kapustą - 19268 przepisów (strona:578/1285)

Bigosik z młodej kapusty 104

Bardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez żadnych zasmażek i tłustych mięs. Lekko, zdrowo i apetycznie! Składniki: 1/4 młodej kapusty 2 liście laurowe 2 ziela angielskie  susz warzywny  warzywko świeży koperek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 skrzydełka z kurczaka(...)łyżeczki octu 500ml wody Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, szatkujemy i ponownie myjemy. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 30 minut, aż bigosik stanie się gęsty i lekko wygotuje się woda. Na koniec obieramy skrzydełka z kości i ponownie wrzucamy do garnka. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka chłopska w kapuście 90

pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę, przyprawić do smaku. Żaroodporne naczynie wyłożyć liśćmi kapusty, wsypać(...)warzywa z kiełbasą i ponownie obłożyć liśćmi kapusty. Zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę. W połowie pieczenia zakryć zapiekankę folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z grochem- kolejna potrawa wigilijna 153

Kapusta i groch to jedne z głównych składników, z jakich przyrządzam co roku potrawy wigilijne. Tym razem w smacznym połączeniu. Składniki 1 kapusta włoska 25 dag kaszy jęczmiennej 0,5 kg łuskanego grochu 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi Wykonanie Kaszę i groch ugotować do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę zeszklić na oleju i połączyć(...)grochem, kaszą i przyprawami. Kapustę włoską zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz z grochu, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 147

zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić(...)maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak wegetariański z ciecierzycą 108

Ostatnio publikowałam na blogu prosty przepis na tradycyjny kapuśniak . Dziś nieco w odmiennej formie- ze zdrową i smaczną ciecierzycą. Składniki: 25 dag ciecierzycy 1 mała główka kapusty włoskiej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu z kostki 10 dag serka topionego 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc, ugotować(...)przez 40 minut. Cebulę posiekać, marchew pokroić, kapustę poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z młodej kapusty z boczkiem 100

Smaczny dodatek do dzisiejszego obiadu :) Składniki: 1 główka młodej kapusty, 1 jabłko, 10 dag wędzonego boczku, 4 łyżki octu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki, szczypiorek. Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do miski podlać niewielką ilością wody, posolić i udusić do miękkości . Następnie odsączyć na sicie i przestudzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, wlać ocet, przestudzić(...)wymieszać z olejem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Marynatą z boczkiem polać kapustę, połączyć z startym jabłkiem, wymieszać z zieleniną i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 136

warzyw... Każdego roku moja spiżarnia pęka w szwach :) Zachęcam zatem do zaglądania do działu PRZETWORY , który systematycznie jest uzupełniany.       SPIS PRZETWORÓW Bez czarny Powidło Borówka Kapusta czerwona z borówkami Brukselka Pasteryzowana Brzoskwinia Marmolada Buraki/ botwinka Barszcz kiszony Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier(...)occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki

Tradycyjna Kuchnia
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 131

Tradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczny bigos 144

Dodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy(...)smażymy, aż nie będzie surowy cebulę kroimy w kostkę kiedy kurczak będzie gotowy dolewamy około 0,5 szklanki wody i cebulę, dusimy, aż cebula zmięknie i się zbrązowi kiedy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i dodajemy kurczaka z cebulą, koncentrat, kminek i przyprawiamy do smaku jeszcze chwile wszystko smażymy mieszając SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z kapustą pekińską 298

przy zdjęciu i przepisie na moją zapiekankę TUTAJ przydałaby mi się nagroda z bakaliami na święta;) zróbcie mi prezent ;) Składniki (1-2 porcje, zależy od pojemności żołądka;)):  1/4 kapusty pekińskiej (wszystko zależy od jej wielkości) 1/4 puszki kukurydzy (bez dodatku cukru) 1/2 marchewki pierś z kurczaka 1/2 jogurtu naturalnego sól ziołowa firmy prymat przyprawa pikantna do kurczaka firmy(...)Prymat Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy pikantną przyprawą i smażymy na teflonowej patelni, aż będzie dobry kapustę kroimy, albo rwiemy, marchewkę trzemy na tarce do jogurtu dodajemy sól ziołową mieszamy kapustę, marchewkę, kukurydzę, dodajemy jogurt, mieszamy na wierzch wykładamy usmażonego kurczaka i gotowe ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z wędzonym kurczakiem 329

wcześniej ćwiczenia ;) Mój dzisiejszy obiad był smakowity i sycący, nie wiem jak Wy ale lubię takie szybkie sałatki ;) Składniki (2 porcje): wędzona noga z kurczaka 0,5 średniej kapusty pekińskiej 6 pomidorków koktajlowych 0,5 zielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light  4 łyżki jogurtu sól, pieprz(...)smaku świeży lub suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 124

Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy je masłem i obkładamy dno i boki liśćmi kapusty. Teraz przyszedł czas na układanie składników. Generalnie nie ma jednego słusznego sposobu na układanie składników w zapiekance. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach: – ziemniaki powinny być minimum w 3 warstwach

Kulinarna Patilogia
Colesław 154

jest na blogu, ale ta surówka jest ciut inna..przepis podpatrzony gdzieś w necie..pycha..polecam..do surówki można dodać marchewkę, ale ja niestety nie miałam. 1 mała główka kapusty białej 1 mała cebula szczypiorek Sos: 2/3 szkl.  majonezu z czosnkiem Kielecki 1/2 szkl. mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego  1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka sol i 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Kapustę poszatkować,cebulę i szczypiorek pokroić.. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do kapusty, ponownie wymieszać. Surówkę odstawić do lodówki na minimum 2 godziny

Moje domowe kucharzenie
sałatka gyros – warstwowa 1886

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka z mięsa mielonego 226

wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :)   Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu pikantnego 3 szczypty soli olej(...)smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła w zapiekance). Gdy mięso będzie usmażone wrzucamy cebulę z czosnkiem

Kolorowy Przepisownik