sałatka warstwowa z ryżem i brokułem (klik, klik) Urok takiej sałatki polega na jej kolorowych warstwach. Dopiero podczas nakładania mieszają się ze sobą i dopełniają smakami. Ponieważ warzywa, poza kapustą, nie są doprawione to ważne jest aby sos i kurczak były wyraziste, intensywne w smaku. Proporcje poszczególnych składników i warstw są umowne. Możecie użyć tylko jednej papryki, wtedy sugeruję czerwoną(...)Możecie zrezygnować z pomidorów, zmniejszyć ilości mięsa (nawet o połowę!), dodać więcej lub nieco mniej kapusty. Moja sałatka niech będzie bazą, inspiracją, a Wy zróbcie swoją wersję, taką jaka będzie najbardziej smakowała Wam i waszym gościom. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej kawałek pora (około 15 cm) 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 jabłko pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę i pora szatkujemy w paski. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem
Qchnia po prostuSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka 6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 marchewki 500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 2 łyżeczki pasty tahini 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia (około 2 łyżek) sól 400 g ryżu jaśminowego Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Mięso kurczaka(...)wolne miejsce wrzucamy kurczaka i pokrojoną w kostkę marchew. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając mięso. Po tym czasie dodajemy fasolkę oraz pokrojoną w paski kapustę pekińską. Całość mieszamy, dodajemy pastę tahini, paprykę ostrą oraz wędzoną. Solimy do smaku. Podgrzewamy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając do momentu aż fasolka będzie miękka. Ugotowany ryż przesypujemy
Qchnia po prostuDziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu . W sposób, w jaki przyrządzam(...)pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy
Kawa z mlekiemPomysł na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dodatek kapusty kiszonej sprawia, że kotlety nie są suche. Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z kapustą kiszoną w maszynce do mielenia
Bulliopapryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki. Paprykę obrać i pokroić w paski. 4 plastry boczku pokroić w większą kostkę. Wszystko wrzucić do garnka(...)sobą kilka minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili
My simple kitchenSkładniki: 1 kapusta biała lub włoska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 kg odgotowanych grzybów leśnych 3 cebule sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb … Czytaj dalej Gołąbki z kaszą i grzybami
czarrna od kuchniSkładniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z cytryny) sól, pieprz ziołowy Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w piórka. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Polewamy oliwą i sokiem z ogórków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuzapłacili :) Podane jak typowe take away w pudełku i na biurku. Uznałem, że wielorazowy pojemnik jest lepszy od kartonu. Kwadratowy kształt zachowałem :) Składniki: - makaron instant np. z zupki "chińskiej" - kapusta - pieczarki - seler naciowy - szczypiorek Wykonanie: Kapustę drobno kroimy i smażymy cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażymy. Po jakimś czasie dodajemy pokrojony w kawałki seler naciowy
Kryzysowa Książka KucharskaBiała kapusta z czerwoną soczewicą, marchewką i sosem pomidorowym. Kapustę poszatkować (niezbyt drobno) i przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, odrobinę pieprzu i pół
BullioKiszonki weszły na stałe do polskiego jadłospisu. Na moim blogu już zamieściłam sposób wykonania kiszonej kapusty ( tutaj ). Wychodzi pyszna kapucha. A teraz sposób inny. Jak zrobić kiszoną kapustę w całości. No bo i w całości też można kisić. Powiem Wam, że "zabawy" było co niemiara, ale warto. Trzeba tylko zaopatrzyć się w duży garnek, albo kupić mniejszą główkę
Tylko pysznieSkładniki (na 3 duże porcje): 3 foremki aluminiowe 8-10 średnich ziemniaków 2 piersi z kurczaka łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 150 g żółtego sera (gouda) 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory pół ogórka szklarniowego mała cebula czerwonaSos: 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki (można(...)czasie smażymy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Jogurt i majonez mieszamy ze sobą,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę do lodówki. Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, cebulę w piórka. Warzywa mieszamy ze sobą. Na dno foremek aluminiowych wykładamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, a całość posypujemy startym żółtym
e-PrzepisyKulinarnewidokiem zadowolonych domowników. Osobiście nie przepadam za makaronem łazankowym, więc zastąpiłam go moim ulubionym, serdecznie polecam. Składniki: 600 g karczku wieprzowego 300 g makaronu 1/2 główki kapusty ( około 600 g ) 2 średnie cebule 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)kostkę, rozgrzać patelnię dodać smalec, mięso i przyprawy, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości około 30-35 minut. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać cebulę. Kapustę pokroić nożem, można tez oczywiście ja zszatkować ale my wolimy jej większe kawałki, więc nóż jest ok. Wrzucić do garnka na osolony wrzątek i gotować do miękkości około
Gosia gotujeduży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli(...)garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą. 4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę
Mój pomysł naNieco bardziej treściwa wersja duszonej kapusty – z dodatkiem podsmażonej cebuli i kiełbasy. Kapustę poszatkować (niezbyt drobno), przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę
Bullio