kapustą - 19268 przepisów (strona:620/1285)

Zupa gołąbkowa 175

główki kapusty 250 g mięsa mielonego pól szklanki ryżu 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 4 pomidory obrane ze skórki sól pieprz majeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać

Gotowanie jest łatwe
Rybny kapuśniak 122

posmakuje.  Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie 2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy(...)smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy

Niezły Młynek
Golonka zapiekana w kapustach trzech 165

zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną golonkę. Mięso upieczone w kapuście jest soczyste i delikatne. Golonka zapiekana w kapustach trzech. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orientalna surówka 187

egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu   dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa(...)octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego   Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli

Simple Dish
Kapuśniak ze śmietaną 155

ugotowałam kapuśniak..w sumie zaczęłam już jeść i przypomniało mi się o tej śmietanie..no i dodałam...no i powiem wam, że smakowała mi taka zupka.. 50 dkg kapusty kiszonej  marchewka  ziemniaki  bulion  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek  kminek sól, pieprz  Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki(...)oraz marchewkę.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę .Na koniec dodać śmietanę.Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6310

przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty 5 dużych jaj 6 łyżek kaszy manny 6 łyżek ryżu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej pieprz sól przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pomidorowy (proporcje(...)litr wody): 1 kostka rosołowa (lub mięsna) 6 łyże koncentratu pomidorowego 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu 3-4 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Z masy

Kolorowy Przepisownik
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 135

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą i grzybami czyli typowo polskie smaki. 1 polędwica wieprzowa 200 g kapust kiszonej mała cebula kilka suszonych grzybów, można je zastąpić pieczarkami płat ciasta francuskiego kilka plastrów szynki suszonej

Polska Zupa
Domowe tortille 396

lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej.  Domowe tortille   Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera Przygotowanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy. Ja daję mały kubek jogurtu(...)Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni.  Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje musiałam spiąć wykałaczką, bo lubię, kiedy jest dużo różności w mojej tortilli

Lawendowe Niebo
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 159

kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaczana zupa z kapustą 87

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni. ok. 800 g ziemniaków 1/4 małej białej kapusty 1 cebula 150 g boczku 3 l wywaru 2 – 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać

Polska Zupa
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 223

Pyszna sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 opakowanie serka typu feta 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula 2 pomidory posiekana świeża bazylia (lub suszona) 1 ząbek czosnku pieprz olej Sposób wykonania(...)Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać. 2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku. Smacznego!!! Źródło: Agatka gotuje i smakuje

Kuchnia domowa Ani
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Gołąbki z kaszą gryczaną 265

Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy gryczanej suchej 3 cebule 2 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki olej/oliwa z oliwek garść natki pietruszki/koperku sól, pieprz opcjonalnie ½ szklanki śmietanki sojowej Kaszę gotujemy w osolonej(...)wywaru i wyjąć 2-3 grzyby do sosu. Grzyby ugotowane siekamy i łączymy z cebulą. Po chwili dodajemy kaszę i natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Okrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście dokładniej zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy ok. 1 h. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietanką. Doprawiamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos 135

też jeden, który potrafi go fenomenalnie przygotować. W imieniu Taty Ryśka zapraszamy na staropolską ucztę z bigosem w roli głównej. 2 dni składniki: 0,5 kg kiełbasy 2 kg kapusty kiszonej garść suszonych podgrzybków 2 cebule 10 suszonych śliwek węgierek bez pestek 1 kg żeberek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie(...)gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula. Dodajemy żeberka i zalewamy wywarem z grzybów. Odsączone uprzednio grzyby kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy

Ania i Marcin gotują
Gołąbki w sosie pomidorowym 120

Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb

Wielki apetyt
Wigilijna kapusta z pieczarkami i śliwkami 131

Dzisiaj zapraszam na kapustę wigilijną z grzybami i śliwkami. Jest to jedno z dań, które uwielbiamy i które się nam nie nudzi także w ciągu roku, bo wybornie smakuje szczególnie jesienią. A domowa kapusta, odpowiednio ukiszona jest królową stołu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik