zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni przez najbliższe(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy
psgotujemyWiększość z nas ma swój wypróbowany, domowy sposób na surówkę z kapusty kiszonej. Ja dziś proponuję w nieco odmiennej formie- z chrzanem. Wyszła pyszna! Składniki: ½ kg kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki startego chrzanu ( może być ze słoiczka), 4 łyżki majonezu, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę lekko przepłukać, pokroić i połączyć z startym na grubej
Tradycyjna Kuchniadużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree(...)Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku
Czerwień i błękitkiść białych winogron ( u mnie obrane ze skórki, przekrojone, bez pestek ) kukurydza kapusta pekińska mała cebula sos winegret Cebule drobno kroimy, solimy i odstawiamy na 5 min. Liście kapusty szatkujemy. Łączymy cebulkę, kapustę, odsączoną kukurydzę i winogrona. Dodajemy sos winegret
Atlas Smakówkiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki posiekana natka pietruszki Kapustę odsączamy, drobno szatkujemy. Ananasa drobno kroimy. Łączymy kapustę i ananasa z natką pietruszki. Podawać np. ze schabem faszerowanym śliwką i pieczonymi ziemniakami
Atlas SmakówLekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem. pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynke i cebulę. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem
Atlas SmakówSkładniki: Pierś z kurczaka Kukurydza 2 małe cebule czerwone lub 1 duża 4-5 ogórki kiszone 1 mała kapusta pekińska Majonez Ketchup Przyprawa do grosa Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na ok. 30 minut. Następnie usmażyć. Ogórki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do osobnego naczynia wsypać poszatkowaną kapustę(...)pekińską i lekko ją posolić. Następnie wziąć przeźroczystą salaterkę i kolejno układać warstwami składniki: pierś z kurczaka, ogórki kiszone, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta pekińska
The Sweet Damselstało mnóstwo przystawek, sałatek i właśnie ta oto prosta surówka...jako pierwsza zniknęła ze stołu. Smaczna, zdrowa, bardzo soczysta, szybka w wykonaniu, tania i banalnie prosta. Zwykła surówka z kapusty białej, ależ jak bardzo różni się od tej pospolitej surówki. Swój nietuzinkowy smak zawdzięcza sosowi. Najlepiej smakuje jeśli przechłodzimy ją w lodówce, ale u mnie w domu, znika bezpośrednio(...)zrobieniu:) Składniki: pół główki średniej kapusty białej 2 małe marchewki 1 średnia cebula 3/4 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta, wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie
na moim stole...stanowi ciekawą alternatywę dla gotowców ze słoika (pomimo, że sama je przygotowuje i to w dużych ilościach, to jednak czasami lubię taką na świeżo). Składniki na szybką surówkę z kapusty pekińskiej 1 nieduża kapusta pekińska 1 łyżka siekanego koperku 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki keczupu (dobrego) sól pieprz Kapustę kroimy w drobne paseczki, dodajemy koperek
Rozpustne gotowaniezwykłym garnku na gazie, jednak najlepiej smakują przygotowane w kociołku na ogniu. W przepisie podaję przybliżoną ilość składników na kociołek o pojemności 3,5l. Składniki: 2 duże liście kapusty 2 - 2,5 kg ziemniaków 2 marchewki 2 średnie buraki 4 - 5 cebul 250 - 300 g boczku 500 g kiełbasy 1 liść laurowy sól pieprz ok. ½ opakowania smalcu Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra. Marchew i buraka obrać i pokroić w cienkie plastry. Kiełbasą pokroić w plastry. Boczek pokroić w słupki. Dno kociołka wyłożyć liśćmi kapusty następnie włożyć kilka plastrów smalcu. Następnie układać warstwami ziemniaki, marchew, buraki, cebulę. Doprawić solą i pieprzem, włożyć liść laurowy i kilka plastrów smalcu. Następnie włożyć warstwę boczku i kiełbasy. Ułożyć
Mama Gotujewędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić, aż kapusta
królestwo garówczym gołąbki nic nie tracą na smaku, zmienia się jedynie efekt wizualny, należy więc zadbać by je ładnie podać (bo w końcu jemy też oczami). SKŁADNIKI 1/2 dużej, białej kapusty lub 1 mała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego(...)duża, kwaśna śmietana 18% kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone) do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować do miękkości (około 10 minut). Odcedzić. Cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do brytfanny nalać nieco oliwy, dodać cebulę
Passions hobbies lifezostało po pierogach... Składniki 250 g pieczonego kurczaka natka pietruszki maggi garść suszonych grzybów 150 g kapusty kiszonej liść laurowy jajko bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką(...)wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę i jajko (jeśli masa jest „lejąca” możemy dodać bułkę tartą) ,składniki mieszamy ,doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron
R'n'G KitchenDzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole. Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej do smażenia sól(...)cienko rozbijamy. Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę
R'n'G Kitchenkaszą bulgur i gotowanym kurczakiem Składniki kapusta czerwona 2 gotowane udka kurczaka (ok. 500 g) szklanka kaszy bulgur cebula masło natka pietruszki 500 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Z kapusty usuwamy zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinamy przy głąbie tak by liście nie popękały ,zdejmujemy największe liście. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i wkładamy liście. Zdejmujemy z ognia(...)siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Mięso ,kaszę i cebulę łączymy ,dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. W brytfannie gołąbki układamy jeden obok drugiego. Gołąbki zalewamy bulionem warzywnym ,przykrywamy i zapiekamy 60 min w temperaturze
R'n'G Kitchen