kapustą - 19268 przepisów (strona:587/1285)

Chłopskie jadło 160

przepis z ostatniego numeru magazynu Moje Gotowanie (11/2019). Pozwoliłam sobie jednak sporo zmienić oryginał. Składniki: 2 kawałki kiełbasy 30 dag pieczarek 1 cebula 3 ziemniaki 1/4 małej główki białej kapusty  1 czerwona papryka 1 litr bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz, cząber, majeranek, chili, słodka i wędzona papryka Cebulę obrać i posiekać(...)pokroić w plasterki. Cebulę wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Chwilę przesmażyć i dodać drobno posiekaną kapustę. Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, na dużym ogniu, podsmażyć na patelni pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać je do garnka i dołożyć koncentrat

My simple kitchen
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 228

Składniki: 1 tuszka z królika (samego mięsa po ugotowaniu 1 kg) 800 g kapusty kiszonej 400 g odgotowanych grzybów leśnych 3 średnie cebule sól, pieprz słodka papryka ciasto: 1 kg … Czytaj dalej Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

czarrna od kuchni
Sałatka gyros 136

Toli urodzin. Jedli. Ja też jadłam. Przepis mam od teściowej. Trochę zmieniłam sposób jej wykonania, ale nie sądzę żeby to miało wpływ na jej smak.  Składniki: 1 mała kapusta pekińska 3 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 marchewki średni słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate(...)miski, polewamy połową sosu. Następną warstwą są odsączone ogórki, obrane i starte na największych oczkach marchewki, odsączona kukurydza i druga część sosu. Na wszystko wykładamy poszatkowaną kapustę. Sałatkę wkładamy do lodówki. Spokojnie można zrobić ją dzień wcześniej

Kardamonovy
Sałatka z pekińską i pomidorami 181

Sałatka z pekińską i pomidorami  1 kapusta pekińska 3 pomidory pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 ogórki kiszone majonez sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Zahartować w zimnej wodzie. Kukurydze konserwową odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone, jajka i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować drobno. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez i sól i pieprz. Całość

Gotuję Testuję
Jesienna zupa kapuściana 175

już i tak całkiem nieźle Polecam jesienną zupę kapuścianą , tania , zdrowa i prosta , czego chcieć więcej Może jeszcze tylko , ładnej słonecznej jesieni… składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki(...)papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać

Ogrodnik w podróży
Surówka z pekinki ze szczypiorkiem i olejem z ostropestu 215

olej z ostropestu? Warto odwiedzić stronę https://www.olejemilo.pl/ gdzie znajdziecie najróżniejsze oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła, herbaty, bakalie, mąki, kawy i wiele więcej. Składniki: 0,5 główki kapusty pekińskiej 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 1 słodkie soczyste jabłko 3 łyżeczki oleju z ostropestu – użyłam od Milo kilka kropli soku z cytryny pieprz i sól do smaku(...)łyżeczka cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę siekamy, przekładamy do miski i dodajemy posiekany szczypiorek oraz starte na grubych oczkach jabłko. Do składników dodajemy olej z ostropestu, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (najpierw nieduża ilość). Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy soku z cytryny lub doprawiamy. Jeśli nasze jabłko jest za mało słodkie można dodać

Słodkie okruszki
Kotleciki z pekinką i ryżem w sosie warzywnym 203

wiele więcej. Zachęcam do przeglądania tej zakładki. Mam nadzieję, że mój blog kulinarny będzie dla Was inspiracją i każdy znajdzie tu coś dla siebie Składniki: Na kotleciki: pół kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 480-500 g mięsa mielonego 100 g ryżu pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki soli (u mnie ryżowa) 2 małe jajka bułka tarta olej do podsmażenia(...)liście laurowe  pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy mielone, startą na tarce lub drobniutko posiekaną kapustę pekińską (u mnie pół porcji startej na dużych oczkach, reszta drobno posiekana), wbijamy 2 małe jajka, dodajemy przyprawy i powoli dosypujemy bułki tartej (na początek z 2-3 łyżki). Wyrabiamy składniki

Słodkie okruszki
Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) 105

drugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p Składniki na słoik 500ml Biała kapusta 350g Czerwona papryka pół dużej papryki Marchew 1 duża marchew Ceb The post Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bigos staropolski – tradycyjny 121

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko najbardziej uwielbiałam maczać chleb w ‘soczku’ z bigosu The post Bigos staropolski – tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) 102

Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – z barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! U nas takie krokiety to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wtedy oczywiście zajadamy je w towarzystwie barszczy czerwonego. Osoby zabie The post Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 222

Zrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy

Kardamonovy
Sałatka na lato - fit 160

obciążającego majonezu i dodatkiem soczystej i słodkiej nektarynki. Niby zwykłe składniki, a smakuje wyjątkowo. Z chrupiącą bagietką to świetna kolacja, z dodatkiem kurczaka lekki i pożywny lunch. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej/sałaty lodowej 1 pomidor malinowy 1 ogórek 1 nektarynka/brzoskwinia sos winegret - przepis  tutaj zielenina do posypania Przygotowanie: Warzywa i nektarynkę dokładnie umyć. Kapustę poszatkować, pomidora, ogórka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny 130

Gołąbki zawijane w kapuście i duszone w sosie własnym – to jeden z przepisów mojej Mamy i chociaż smakują one rewelacyjnie to niestety rzadko goszczą na naszym stole, ponieważ są dość pracochłonne. Jeśli jednak już na nie się skusimy, to z regu The post Gołąbki w sosie własnym – przepis tradycyjny appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa z młodej kapusty 143

Instagram) ten pewnie się domyślił, że się przeprowadziliśmy. Do Lublina. Przedsięwzięcie to było lekko skomplikowane i dość długotrwałe, ale w końcu się... Artykuł Zupa z młodej kapusty pochodzi z serwisu gotować

gotować!