kapustą - 19268 przepisów (strona:617/1285)

Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 109

Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 łyżki mleka do smarowania   Rozpuszczam 6 łyżek masła, odstawiam(...)ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.   Piekarnik nagrzewam

Gotowanie i blogowanie
Ryba na czosnkowej kapuście 190

Fish with garlic cabbage Składniki / Ingredients: 1 filet z czarniaka / 1 piece of coalfish 1/4 małej kapusty pekińskiej / 1/4 Chinese cabbage 1 mała cebula / 1 … Czytaj dalej Ryba na czosnkowej kapuście

czarrna od kuchni
Naleśniki z kapustą 191

Naleśniki z kapustą   Proste, a sycące i pyszne :) Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju farsz: 1/2 niedużej … Czytaj dalej Naleśniki z kapustą

czarrna od kuchni
Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustą 153

portobello, piękne gigantyczne kapelusze o lekko słodkawym smaku i pięknym aromacie. Można je podawać w różnoraki sposób albo po prostu je nadziać. Ja dziś proponuje je nadziać frankfurterkami i kapustą kiszoną, efekt rewelacyjny a oczy się śmieją. Zapraszam na obiad albo przystawkę. Portobello zapiekane z frankfurterkami i kiszoną czerwoną kapustę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i kapusty pekińskiej 210

mnie w domu.A tym, którzy dziwnym trafem widzą to połączenie pierwszy raz pozostaje mi jedynie polecić :) Zapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony  1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście(...)kapusty porwać na małe części. Wszystko razem wymieszać. Dodać koperek i przyprawy.  Smacznego

Tagebuch po polsku
Surówka z czerwonej kapusty z chrzanem 171

Smaczna surówka do obiadu, często podaję ją do mięsa, ma fajny lekko ostry smak. Składniki: Pół główki czerwonej kapusty 1 jabłko 1 cebula 1-2 łyżki tartego chrzanu 4 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz  Cukier Sposób przygotowania: Kapustę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy, chrzan

Bajeczna Kuchnia
Szybka sałatka z kapusty pekińskiej 600

Idealna sałatka. Mega szybka tania i smaczna.  Porcelana Bogucice Martha platin Składniki: 1 kapusta pekińska 1 średnia marchew 1 mała cebula pieprz ziołowy, czarny, sól do smaku 3 łyżki majonezu  mała kwaśna śmietana Wykonanie: Oczyszczoną kapustę przekrajamy  wzdłuż na pół i drobno w poprzek. braną marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy

Malinowe Pocałunki
Zupa gołąbkowa 185

główki kapusty 250 g mięsa mielonego pól szklanki ryżu 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 4 pomidory obrane ze skórki sól pieprz majeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Rybny kapuśniak 132

posmakuje.  Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy(...)smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy

Niezły Młynek
Golonka zapiekana w kapustach trzech 174

zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orientalna surówka 197

egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu   dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego   Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli

Simple Dish
Kapuśniak ze śmietaną 165

ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej  marchewka  ziemniaki  bulion  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek  kminek sól, pieprz  Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki(...)oraz marchewkę.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę .Na koniec dodać śmietanę.Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6319

przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje(...)litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy

Kolorowy Przepisownik
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 140

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Domowe tortille 406

lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.  Domowe tortille   Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu(...)Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.  Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli

Lawendowe Niebo