Składniki: 2 małe główki młodej kapusty 4 młode marchewki 3 kiełbasy śląskie 2 łyżki masła 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę,cukier, sól, pieprz i dusić. Dolać 1/2 szklanki wody, pokrojoną w kostkę kiełbasę, posiekany szczypiorek i koperek. Dusić
O kuchni z uczuciemodpowiednia mieszanka przypraw, z których u mnie nie może zabraknąć sosu sojowego i bardzo aromatycznej kozieradki, którą czuć już przy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić(...)obsmażyć. Dolać ok. 2 łyżek wody i jeszcze chwilę poddusić, odparowując przy tym sos. Kurczaka przełożyć do salaterki i odstawić do ostygnięcia. Ananasa pokroić w kostkę wielkości kawałków kurczaka. Kapustę pekińską poszatkować. Do chłodnego kurczaka dodać odcedzoną kukurydzę, ananasa i kapustę pekińską. Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie. ----------------- Podobne: Surówka
Weekendy w domu i ogrodzieposiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka 1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść(...)dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. Siekamy drobno kapustę i buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się
Niezły Młynekoknem wielki błękit, soczysta zieleń i cudowny zapach wiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej(...)połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć
Czerwień i błękitKapusta pekińska średniej wielkości, 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, sok z cytryny, cukier, oliwa, Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut, Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Krojąc paprykę, pamiętajmy, że należy kłaść ją na desce skórą do dołu. Kroimy od strony miąższu. Ogórki(...)odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką, dodać szczyptę cukru, sok z cytryny i oliwę do smaku. zastawa
królestwo garówśrednia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Włożyć do garnka, zalać 200 ml gorącej wody i dodać olej. Gotować pod przykryciem 20 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać do kapusty jabłka i żurawinę (żurawinę
królestwo garówciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżka stopionego masła, szczypta soli farsz: 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy , 250 g kapusty kiszonej, cebula, smalec do smażenia, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut(...)odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor
królestwo garówDanie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 1/2 młodej kapusty, 150g truskawek, 75ml klarowanego masła, 0,5l bulionu warzywnego, łyżeczka czerwonego pieprzu, sok z agawy (może być cukier), sól macierzanka Kapustę pokroić, posolić, zgnieść i odstawić na parę minut. W garnku rozgrzać masło, wrzucić odciśnięta kapustę i krótko dusić. Następnie wlać
królestwo garówkaszanki, 80 g kapusty kiszonej, 8 śliwek węgierek, miód pitny czwórniak GTS*, miód drahimski ChOG** - gryczany , gruba folia aluminiowa Kapustę kiszoną pokroić. Śliwki wypestkować, pokroić wzdłuż na szóstki. Na folii aluminiowej ułożyć kapustę kiszoną, na niej śliwki. Polać 2 łyżkami miodu pitnego, położyć kaszankę. Na kaszance położyć miód i polać miodem pitnym. Zawinąć folię w pakiecik, ułożyć
królestwo garówZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Zapomnieć na około 45 minut. Prażonki jurajskie sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry
królestwo garówChrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie(...)skusiła w niej moc orzechów, żurawiny oraz ukochanej pasty sezamowej, która pojawiła się tutaj w formie niecodziennego dressingu. I kto by pomyślał, że z kapusty można wyczarować takie cuda? :) Więcej roślinnych przepisów możecie znaleźć na TARGU SMAKU . Raz jeszcze dziękuję wszystkim blogerom za tak liczny udział w akcji
Food SquarePyszna zupa o bogatym smaku. Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki(...)mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
Walijskie Pichceniesię by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę". Oto prosty sposób na surówkę, która pasuje prawie do każdego dania obiadowego. Składniki (na solidną miskę surówki): średniej wielkości kapusta pekińska 2 - 3 średnie pomidory 1/2 średniej cebuli 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą i osuszaną kapustę kroimy na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół (wzdłuż) i szatkujemy(...)Pomidory kroimy w średniej grubości kostkę, a cebulę w kostkę drobniutką. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na 15 - 20 minut do zmięknięcia kapusty. Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe. I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna . Mi smakuje
Kuchnia po mojemukażdym razie wracając do tytułowej zupy to jest strasznie smaczna i wcale i w ogóle nie trzeba jej gotować. Pod warunkiem oczywiście, że kilka dni wcześniej robiliśmy gołąbki zwane kapustą faszerowaną . Składniki (na 2-3 osoby): pozostałości z gołąbków - liście kapusty w pomidorach. 1-2 łyżki skwarek z chudego podgardla 3-4 ziemniaki Przygotowanie: Każdy kto już(...)robił wie, że zawsze zostają liście kapusty w sosie pomidorowym. By zjeść tę pyszną zupę wystarczy pociąć liście na drobniejsze kawałki, dolać odrobinę wody (tylko jeśli sos był bardzo gęsty) i zagotować. W oddzielnym garnku gotujemy grubo pokrojone ziemniaki, a na patelence rozpuszczamy skwareczki. Nalewamy do talerza, wkładamy ziemniaczki i polewamy skwarkami. Voila! Odzysk resztek obiadowych w pysznym wydaniu. Uwielbiam
Kuchnia po mojemucebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa 1/6 główki kapusty pekińskiej Sos: 4 łyżki sosu teryaki 2 łyżki miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki wody(...)zmiękną kroimy w drobną kosteczkę. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki. Marchew, pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę. Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy
Mania Gotowania