Cześć :D Taką surówkę zaczęłam robić całkiem niedawno. Fajny dodatek do drugiego dania. Prosta i nie wymagająca wielkiego wysiłku :) Składniki: * 1 średniej wielkości kapusta pekińska * 1/2 jabłka * 1 marchewka * 1/2 pęczka szczypiorku * kilka łyżek śmietany 18% * sól, pieprz czarny i ziołowy * cukier do smaku * 1-2 łyżeczki soku z cytryny Kapustę pekińską i szczypiorek pokroiłam dość drobno
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 tuszka z królika 1/2 kg pieczarek 2 cebule 2 szklanki ryżu jarzynka, pieprz słodka papryka 1 główka młodej kapusty Przygotowanie: Tuszkę z królika pokroić, zalać wodą, posolić i … Czytaj dalej Gołąbki z młodej kapusty
czarrna od kuchniSzczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej(...)oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się
Za drzwiami kuchniSkładniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi
czarrna od kuchniCzęsto kiszę kapustę w słoiku tak na teraz na dwie czy trzy porcje. Zajadamy ją samą ale tym razem wykorzystałam ją do ugotowania pysznego, delikatnego kapuśniaku. Polecam gorąco przepis na tę zupę, pożywną i aromatyczną, rodem z kart PRL-u i kuchni mojej babci. Kapuśniak z własnej, kiszonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię w takim daniu. Myślę, że w tradycyjnej wersji z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna) 300 g białej kapusty 3/4 szklanki suchego ryżu 1/2 szklanki suchej kaszy manny 2 jajka sól, pieprz majeranek + koncentrat pomidorowy ziele angielskie i liście laurowe 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć
Kuchnia domowa AniMiałam za mało kapusty pekińskiej, więc dodałam trochę marchewki, papryki, pomidora i ogórka i surówka prawie gotowa..jeszcze tylko śmietana lub majonez i gotowe. kapusta pekińska papryka pomidor ogórek marchewka sól, pieprz śmietana ,majonez Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Kapustę pokroić, paprykę, pomidora, ogórka pokroić.Dodać sól, pieprz i wymieszać.Dodać śmietanę lub majonez i ponownie razem
Moje domowe kucharzenieŚwięta za pasem, czas zacząć przygotowania. Ja dziś proponuję białą kiełbasę pieczoną z kapustą kiszoną. Jest to pyszna propozycja na podanie białej kiełbasy, której w święta nie może zabraknąć. Skosztujcie tak podanej kiełbasy i delektujcie się smakiem i aromatem. Biała kiełbasa pieczona z kapustą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa. Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver® Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą i podany z zielonymi kluseczkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMoje oczy uwielbiają kolor czerwonej kapusty, mój brzuch kocha jej smak, kiszona smakuje wybornie a w tych kotlecikach jest rewelacyjna. Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków. Kotleciki z czerwonej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym razem dodałam majonez wegański z aquafaby czyli z wody z ciecierzycy i dzięki temu ma inny, bardziej wyrazisty smak. Pokosztujcie i takiej surówki, zapraszam. Surówka z białej kapusty z porem i jabłkiem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieBardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilka razy i niektóre składniki troszkę w międzyczasie pozmieniałam, dlatego też publikuję przepis jeszcze raz, w lekko ulepszonej wersji Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki białego ryżu 1,5 litra(...)mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Mięso zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez
Blog z ApetytemJeżeli lubicie mięso tak jak my to mamy dla Was pyszny i nietypowy przepis – polędwiczkę wieprzową z kapustą pekińską i kalafiorem :) Składniki na polędwiczkę: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 350 g kapusty pekińskiej – 300 g różyczek kalafiora – 1 cebula – 1 łyżka masła – 100 g czerwonego ryżu – sól
Kuchenne Wariacje