Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki prażonej cebulki 1/2 małej kapusty pekińskiej 10 pieczarek 15 dag żółtego sera 2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka (np. gyros, pikantny grill lub węgierska) 4 łyżki oleju Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę oraz 2 łyżki oleju, mieszamy(...)naczynia a na patelnię dodajemy pozostałe dwie łyżki oleju, rozgrzewamy go i smażymy na nim pokrojone w średnią kostkę pieczarki. Majonez mieszamy z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem oraz szczyptą soli. Kapustę kroimy w paski i wrzucamy do średniej miski. Polewamy ją 1/4 sosu i wykładamy na nią przestudzone mięso. Następnie wierzch posypujemy startym na dużych oczkach tarki serem, na to układamy
Qchnia po prostukaczki 1 łyżka przyprawy warzywnej – u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper) 200 g czerwonej kapusty 1 marchewka pęczek rzodkiewki garść natki zielonej pietruszki mała puszka kukurydzy SOS SAŁATKOWY 4 łyżeczki przyprawy do sałatek – u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny pieprz(...)odstawiamy na około 5 – 10 minut, następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy. Sos sałatkowy – przyprawę do sałatek mieszamy z oliwą z oliwek, octem i wodą. Czerwoną kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy na cienkie słupki (julienne) lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski
Tajemnice SmakuMinimalistbaker . Składniki: Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g Mała sałata karbowana lub masłowa 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce o grubych oczkach 1 czerwona papryka pokrojona w paski Dojrzałe mango pokrojone w kostkę Kolendra lub pietruszka posiekana Garść posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych Rozgnieciony ząbek czosnku Olej(...)masła orzechowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól
Niedzielny kucharzZupa, której smak znamy z dzieciństwa, a jej zapach unosi się po domowych zakamarkach jeszcze długo po zjedzeniu.… Czytaj dalej Kapuśniak z domowej kapusty kiszonej
Pij soki wyciskanepojawiających się w ogrodzie nowalijek,a jeśli Masz warzywniak to już Wiesz, jak pięknie rośnie młoda natka pietruszki, o tej porze roku jest najbardziej pachnąca składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek, świeżej natki pietruszki 1 mały kawałek, białej części pora ( mniej więcej długości małego palca ) 1 mała zielona papryka, grubościenna bardzo prosty dressing : 2 łyżki(...)dobrej oliwy z oliwek, najlepiej tłoczonej na zimno 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Kapustę pekińską poszatkuj drobno, tak samo pora i paprykę. Przełóż do miski dodając odcedzoną z zalewy kukurydzę i pociętą natkę pietruszki. Osobiście pietruszkę rwę palcami , ładniej wtedy pachnie i nie jest taka zmiażdżona. Na koniec wymieszaj
Ogrodnik w podróżyZupa z czerwoną kapustą to bardzo ciekawa zupa, ma piękny kolor a ziemniaki są w niej chrupiące i kremowe. Przepis znalazłam na jakiejś kartce z kalendarza i bardzo przypadł mi do gustu, ugotowałam i teraz polecam każdemu. Zupa jest rewelacyjna. Zupa wiosenna z czerwoną kapustą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Przygotować farsz pieczarkowo-kapuściany Farsz: 650 gr pieczarek 4 średnie cebule 3 duże garście kapusty kiszonej 3 łyżki oleju 1/2 – 1 łyżeczka soli lub do smaku (ma być dość mocno przyprawione) 1/4 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) Z ww. składników powstaje około(...)opłukać pokroić na pół, a później kroić w półksiężyce, pieczarki dodać do zeszklonej cebuli, smażyć długo, aż cała woda odparuje, bez pokrywki. Zagotować 1 litr wody, do wrzątku wrzucić kapustę, pogotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być
moj przepis nawiadrem kaszy. Na szczęście jestem ja i ja Wam powiem co z tego zrobić. W zasadzie jest to rozwinięcie mojego poprzedniego przepisu :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - pieczarki - kapusta włoska, bo to włoskie danie Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą tak, żeby była ledwo przykryta i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Miksujemy na gładką masę i znów odstawiamy(...)kolejne 24 godziny. Powinno nam to spuchnąć. Kapustę szatkujemy i podsmażamy z pokrojonymi pieczarkami. Dodajemy trochę oleju wylewamy na blachę tak, żeby miało wysokość ok 1 - 1,5 cm. Kładziemy delikatnie farsz i nalewamy kolejną warstwę masy z kaszy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 15-20 minut
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż
Qchnia po prostuGłosów:5 Średnia:5/5] składniki: 500 ml soku z odciśniętej kapusty kiszonej najlepiej domowej 500 ml rosołu 10 g suszonych grzybów 2 ziemniaki 60 ml kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki pszennej natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy i odcedzamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Sok z kiszonej kapusty mieszamy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz grzyby. Gotową zupę podajemy z ziemniakami i natką pietruszki
Domowy Smak JedzeniaBędąc w Macedonii na każdym kroku podawali nam jako przystawkę sałatkę szopską lub surówkę z kiszonej kapusty. Dziś przedstawiam pyszną i zdrową surówkę z kapusty kiszonej. Pracy przy niej 3 minuty i zajadamy mnóstwo witamin. Surówka z Macedonii. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków. Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie … Czytaj dalej Rolada gołąbkowa
Pieprzyć z FantazjąSzybki obiad, pożywny i bardzo smaczny. Lubicie kiełbasę? a kapustę? jeśli tak to danie dla Was. Szybko się przygotowuje i potem szybko znika. Dużą rolę spełnia tutaj kiełbasa bawarska, lekko pikantna i pyszna. Kapusta z kiełbasą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemarchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie 4 ziarna pieprzu kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku 4-5 ziemniaków 1/2 kg kiszonej kapusty 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka mąki Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą(...)laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodać wody. Kapustę przepłukać na sitku, trochę posiekać i dodać do zupy. Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z majerankiem. Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić
Smaczny zeszyt