kapustą - 19268 przepisów (strona:574/1285)

Wytrawne bułeczki drożdżowe 244

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia

Ciastkozercy
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 204

ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego), - 1-1,5 kg cebuli, - pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2, - 2 główki kapusty, WYKONANIE 1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara. 2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście(...)zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody. 6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy. 7.  Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze. 8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym. 9. Zalewamy

Wypisz Wymaluj
Wrapy z papieru ryżowego 223

drugiej bardzo sycące. W roli głównej papier ryżowy do Decare.Składniki:3 arkusze papieru ryżowego 1 sznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka1 marchewka1 mała papryka3 liści kapusty pekińskiejketchupSposób przygotowania:Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy(...)pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę, paprykę z ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni do zarumienienia mięsa i warzyw. W ciepłej wodzie maczamy arkusze papieru ryżowego. Na desce lub blacie układamy arkusz papieru, nakładamy kapustę pekińską, warzywa i polewamy ketchupem. Zawijamy w jakikolwiek sposób. Następnie wrapy smażymy na  lekko

Truskawkowa Fiesta
Gołąbki tradycyjne 119

dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić wcześniej i  doskonale smakuje odgrzewana. SKŁADNIKI  1 główka średniej kapusty 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa z łopatki sól , pieprz , przyprawy 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej  1 łyżka śmietany pasta pomidorowa do sosu kostka rosołowa WYKONANIE Kapustę podgrzewamy(...)liściach odcinamy zgrubienia . Ryż obgotowujemy dodając odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem  do smaku, wyrabiamy masę.  Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz. Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni . Przygotowujemy sos pomidorowy.  W garnku zagotowujemy

W kuchennym oknie Ewy
WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3215

Składniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania2 łyżki majonezu1 łyżka keczupolej2 jajkaWykonanie:Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości(...)Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO 178

Podstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :)  Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem kiedy już nie jest taka mięciutka zamieniam ja na sałatę pekińską. Surówki z dodatkiem pekinki są mięciutkie, chrupiące i właściwie cokolwiek do nich dodamy fajnie się komponuje. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 marchewka(...)małe jabłko 2 łodygi selera naciowego sól pieprz cukier szczypiorek 2 łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Kapustę kroimy drobno, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce  na drobnych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobne paseczki. Mieszamy.Solimy, pieprzymy dodajemy odrobinę cukru do smaku i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Walijskie Pichcenie
MÓJ COLESŁAW 248

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek w UK.  Składa się tylko z dwóch składników: poszatkowanej białej kapusty i marchewki (i oczywiście przypraw).  Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól(...)koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ... Wykonanie: Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem (ja biorę pół na pół), dodajemy sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kurczakiem i grzankami 7312

Pyszna sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i grzankami  SKŁADNIKI: kapusta pekińska -0,5 główki majonez -3 łyżki pierś z kurczaka- 400 g ser gouda- 80 g grzanki gotowe-2 łyżki przyprawa do kurczaka-0,5 opak 0,5 łyżki soku z cytryny tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.  Na patelni(...)rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia.  Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski.  Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach.  Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.  Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać.  Przełożyć sałatkę do salaterki

Kuchnia Danusi
Sandacz z sufletem z łososia. 197

filetu z łososia ok 100 ml śmietany 36 % (rzadkiej)   sól biały pieprz puszka kukurydzy czosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki)   olej/oliwa z oliwek(...)Kukurydzę odsączamy, podsmażamy chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości .   Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy.  Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny

Malinowe Pocałunki
Sałatka z melonem, ananasem i tuńczykiem (bez glutenu, mleka i jajek) 335

Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk z puszki nie jest  najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne -  wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam(...)cudny żółty kolor :) Składniki: kapusta pekińska 1 mała główka ryż ugotowany na sypko 1/2 szklanki ananas 1/2 świeżego lub z puszki melon (np. galia) 1/2 majonez (użyłam sojowy) 4 łyżki kurkuma sproszkowana 1/4 łyżeczki pieprz, sól  do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka

głodny alergik
Łazanki na boczku 135

Można robić swoje wersje łazanek – nie koniecznie klasyczne. Jarskie–mięsne–co kto lubi...ważna jest kapusta, bo to Ona  jest tu w roli głównej…, a więc smacznego…. Składniki ; Pół główki średniej wielkości białej kapusty 30 dag boczku Łyżka smalcu 2 duże cebule Liść laurowy ,kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól 25 dag makaronu łazanek Połowę kapusty przecinam

Apetyczna babeczka
Sałatka gyros 491

Sprawdzona i pyszna sałatka na każdą okazję!. Przyprawa gyros u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na sałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt(...)odstawiamy do ostygnięcia. 2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka

Apetyczna babeczka
Litewskie kibiny 194

Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży(...)ciepłego mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 żółtko 2-3 łyżki wody Farsz: 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki 10-15 dag białej kapusty 1 cebula pieprz świeżo mielony sól 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać

Apetyczna babeczka
Pulpety z niespodzianką 174

pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz(...)wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą, dobrze docisnąć. Pulpety panierować w mące,  wrzucać na gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.   Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć

Kuchnia Danusi
Kebab na frytkach 217

firmie IGLOTEX za wspaniały produkt frytki mrożone, które miałam przyjemność przetestować.Proszę zobaczyć jakie pyszne wyczarowałam danie z frytkami.Kebab na frytkach SKŁADNIKI:2 szt duże pomidory świeże0,5 główki kapusta pekińska400 g piersi drobioweprzyprawa kebab- gyrostłuszcz do smażenia mięsa600 g frytki mrożone firmy IGLOTEXpieprzsólpapryka słodkamajonezketchupPRZYGOTOWANIE:Frytki  usmażyć w głębokim tłuszczu. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w talarki. Kapustę(...)przyprawę kebab-gyros, paprykę, sól i pieprz. Smażyć na złoty kolor.  Gdy mięso jest gotowe, nakładamy na talerze gorące frytki, na frytki pierś z kurczaka, polać majonezem , posypać kapustą pekińską, ułożyć talarki pomidorów, polać keczupem. Podawać od razu gorące

Kuchnia Danusi