek pora 1/3 papryki czerwonej natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier oliwa z oliwek Kapustę kroimy w paski, jabłko i paprykę w kostkę, pora

tojestpyszne.blogspot.com
Rolowany ser 215

miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki   250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra(...)niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują. Gdy ser jest już płynny ostrożnie wyciągamy go z kąpieli wodnej. Rozcinamy rękaw i wykładamy ser na stolnice

Pyry na Gaz
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 150

suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki(...)cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka

Pyry na Gaz
Ciasto na pierogi 139

Osobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka(...)dodatkiem masła (moje ulubione) Składniki: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka

Pyry na Gaz
Czosnkowa sałatka z wędzonym serem i kurczakiem oraz ricottą 253

Kolejny ciekawy smak przed Wami!. Wędzona pierś z kurczaka, ser rolada ustrzycka, chrupiąca kapusta pekińska, czerwona cebula oraz groszek to pierwszy skład :). Drugi to jogurt grecki zmieszany z ricottą oraz świeży czosnek wraz niedźwiedzim. Razem utworzą świetną kompozycję smakową która z łatwością zastąpi kolację!. Zapraszam do wypróbowania i polubienia kuchni PROzdrowotnej! Dla 1 osoby Czas przygotowania 10 minut Składniki: Garść(...)drobno skrojonej kapusty pekińskiej Pół malutkiej cebuli czerwonej 4 plasterki sera wędzonego (np. rolada ustrzycka) 4 plasterki wędzonej piersi z kurczaka mała garstka groszku zielonego konserwowego BEZ GMO lub EKO 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka sera ricotta 1 ząbek czosnku Suszony czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Mięta Przygotowanie: 1/ Mieszamy w małym pojemniku jogurt z ricottą, drobno poszatkowanym obranym czosnkiem

Kuchnia PROzdrowotna
SCHABOWY Z ZASMAŻANĄ KAPUSTĄ 118

czasu do czasu można zaszaleć. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 8 pieczarek 1 ser Camembert President 1 jajko bułka tarta  sól, pieprz olej do smażenia 1 średnia biała kapusta 200 g wędzonego boczku 1 mała cebula sól pieprz  słodka papryka mielona kminek mielony mąka 1 łyżka margaryny A jak to zrobić:  Kotlety rozbić i posolić. Jajko skłócić(...)obrać ze skórki, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć na przemian plasterki podsmażonych pieczarek i ser. Całość lekko podgrzać, aż ser lekko zmięknie. Kapustę poszatkować i zagotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać margarynę i około 2 łyżki mąki, całość lekko

Kuchnia w opałach
KROKIETY Z MIĘSEM INDYCZYM - FARSZ 103

pomysłów jest zmielenie i zrobienie farszu na przykład do krokietów. Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI:   40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać(...)patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić. Gdy cebula zmięknie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojone mięso. Całość podsmażyć. Kapustę odcedzić i "odsączyć" z nadmiaru wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać. Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty

Kuchnia w opałach
SAŁATKA GYROS 138

przygotowaniu, efektowna przy serwowaniu. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 cebula czerwona 1 średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać je przyprawą(...)gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia. Kapustę pokroić, posypać delikatnie przyprawą gyros. Przestudzone mięso przełożyć do miski (najlepiej szklanej) i następnie kolejno układać warstwami: pokrojoną w kostkę cebulę,  warstwę keczupu, pokrojone w kostkę ogórki, warstwę majonezu wymieszaną z jogurtem, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i  kapustę. Sałatkę nabiera

Kuchnia w opałach
Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty 232

ziemniaczanymi  (kiedyś napiszę jak się je robi) jednak tym razem zupę podałam z makaronem (małe kolanka) Składniki: 2 l rosołu z kury 0,5 l soku z kiszonej kapusty 2 duże marchewki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% majeranek makaron Wykonanie: Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek(...)majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.  Zupę podajemy z makaronem

IMPRESJA SMAKU
Krokiety 153

jajka  350 ml mleka 18 dkg mąki  1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła [ roztopić i wystudzić] Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni(...)odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 339

Pyszna suróweczka z białej kapustki z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Pyszny dodatek do obiadku ale ja tam również lubię suróweczki tak same zajadać. składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 puszka kukurydzy 1 pęczek natki pietruszki pieprz czarny 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu Kapustkę drobno poszatkować. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kapusty. Natkę pietruszki drobno posiekać(...)również dodać do kapusty. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie wymieszać z majonezem i jogurtem. Do smaku doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pyszny i prosty dodatek do mięska i nie tylko

Monia miesza i gotuje
Maślany dorsz z estragonem i kolendrą 233

kolejną propozycję na idealnie delikatną rybę o świetnym maślano-estragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość(...)plus Kuchni PROzdrowotnej! :) Czas przygotowania: 40 minut + czas na marynowanie Dla 2 osób Składniki 2 świeże kawałki fileta z dorsza 150-200g 6 ziemniaków Masło Sól himalajska Kiszona kapusta Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę

Kuchnia PROzdrowotna