Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 łyżki mleka do smarowania Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam(...)ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Piekarnik nagrzewam
Gotowanie i blogowanieFish with garlic cabbage Składniki / Ingredients: 1 filet z czarniaka / 1 piece of coalfish 1/4 małej kapusty pekińskiej / 1/4 Chinese cabbage 1 mała cebula / 1 … Czytaj dalej Ryba na czosnkowej kapuście
czarrna od kuchniNaleśniki z kapustą Proste, a sycące i pyszne :) Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju farsz: 1/2 niedużej … Czytaj dalej Naleśniki z kapustą
czarrna od kuchniportobello, piękne gigantyczne kapelusze o lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Można je podawać w różnoraki sposób albo po prostu je nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie w domu.A tym, którzy dziwnym trafem widzą to połączenie pierwszy raz pozostaje mi jedynie polecić :) Zapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście(...)kapusty porwać na małe części. Wszystko razem wymieszać. Dodać koperek i przyprawy. Smacznego
Tagebuch po polskuSmaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy, chrzan
Bajeczna KuchniaIdealna sałatka. Mega szybka tania i smaczna. Porcelana Bogucice Martha platin Składniki: 1 kapusta pekińska 1 średnia marchew 1 mała cebula pieprz ziołowy, czarny, sól do smaku 3 łyżki majonezu mała kwaśna śmietana Wykonanie: Oczyszczoną kapustę przekrajamy wzdłuż na pół i drobno w poprzek. braną marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy
Malinowe Pocałunkigłówki kapusty 250 g mięsa mielonego pól szklanki ryżu 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 4 pomidory obrane ze skórki sól pieprz majeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać
Gotowanie jest łatweposmakuje. Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy(...)smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy
Niezły Młynekzrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieegzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej. 4-6 porcji średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli
Simple Dishugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej marchewka ziemniaki bulion listek laurowy, ziele angielskie majeranek kminek sól, pieprz Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki(...)oraz marchewkę.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę .Na koniec dodać śmietanę.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieprzepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje(...)litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy
Kolorowy PrzepisownikPolędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej
Polska Zupalawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu(...)Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli
Lawendowe Niebo