kapustą - 19268 przepisów (strona:578/1285)

Surówka z młodej kapusty i jabłka 183

Chrupiąca, smaczna i prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, selera naciowego i cebuli. Artykuł Surówka z młodej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Kociołek obfitości 78

pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek około pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Dodatkowo: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1 mała cukinia 1 czerwona papryka pół młodej kapusty 1 łyżka siekanego koperku 1/3 szklanki bulionu sól, pieprz olej do smażenia     *** Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy na sitku *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy(...)patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulką *** *** Do podsmażonego boczku dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojone w paski cukinię i paprykę *** *** Dodajemy grubo posiekaną kapustę *** *** Wlewamy bulion, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Na końcu danie doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Prosta surówka obiadowa – łatwa, szybka i niedroga! 133

kotletów, mięsa w sosie, czy jajka sadzonego. Jest soczysta, chrupiąca i bardzo smaczna, a przy tym tania i łatwa w wykonaniu. Polecam!     Składniki: ok 300g kapusty kiszonej 1 marchew 1 jabłko pół pęczka pietruszki 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego pół łyżeczki pieprzu       *** Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy na drobne kawałki i przekładamy

Blog z Apetytem
Chrupiąca surówka obiadowa 326

surówka obiadowa Pyszna i soczysta surówka, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Jest prosta, niedroga, szybka w wykonaniu i niskokaloryczna. Świetny dodatek do obiadu!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 marchew 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek rzodkiewek pół pęczka natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu sól, pieprz(...)bazylia suszona       *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Przekładamy do miski, delikatnie solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki na sos. Najpierw mieszamy miód z sokiem

Blog z Apetytem
Sałatka Big Mac 131

następnie doły bułek oraz jedną górę kroimy w dużą kostkę i na patelni na maśle delikatnie zarumieniamy. Bułka powinna być chrupiąca. Od razu przygotowujemy sobie również pozostałe składniki. Kapustę i sałatę lodową kroimy w mniejsze kawałki. Możecie użyć tylko sałaty lodowej, albo kapusty pekińskiej. Ja mieszam te składniki, aby znacznie bardziej była wyczuwalna chrupkość warzyw. Pomidora kroimy na pół, przy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zasmażana kiszona kapusta 232

Zasmażana kiszona kapusta to doskonały dodatek do pysznego, polskiego obiadu. Najlepiej smakuje ze schabowym , z żeberkami , z karkówką … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Zasmażana kiszona kapusta</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kålpudding – zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego. 173

Kålpudding to popularna w kuchni szwedzkiej zapiekanka z białej kapusty z dodatkiem mięsa mielonego. Artykuł Kålpudding – zapiekanka z kapusty i mięsa mielonego. pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa zbójnicka po śląsku – pyszne i sycące danie na obiad 82

pajdą świeżego chleba lub bagietką.   Składniki na zupę zbójnicką (4 porcje): 400 g mięsa z piersi lub uda indyka 150 g boczku wędzonego średniej wielkości marchew pół główki kapusty pekińskiej 4 ziemniaki cebula 2 ząbki czosnku szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, majeranek, ostra papryka   Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię(...)miękkości (około 40 minut). Kiedy mięso będzie miękkie, przekładamy je do garnka, dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchew i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekaną drobno kapustę pekińską. Wlewamy passatę pomidorową i wodę, dodajemy przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 78

kurczaka lub rozdrobnionego tofu. Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1/2 papryki 1 szalotka 4 liście kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia 1 łyżka octu ryżowego House of Asia Sok z 1/2 limonki(...)olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki. 4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min. 5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min. 6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili

Czarnawisienka
Paszteciki w cieście piwnym 71

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Paszteciki w cieście piwnym 62

Paszteciki w cieście piwnym Delikatne i niezwykle kruche ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Paszteciki można nadziać dowolnym farszem, u mnie tym razem kapusta z grzybami, ale następnym razem przetestuje jeszcze z mięsnym. Są naprawdę pyszne!       Składniki: Ciasto: pół szklanki jasnego piwa (może być także bezalkoholowe) 2,5 szklanki mąki 250g masła po pół łyżeczki soli(...)pieprzu Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pasztecików czarnuszka, sezam lub kminek do posypania farsz: mięsny, grzybowy, kapuściany lub jeszcze inny – u mnie kapusta z grzybami z tego przepisu Przepis tutaj (KLIK)       *** Do miski wsypujemy mąkę i sól oraz pieprz, dodajemy pokrojone na kawałki masło i wlewamy piwo *** *** Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawijamy

Blog z Apetytem
Zupa gołąbkowa, czyli danie dla całej rodziny. Jeden garnek zupy i kilka dni gotowania z głowy :) 94

tygodnia smakować tę zupkę. Zapraszam! Zupa gołąbkowa Składniki (8 porcji): mięso mielone z indyka, 500g, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, około 800g białej kapusty, 4 marchewki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, pomidory krojone z puszki, 400g, 100g brązowego ryżu (masa netto) , około 1,8l wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw) , 2 liście laurowe(...)kroimy w kostkę, a cebulki i czosnek siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy i przesmażamy warzywa do momentu aż cebulki się zeszklą. W tym czasie szatkujemy kapustę i również dodajemy ją do przesmażonych warzyw. Całość zalewamy gorącym wywarem i dodajemy także pomidory, koncentrat i suchy ryż. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dodajemy podsmażone

Natka Pietruszki
szybkowar- kruche golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 83

Składniki: golonka wieprzowa świeża, jasna 3 sztuki większe, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, włoszczyzna rozdrobniona , woda 4 szklanki, kapusta kiszona 1 kg, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, przyprawa w płynie 3 łyżki Świeże golonki wieprzowe dobrej jakości opalić z włosia, usunąć błonki(...)swoją młodą mrożoną) , wlać wodę. Zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 80 minut na średnim ogniu. Po tym czasie jak spadnie ciśnienie w szybkowarze, otworzyć i dodać kiszoną kapustę (jeśli mocno kwaśna to z 2 razy przepłukać zimną wodą przed dodaniem) , dodać paprykę ostrą i słodką, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę w płynie i kminek mielony, wymieszać z golonkami

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z kapustą, fasolką, kalafiorem i koperkiem 95

zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze.  1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka  3 ziemniaki  1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew i pietruszkę wraz

Szefowa kuchni