kapustą - 19268 przepisów (strona:580/1285)

Surówka z kapustą i papryką + film 127

Kolejna pyszna surówka do drugiego dania zawiera w swoim składzie kapustę , paprykę i cebulę. Jest chrupiąca, smaczna i zdrowa a na dodatek bardzo łatwo się ją robi .Idealnie pasuje do obiadu a najlepiej smakuje z ziemniakami i mięsem . składniki na 5 porcji pół główki małej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis(...)Oczyszczoną i opłukaną kapustę szatkujemy , solimy i odstawiamy na 20 minut aby zmiękła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Umytą paprykę kroimy w kostkę . Wszystkie składniki dokładnie mieszamy , doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru

Smakowite Dania
Gulasz wołowy z kapustą pekińską i batatem z szybkowaru 207

Szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Można się nim zajadać prosto z miseczki lub z naleśnikami. Wołowina wspaniale przechodzi smakiem kapusty pekińskiej, zaś batat nadaje jej delikatnej słodyczy. Kawałki batata gotuj do totalnej miękkości, aby później zagęścić nimi sos. Jeśli wolisz słodki ziemniak bardziej jędrny, skróć czas jego gotowania o jakieś 30 sekund.. Etap I Ciśnienie: Wysokie(...)duże cebule, obierz, przekrój każdą na pół, następnie każdą przekrój wzdłuż na 4 części i na koniec w poprzek na cienkie paseczki 1/2 dużej kapusty pekińskiej, nie wycinaj głąba, posiekaj na cienkie paseczki (zdjęcie poniżej), wypłucz w zimnej wodzie 500 g batata (słodkiego ziemniaka), obierz, przekrój wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na 5 równych części, i finalnie

Szybko Szybkowar
Tortilla z kurczakiem i warzywami 180

mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki tortilli(...)mięsny:  Filety posypać przyprawą, odstawić na kilka minut.  Po tym czasie usmażyć filety na tłuszczu, po usmażeniu   pokroić w grubsze paski. Dodatki warzywne:  Następnie kroimy kapustę pekińską i paprykę w cienkie paseczki. SOS   Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać

Kuchnia Danusi
Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem 161

sycący obiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz 1.        Kurki oczyścić, pieczarki pokroić  w kosteczkę. Wszystko(...)średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie. 3.        Cebulę pokroić w kosteczkę. 4.        Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia. 5.        Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką

VioletoweKucharzenie
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 169

Nigdy nie byłam zwolennikiem farb do jajek i innych tym podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj

Moja Delicja
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 198

mała kapusta pekińska 2 opakowania czosnkowego sosu sałatkowego 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić

Świat Domowej Kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kuskusem i nerkowcami 218

składnikowa, jednak idealna jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Sałatka z kuskusem i nerkowcami  SKŁADNIKI :  150 g kaszy kuskus wrząca woda (do zalania kaszy) 300 g kapusty pekińskiej 2 pomidory paprykowe 1 średnia papryka czerwona 1 cebulka dymka - zielna część 80 g zmielonych orzechów nerkowca sól i pieprz  PRZYGOTOWANIE : Kaszę kuskus wsypuję do garnka, zalewam wrzącą(...)osoloną wodą (woda powinna sięgać około 0,5 cm nad kaszę) i odstawiam na 15 minut.  Kapustę szatkuję. Paprykę myję, oczyszczam z nasion, pomidory obieram ze skórki, wszystko kroję w kostkę. Cebulkę dymkę siekam.  Do miski przekładam kapustę, paprykę, pomidory i mieszamy, dodaję kaszę kuskus i dymkę, doprawiam solą i pieprzem.  Całość mieszam.  Sałatkę podaję posypując

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wykwintna surówka z czerwonej kapusty i Iwonicz-Zdrój 235

line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Słodko-kwaśny dżem, orzeszki ziemne i chrupiąca czerwona kapusta? Zaskakująco smaczne połączenie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty ¼ drobno pokrojonej małej cebuli ½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek) sos: 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki owsiane z truskawkami, Włościańskie Jadło 159

dobrze poszukał znalazł też inne smakołyki... Kluski ziemniaczano-jaglane z cebulką (podobne do tej zapiekanki ), bardzo smaczne i sycące. Gołąbki ale w innej wersji: niezawinięte w liście kapusty, kapusta poszatkowana i wymieszana z trzema rodzajami kasz, danie polane sosem grzybowym - koniecznie do wypróbowania.  Kotleciki z soczewicy z sosem grzybowym - pyszneee, dołączam do listy dań do przetestowania.  Najlepsze kapuśniaki(...)jakie jadłam w życiu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ).  Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków.  Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa warzywna z koprem włoskim 216

/zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać  uwagę   na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą. Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego ½  małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka  nasion kopru włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek ½ cebuli ok.1 litr bulionu warzywnego ostra papryka /do smaku sól(...)pieprz /do smaku świeży  koperek lub majeranek /do dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić  w plastry, ziemniaki w kostkę, koper  w plastry. -Do garnka wrzucić  marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować  ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem

Zakamarki mojej kuchni
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 194

pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych(...)skóry  PRZYGOTOWANIE: Z kapusty oparzamy liście z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
101. Gołąbki ziemniaczane 102

mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre. 700 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki kaszki manny 3 duże cebule 300 g boczku wędzonego 10 dużych liści sparzonej kapusty 2 kostki rosołowe sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek(...)cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu  nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną

Jadło i czytadło
Wątróbka pieczona w piwie podana na jabłku z sałatką z jarmużu i czerwonej kapusty. 150

dodatkiem piwa. Myślę sobie trzeba spróbować. Jak pomyślał tak też zrobił. Polecam Wam serdecznie! Czego użyłem: -300 gram wątróbki z kurczaka -cebula -jabłko -piwo ciemne alkoholowe -jarmuż -kapusta czerwona -masło -sól, pieprz -mała garść cukru Na patelni, którą można wstawić do piekarnika cebulę szklimy na maśle, solimy i pieprzymy do smaku. Wrzucamy osuszoną wątróbkę i podsmażamy kilkanaście sekund, tylko(...)zewnątrz. Podlewamy szklanką piwa i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni. Po 10 minutach pieczenia dorzucamy do patelni grube plastry nieobranego jabłka. Jarmuż i posiekaną kapustę gotujemy na parze do miękkości. Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy miękki jarmuż z kapustą. Solimy, pieprzymy i podlewamy octem z wina musującego (opcjonalnie skrapiamy cytryną), dodajemy cukier. Podsmażamy kilka

BaRepas
kapusta pekińska- najprostsza, smaczna surówka 288

Najprostsza, najszybsza, smaczna, a zarazem bardzo łagodna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej. Nawet dzieci nią nie gardzą i dokładają sobie i zajadają ze smakiem :) Składniki - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - ocet winny, cukier, domowa wegeta, oliwa z oliwek. Wykonanie Kapustę przekrawam na pół i drobno szatkuję, marchewkę trę na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubych. Wszystko mieszam w miseczce.Dodaję szczyptę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kapuśniak. Kwaśnica na szybko. 198

można ugotować błyskawicznie jak tylko sie zrobi odpowiedni przegląd lodówki. Kompletnie nie miałam dziś pomysłu na obiad.Otwarłam lodówkę i znalazłam tam dwa litrowe słoiki wywaru mięsnego, pół słoja kapusty kiszonej, kawałek kiełbasy, boczku i trochę warzyw. I powiem szczerze wyszła znakomita zupka, syta i pożywna. Obiad jednodaniowy. Składniki - wywar mięsny 2 litry - kapusta kiszona 30 dkg. - kiełbasa cienka - boczek(...)marchewka, pietruszka, kawałek selera, - majeranek,kminek mielony - listek laurowy,ziele angielskie Wykonanie Wywar zagotowałam, dodałam do niego warzywa, kiełbasę i boczek. Kiedy warzywa zmiękły,dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Po ok. 30 minutach zupka była gotowa. Podałam z ziemniakami i pokrojoną kiełbasą z boczkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród