złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę(...)zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku wyciśniętego z liści kalarepy (sic! to można jeść), tak dla zdrowotności ;) Wyszło smacznie, ale ostatecznie zupy nie zjadłam, jakoś kapusta mi się na razie nie widzi
pyszne zdrowościhistoria sięga już starożytnego Rzymu w Polsce zrobiła się popularna dopiero kilkanaście lat temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty. Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;) Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które
Milion SmakówBardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez żadnych zasmażek i tłustych mięs. Lekko, zdrowo i apetycznie! Składniki: 1/4 młodej kapusty 2 liście laurowe 2 ziela angielskie susz warzywny warzywko świeży koperek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 skrzydełka z kurczaka(...)łyżeczki octu 500ml wody Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, szatkujemy i ponownie myjemy. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 30 minut, aż bigosik stanie się gęsty i lekko wygotuje się woda. Na koniec obieramy skrzydełka z kości i ponownie wrzucamy do garnka. Smacznego
Truskawkowa Fiestapieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać(...)warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową
Tradycyjna KuchniaKapusta i groch to jedne z głównych składników, z jakich przyrządzam co roku potrawy wigilijne. Tym razem w smacznym połączeniu. Składniki 1 kapusta włoska 25 dag kaszy jęczmiennej 0,5 kg łuskanego grochu 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi Wykonanie Kaszę i groch ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę zeszklić na oleju i połączyć(...)grochem, kaszą i przyprawami. Kapustę włoską zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz z grochu, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniazasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić(...)maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaOstatnio publikowałam na blogu prosty przepis na tradycyjny kapuśniak . Dziś nieco w odmiennej formie- ze zdrową i smaczną ciecierzycą. Składniki: 25 dag ciecierzycy 1 mała główka kapusty włoskiej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu z kostki 10 dag serka topionego 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować(...)przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy
Tradycyjna KuchniaSmaczny dodatek do dzisiejszego obiadu :) Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 jabłko, 10 dag wędzonego boczku, 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki, szczypiorek. Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do miski podlać niewielką ilością wody, posolić i udusić do miękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić(...)wymieszać z olejem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Marynatą z boczkiem polać kapustę, połączyć z startym jabłkiem, wymieszać z zieleniną i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniawarzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany. SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier(...)occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki
Tradycyjna KuchniaTradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaDodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy(...)smażymy, aż nie będzie surowy cebulę kroimy w kostkę kiedy kurczak będzie gotowy dolewamy około 0,5 szklanki wody i cebulę, dusimy, aż cebula zmięknie i się zbrązowi kiedy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i dodajemy kurczaka z cebulą, koncentrat, kminek i przyprawiamy do smaku jeszcze chwile wszystko smażymy mieszając SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzy zdjęciu i przepisie na moją zapiekankę TUTAJ przydałaby mi się nagroda z bakaliami na święta;) zróbcie mi prezent ;) Składniki (1-2 porcje, zależy od pojemności żołądka;)): 1/4 kapusty pekińskiej (wszystko zależy od jej wielkości) 1/4 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru) 1/2 marchewki pierś z kurczaka 1/2 jogurtu naturalnego sól ziołowa firmy prymat przyprawa pikantna do kurczaka firmy(...)Prymat Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy pikantną przyprawą i smażymy na teflonowej patelni, aż będzie dobry kapustę kroimy, albo rwiemy, marchewkę trzemy na tarce do jogurtu dodajemy sól ziołową mieszamy kapustę, marchewkę, kukurydzę, dodajemy jogurt, mieszamy na wierzch wykładamy usmażonego kurczaka i gotowe ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwcześniej ćwiczenia ;) Mój dzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light 4 łyżki jogurtu sól, pieprz(...)smaku świeży lub suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy je masłem i obkładamy dno i boki liśćmi kapusty. Teraz przyszedł czas na układanie składników. Generalnie nie ma jednego słusznego sposobu na układanie składników w zapiekance. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach: – ziemniaki powinny być minimum w 3 warstwach
Kulinarna Patilogiajest na blogu, ale ta surówka jest ciut inna..przepis podpatrzony gdzieś w necie..pycha..polecam..do surówki można dodać marchewkę, ale ja niestety nie miałam. 1 mała główka kapusty białej 1 mała cebula szczypiorek Sos: 2/3 szkl. majonezu z czosnkiem Kielecki 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka sol i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Kapustę poszatkować,cebulę i szczypiorek pokroić.. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do kapusty, ponownie wymieszać. Surówkę odstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Moje domowe kucharzenie